Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2020, 17:56
Čas čítania 5:39
Vl Mi

Všetko, čo MUSÍŠ vedieť o rúškach: Ako ich správne nosiť, čo nikdy nerobiť a ako nás chránia

Všetko, čo MUSÍŠ vedieť o rúškach: Ako ich správne nosiť, čo nikdy nerobiť a ako nás chránia
Zdroj: TASR/AP/Ariana Cubillos
NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Koronavírus trápi Európu a výnimkou nie je ani Slovensko. Musíme nosiť rúška, aby sme zabránili šíreniu.

Momentálne máme nedostatok zdravotníckych pomôcok a týka sa to aj rúšok či respirátorov. Chýbajú v nemocniciach, no nezoženieš ich ani v lekárňach.

Možno nemáš doma žiadne rúška, alebo sa ti kriticky míňajú. Na lekárňach uvidíš nápisy, že žiadne respirátory a rúška nie sú k dispozícii, a tak sa musíš postarať sám o seba. Aspoň kým sa situácia ohľadom ochrany na tvár nevyrieši.

Odporúčané
Nákaza koronavírusu sa objavuje už vo všetkých kútoch Slovenska. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo zoznam lokalít pacientov Nákaza koronavírusu sa objavuje už vo všetkých kútoch Slovenska. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo zoznam lokalít pacientov 18. marca 2020, 15:32

Možností, ako si chrániť tvár, máš hneď niekoľko, chirurgické rúško a respirátor sú najspoľahlivejšia ochrana (96,35 %). Môžeš si však pomôcť vecami, čo nájdeš doma. Veľmi účinné je napríklad vrecko do vysávača (94,35 %) a je tak spoľahlivá ochrana. Zachytáva totiž častice veľkosti vírusu (0,02 mikrónu).

Menej efektívne sú trebárs zmes bavlny (74,60 %), antibakteriálna obliečka na vankúš (65,62 %), tričko zo 100 % bavlny (69,42 %). Ak máš cez tvár šál, ten ťa chráni najmenej, ani nie na 50 %. 

Rúško či iná ochrana tváre. Vždy

Domov
Zdieľať
Diskusia