Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2020, 13:36
Čas čítania 0:46
Tina Hamarova

Na Slovensko má prísť budúci týždeň 10 miliónov rúšok, 11-tisíc ochranných oblekov a 100-tisíc respirátorov

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Na tlačovej konferencii to povedali zástupcovia Štátnych hmotných rezerv. Všetky by mali mať certifikáty.

 100-tisíc respirátorov, milión rukavíc, 11 000 ochranných oblekov a desať miliónov rúšok by sa malo na Slovensku objaviť už budúci týždeň. Na tlačovej konferencii o tom informoval  Daniel Lukáč zo spoločnosti Lacorp, s ktorou štát uzavrel zmluvu platnú od dnes.

Existujú podozrenia, že štát nakúpil niektoré materiály od Lacorpu drahšie ako iné krajiny. Kým firma predáva Slovenskej republike jeden rýchlotest za skoro 25 eur, v Česku ich kúpili za približne 5-6 eur.

Odporúčané
Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou 17. marca 2020, 17:58

Správa štátnych hmotných rezerv však najskôr musí vyriešiť transport na Slovensko. Keďže Slovensko nemá vlastného leteckého prepravcu, musia nájsť súkromné lietadlá, ktoré budú môcť tovar doviezť z Číny. „Čína je teraz naozaj jediný štát, ktorý dokáže Európe pomôcť. Nesmierne si vážime Čínsku ľudovodemokratickú republiku za to, že nám chce pomôcť,“ povedal šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura.

Všetky výrobky z Číny by mali mať priložený aj certifikát opotvrdení kvality.

„Mali sme zo strany štátu informáciu, že dovoz z kapacitných možností nebude možný, ale dnes už máme potvrdený prvý let, ktorý v nedeľu vyzdvihne zásielku v Pekingu. Máme zabookované ďalšie dva Boeingy 747 na utorok a stredu. Náš tím prepočítava dopravnú logistiku, lebo tam nejde len o váhu, ale aj obrovský rozsah tovaru. Pripravujeme jednu z najväčších logistických operácii," povedal Daniel Lukáč zo spoločnosti  Lacorp.

Domov
Zdieľať
Diskusia