Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2020, 8:24
Čas čítania 18:51
Viktor Kniš

Záznam: Zomrela 84-ročná žena, pitva ukáže, či bol príčinou Covid-19

NEWS
Uložiť Uložené

Aj dnes budeme podrobne mapovať informácie zo Slovenska aj zo sveta v súvislosti s novým koronavírusom.

Počet nakazených na Slovensku dnes stúpol na 105

• Na Slovensku je prvé úmrtie spojené s koronavírusom. Pacientka však trpela aj ďalšími vážnymi chorobami

• Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Živý prenos sme pre dnešný deň ukončili, ďakujeme za pozornosť, pokračovať budeme opäť zajtra ráno.

20:10 – Pripomíname všetkým našim čitateľom v susenom Česku, že česká vláda schválila zákaz vychádzania bez rúška, ktorý bude platiť od dnešnej polnoci. 

20:05 – Aragorn beží nakúpiť múku a Gandalf ti radí dodržiavať hygienu. 20 zábavných filmových memes s témou koronavírusu.

Odporúčané
Aragorn beží nakúpiť múku a Gandalf ti radí dodržiavať hygienu. 20 zábavných filmových memes s témou koronavírusu Aragorn beží nakúpiť múku a Gandalf ti radí dodržiavať hygienu. 20 zábavných filmových memes s témou koronavírusu 18. marca 2020, 20:03

19:55 – Vo Francúzsku v stredu pribudlo ďalších 89 obetí koronavírusu, celkovo ich je 264. Krajina zaviedla karanténu len včera. (le monde)

19:50 – Prevádzku prerušia aj tri najväčšie americké automobilky. General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles plánujú pre koronavírus dočasne uzavrieť všetky svoje továrne. (denník E)

19:41 – Budúci minister školstva Branislav Gröhling v rozhovore pre Hospodárske noviny pripustil, že môže byť kvôli koronavírusu zrušená jedna časť maturity aj Monitor deviatakov. (hn)

19:22– Ľudia v USA stáli pred obchodom v kilometrovom rade. Zásobujú sa ako pred vojnou. Jeden zo zákazníkov potvrdil, že rad vznikal už o tretej hodine ráno, dlhé hodiny pred tým, ako obchod vôbec otvorili.

19:15Opatrenia pre nový koronavírus sa dotknú aj pohrebísk v meste Košice. Urnový háj v krematóriu a verejný cintorín budú od štvrtka do odvolania pre verejnosť úplne uzatvorené. Po stredajšom zasadnutí Krízového štábu mesta Košice o tom informoval magistrát na svojej webovej stránke. 

19:00 – Prístup ľudí k najaktuálnejším informáciám a pokynom v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu má pomôcť zabezpečiť aj nový systém Covid.chat z dielne iniciatívy Slovensko.help. Na jeho používaní sa dohodli s predstaviteľmi Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Informoval o tom Ján Bučkuliak z iniciatívy.


„Okrem oficiálnej stránky www.covid.chat táto webová aplikácia - chatbot, môže byť jednoducho nasadená aj na ďalšie weby, napríklad stránky samospráv, regionálnych úradov verejného zdravotníctva, lekárskych ambulancií a ďalších,“ uviedol Bučkuliak. (tasr)

18:52 – Kým Česko nakupuje rýchlotesty koronavírusu za 5 až 6 eur, Slováci za takmer 5-násobok. Ako štátne rezervy obhajujú 22-miliónový nákup?

SŠHR nám na otázky neodpovedala, namiesto toho nám zásala len oficiálne stanovisko. Šéf úradu tvrdí, že na Slovensku nič nie je, preto je všetko také drahé.

Odporúčané
Kým Česko nakupuje rýchlotesty koronavírusu za 5 až 6 eur, Slováci za takmer 5-násobok. Štátne rezervy obhajujú 22-miliónový nákup Kým Česko nakupuje rýchlotesty koronavírusu za 5 až 6 eur, Slováci za takmer 5-násobok. Štátne rezervy obhajujú 22-miliónový nákup 18. marca 2020, 18:47

18:41 – Pravdepodobne som sa nakazila v MHD alebo v obchode. Sanitku po mňa pošlú, len ak sa budem dusiť, hovorí Češka s koronavírusom.

18:29 – Prvé nemecké mesto obmedzilo pohyb obyvateľov. Mitterteich sa nachádza asi 15 kilometrov od českých hraníc, nakazilo sa v ňom 25 zo 6500 obyvateľov.  (bayerischer rundfunk)

18:23 – Môžeš v aktuálnej situácii nakupovať cez e-shopy? Zistili sme, ako funguje Slovenská pošta a kuriérske spoločnosti.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako reagujú kuriéri a Slovenská pošta na obmedzenia spojené s koronavírusom
  • Či sa dá objednávať z českých, talianskych alebo čínskych e-shopov
  • Ako sa dostaneš k svojim zásielkam
  • Ktoré opatrenia by si mal pri prijímaní zásielok dodržiavať
Odporúčané
Môžeš v aktuálnej situácii nakupovať cez e-shopy? Zistili sme, ako funguje Slovenská pošta a kuriérske spoločnosti Môžeš v aktuálnej situácii nakupovať cez e-shopy? Zistili sme, ako funguje Slovenská pošta a kuriérske spoločnosti 18. marca 2020, 15:23

18:19 – Počet nakazených v Taliansku dnes stúpol zatiaľ najviac od začiatku šírenia vírusu. V stredu prišlo o život až 475 ľudí, čím sa celkový počet výrazne priblížil k číslu 3000. (bbc)

18:05 – Počnúc zajtrajším dňom budú každodenné výsledky nových nakazených na Slovensku spolu so základnými informáciami o pozitívnych výsledkoch testovaných chodiť 1-krát za deň medzi 15.00 až 17.00 h. „Nakoľko počet prípadov postupne narastá, záleží nám na tom, aby ste dostávali overené a správne informácie z jedného zdroja,“ informovala Eliášová z ministerstva zdravotíctva. Celkový počet ľudí s ochorením na koronavírus do stredy je tak na Slovensku 105. Počet negatívnych vzoriek je 2033.

18:01 – V talianskom Lombardsku zomrelo za posledný deň ďalších 319 ľudí. Počet obetí jednom regióne, ktorý je zároveň najviac postihnutým, vzrástol na 1959. Kompletné údaje za stredu v súvislosti s koronavírusom v Taliansku budú dostupné do dvoch hodín. 

17:47 – Pri striedavej starostlivosti o deti či pri súdom určených návštevách sa odporúča vylúčenie styku s rodičom, s ktorým dieťa nežije v jednej domácnosti. Cestovanie detí sa neodporúča. Upozornila na to komisárka pre deti Viera Tomanová.


„Orgán verejného zdravotníctva môže z odborného hľadiska v záujme ochrany zdravia dieťaťa odporučiť počas trvania mimoriadnej krízovej situácie vylúčenie styku dieťaťa s rodičom, s ktorým nežije v spoločnej domácnosti. Obzvlášť rizikové je cestovanie,“ tlmočila Tomanová stanovisko Úradu verejného zdravotníctva SR.

17:40 – Vietnamské večierky pomáhajú českým záchranárom. Červenými srdiečkami ponúkajú občerstvenie zadarmo.

Záznam: Zomrela 84-ročná žena, pitva ukáže, či bol príčinou Covid-19

17:25Slovenskí väzni vyrobili do stredy za približne dva týždne 28.500 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji s nákazou novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže 27. februára a 5. marca sa začala výroba rúšok v dvoch ústavoch - Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová.

„Rúška sú primárne distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru, ako aj pre subjekty spadajúce pod rezort Ministerstva spravodlivosti SR (ministerstvo, súdy, prokuratúry, Súdna rada a Centrum právnej pomoci). Rúška sú taktiež poskytované orgánom činným v trestnom konaní, sudcom, obhajcom, advokátom a iným osobám poskytujúcim právnu pomoc v prípade ich vstupu do ústavu za účelom vykonania úkonov s obvineným alebo odsúdeným. Platí to len v prípade, že si tieto osoby nezabezpečia vlastné rúška na tvár,“ priblížila hovorkyňa Nováková. (tasr)

17:16 – Čo s použitými rúškami či respirátormi? Podľa ministerstva životného prostredia je treba umiestniť ich do  plastovej tašky a pevne uzavrieť. Odpad by sme mali vyhodiť do nevytriedeného komunálneho odpadu (čierny kontajner). Použité rúška či respirátory v žiadnom prípade nepatria do triedeného odpadu.

17:10 – Autor kníh Game of thrones George R.R. Martin využil izoláciu pred koronavírusom na písanie novej knihy „Trávim viac času vo Westerose ako v reálnom svete," napísal Martin na svojom blogu.

Odporúčané
Autor kníh Game of thrones George R.R. Martin využil izoláciu pred koronavírusom na písanie novej knihy Autor kníh Game of thrones George R.R. Martin využil izoláciu pred koronavírusom na písanie novej knihy 18. marca 2020, 16:29

16:59 Svoju pomoc v boji s novým koronavírusom ponúkli aj študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave a Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine. Spomedzi medikov sa prihlásilo 230 dobrovoľníkov, pričom niektorí už pomáhajú na infolinkách v call centrách. 


V prípade potreby sú všetci pripravení po rokovaní so zdravotníckymi zariadeniami a po vyškolení a vybavení ochrannými pomôckami pomáhať aj v iných medicínskych oblastiach. Okrem študentov sú pripravení ponúknuť svoju odbornú pomoc aj asistenti a vedci LF UK. „Napríklad v laboratóriách alebo pri iných odborných činnostiach, kde môžu prispieť svojím vysoko odborným vedomostným potenciálom k riešeniu nesmierne náročnej situácie,“ uviedla Miriam Žiaková z LF UK. (tasr) 

16:50 – Vláda posunula termín podania daňového priznania a zaplatenia dane z príjmu za zdaňovacie obdobie 2019 na koniec júna. Daňovníci – fyzické osoby aj podnikatelia nemusia oznamovať daňovým úradom, že si chcú termín predĺžiť, automaticky im vzniká nárok. Ak si daňovú povinnosť splnia do konca júna, nehrozia im sankcie. (Denník E)

16:43 – Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko zvažoval z preventívnych dôvodov v súvislosti s novým koronavírusom uzatvorenie sídliska Dúžavská cesta, na ktorom žijú prevažne Rómovia. V tejto súvislosti verejným listom požiadal premiéra SR Petra Pellegriniho o zaujatie stanoviska k uvedenej záležitosti. List v plnom znení zverejnil Šimko na svojom profile na sociálnej sieti.

16:36 – Od štvrtka (19. marca) sa budú nové štatistiky o koronavíruse na Slovensku zverejňovať jedenkrát denne medzi 15:00 až 17:00. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet známych nakazených je aktuálne 105, negatívnych vzoriek bolo 2033. (denník n)

16:16  Spojené štáty americké zatvárajú hranice s Kanadou. Chcú tým predísť šíreniu nového koronavírusu medzi americkými obyvateľmi. Opatrenie sa však nevzťahuje na obchod. Oznámil to Donald Trump.

16:05 – Ozbrojené sily SR sú v plnej pohotovosti pre riešenie mimoriadnej situácie. Informoval o tom v stredu náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, generál Daniel Zmeko po rokovaní ústredného krízového štábu.


„Každý príslušník ozbrojených síl, ktorý aktuálne nie je chorý, je k dispozícii buď okamžite alebo maximálne do šiestich hodín. V praxi to znamená, že k dispozícii krízovému štábu je napríklad dnes viac ako 2800 osôb,“ uviedol Zmeko. (tasr) 

15:57 – Dosluhujúci minister zahraničných vecí dnes intenzívne kritizoval dovolenkárov, ktorí sa dožadujú odovozu domov vládnym špeciálom: „Prednosť maju maloletí, tehotné ženy, tí, ktorí boli vyslaní za prácou, respektíve študenti. Naopak najviac trpezliví, musia byť tí, ktorí si vyšli za golfom, alebo spoznávať pláže,“ zdôraznil. Zároveň priznal, že mediálne najhlučnejší, ktorí sa dožadujú prevozu vládnym špeciálom, sú práve takíto dovolenkári.

15:51 V rámci prvých testov, ktoré sa robia v prípade internovaných ľudí v karanténnom centre v Gabčíkove, je 40 negatívnych vzoriek. Títo ľudia sú prepúšťaní zo zariadenia, naďalej však musia dodržiavať dvojtýždňovú karanténu nariadenú pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Po stredajšom rokovaní vlády a ústredného krízového štábu to uviedla ministerka vnútra SR Denisa Saková. (tasr)

15:40 – Policajný zbor určil v rámci územia SR cesty, resp. trasy, po ktorých odporúča presun nákladných motorových vozidiel (ide o tranzitnú premávku, čiže nákladné vozidlá, ktoré prevážajú tovar).

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zároveň pripravilo pre občanov SR interaktívnu mapu ktorá bude informovať občanov o šírení koronavírusu.

15:32 – O koronavíruse už v Česku pripravujú film. Natočí ho režisér V síti a prihlásiť sa na spoluprácu môžeš aj ty. Motívom má byť to, že aj solidarita môže byť nákazlivá. 

„Hledáme lékaře, kteří jsou ochotní otevřeně mluvit a ukázat nám horečnaté přípravy na jejich odděleních. Hledáme manželky, které dnem a nocí šijí roušky ze svatebních ubrusů. Hledáme vizionáře, kteří mají nápad, jak situaci řešit,“ popisuje režisér Vít Klusák.

15:25 – Štáty Európskej únie schválili vytvorenie núdzového fondu vo výške 37 miliárd eur. Slúžiť by mal na zmiernenie ekonomických dopadov. (denník E)

15:18 – Z dôvodu ochrany pacientov a zamestnancov Fakultnej nemocnice Trnava je potrebné pred vstupom do nemocnice prejsť cez kontrolný hygienický stan. Informovala o tom nemocnica na sociálnej sieti.


V stane bude občanom zmeraná telesná teplota a podpíšu v ňom čestné prehlásenie pacienta. Stan sa nachádza na parkovisku oproti urgentnému príjmu FN Trnava. „Všetkých pacientov žiadame, aby nezatajovali svoju cestovateľskú anamnézu alebo kontakt s osobou, ktorá bola v zahraničí. Cez kontrolný hygienický stan nemusia prechádzať tehotné ženy a rodičky,“ uviedla nemocnica.

15:05 V najbližších dňoch by malo prísť 100-tisíc rýchlotestov na koronavírus. Momentálne ich podľa ministerky vnútra Sakovej nakladajú na prevoz na Slovensko.

14:59 – Luxusné high end značky ako Dior, či Givenchy budú vyrábať na svojich linkách dezinfekčné gély namiesto parfumov. Jeden z najbohatších ľudí na planéte a majiteľ koncernu LVMH Bernard Arnault oznámil, že dezinfekciu následne daruje bez nároku na honorár francúzskym nemocniciam. (ihned.cz)

14:51 – V súvislosti s aktuálnou situáciou aj spevácka súťaž Eurovision oznámila, že ročník 2020 sa nebude môcť uskutočniť. 

14:46Ministerstvo zdravotníctva spresnilo, odkiaľ pochádza dnešných 8 nakazených Slovákov:

V rámci nových prípadov, ktoré sa potvrdili v stredu, ide o ženu a muža v domácej izolácii v Bratislave s cestovateľskou anamnézou (Poľsko). Pribudol aj muž, ktorý je v domácej izolácii v Banskej Štiavnici s cestovateľskou anamnézou (Taliansko). Ďalej ide o ženu v domácej izolácii v Bratislave s cestovateľskou anamnézou (Francúzsko). Jeden prípad si vyžadoval hospitalizáciu muža v Košiciach, rovnako v Martine.

Hospitalizovaný bol aj muž z Vrábeľ a žena z Nitry, obaja s cestovateľskou anamnézou v Taliansku. (tasr)

14:36 – Polícia hľadá dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomôcť s distribúciou materiálnej pomoci pre seniorov, osamelých rodičov alebo zdravotne ťažko postihnutých ľudí. 

14:25 – Vláda zrušila sankcie za neskoré podanie dani z príjmu fyzických aj právnických osôb, ktoré sa presunulo do 30. júna. Vytvorila aj ponuku na úvery pre podnikateľov od jedného do 10 miliónov eur, ktoré budú bezúročné a dotované štátom. (denník N)

14:18Slovensko pracuje na presune občanov z desiatok krajín zo všetkých kontinentov. Dosluhujúci minister zahraničných vecí Lajčák dodal, že všetci tí, ktorí sa vrátia za pomoci dopravných prostriedkov zabezpečených štátom, budú musieť automaticky ísť do povinnej karantény v ubytovacích zariadeniach štátu. Strávia tam nevyhnutný čas, kým im nespravia testy. 

14:16 – O repatriáciu požiadalo podľa Miroslava Lajčáka približne 2-tisíc Slovákov, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko. Pre niektorých pošlú autobusy zadarmo, vláda zabezpečí aj leteckú dopravu, tú si však budú musieť Slováci hradiť z vlastných peňaženiek.

14:15 – Podľa Petra Pellegriniho sa pohyb ľudí na Slovensku sa podľa mobilných operátorov znížil o tretinu. Niektorí operátori hlási pokles až u polovice SIM kariet.

14:05Aj festival Grape pracuje na organizácii v nezmenenom režime. „Ahojte, prinášame festivalové "korona-info". Napriek aktuálnej svetovej situácii s pandémiou COVID-19, festival stále pracuje v nezmenenom režime. Okrem technických vecí pokračuje aj booking zahraničných interpretov. Máme pre vás ďalších šesť mien, tie postupne zverejníme v najbližších dňoch.“

14:00 – Dosluhujúci premiér Peter Pellegrini potvrdil, že v najbližších hodinách by mal vyraziť nákladný špeciál do číny po zdravotnícke pomôcky. 

13:56 Peter Pellegrini potvrdil prvú smrť v súvislosti s koronavírusom na Slovensku, nie je však zrejmé, čo bolo príčinou smrti pacientky. Dodáva, že ide o osobu, ktorá mala značné zdravotné problémy a viac ako 80 rokov. Nechce, aby sa momentálne šírili informácie, práve koronavírus bol príčinou smrti. „Odmietam oficiálne potvrdiť, že Slovensko má úmrtie na COVID-19,“ špecifikoval.

„Pani, ktorá mala 84 rokov bola do nemocnice prijatá s akútnymi zdravotnými problémami. Trpela na artelasklerózu, mala chronické srdcové zlyhávanie a tak ďalej a táto osoba, samozrejme, preto, že sa stretla so synom a vnukom, ktorí sa vrátili zo zahraničia, bola pozitívne testovaná aj na koronavírus“. 

Odporúčané
Na Slovensku je prvé úmrtie spojené s koronavírusom. Pacientka však trpela aj ďalšími vážnymi chorobami Na Slovensku je prvé úmrtie spojené s koronavírusom. Pacientka však trpela aj ďalšími vážnymi chorobami 18. marca 2020, 14:00

13:55 – Peter Pellegrini na tlačovej konferencii potvrdil, že do druhej nepribudli ďalšie prípady, stále zostáva 105 nakazených, ďalšie čísla by sme sa mohli dozvedieť po 16-tej.

13:50 – Prípravy na festival Pohoda pokračujú, aj keď organizátori podrobne sledujú a analyzujú situáciu v spolopráci s odborníkmi. 

„Pohoda sa deje v období, na ktoré sa zatiaľ nevzťahujú opatrenia súvisiace s koronavírusom. Prípravy pokračujú tak, ako po iné roky. Samozrejme, venujeme sa aj mimoriadnym riešeniam. Sme v aktívnom kontakte so zástupcami kapiel, s dodávateľmi, partnermi a našim externým tímom, o situácii komunikujeme s kolegami zo Slovenska i zo zahraničia a odborníkmi na health & safety záležitosti,“ napísali organizátori na sociálnej sieti.

13:35 – Prísne opatrenia pre nový koronavírus sa dotknú aj pohrebov v Bratislave. Organizácia Marianum-Pohrebníctvo mesta Bratislavy rozhodla, že od stredy sa obrady na cintorínoch budú konať výlučne pri hrobovej jame, kde bude zosnulý pochovaný. Obradné miestnosti - domy smútku na cintorínoch - budú vydezinfikované a ostávajú do skončenia ohrozenia nakazenia sa novým koronavírusom zatvorené. TASR o tom informoval riaditeľ Marianum Boris Šramko.


„Obrady v Krematóriu v Bratislave sa budú konať za prísnych opatrení a len za prítomnosti priamych pokrvných príbuzných zosnulého v obradnej miestnosti krematória,“ priblížil Šramko. 

13:27 – Česká vláda podporí podnikateľov obrovskou finančnou injekciou. „Priama podpora, ktorú máme zatiaľ vypočítanú, by sa mohla pohybovať na úrovni 100 miliárd, nepriama vo forme záruk 900 miliárd,“ povedal minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček. (denik N)

13:18 – Hraničný priechod Šahy je prejazdný pre nákladnú dopravu. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti. O otvorení priechodu Šahy rokoval policajný prezident Milan Lučanský s prezidentom policajného zboru Maďarska. Dôvodom boli stovky kamiónov, ktoré sa podľa polície nachádzali v kolónach v Bratislave a okolí. (tasr)

13:10 – „Nič na Slovensku nie je,“ pokračuje šéf Štátnych hmotných rezerv s vysvetľovaním, prečo Slovensko nakupuje drahšie. Podľa neho je dôvodom aj skutočnosť, že dopyt prevyšuje ponuku.

13:07 – Zástupca spoločnosti Lacorp tvrdí, že sú rýchlotesty niekoľkonásobne drahšie, lebo sú prvotriedne. Podľa neho existujú aj druhotriedne aj treťotriedne testy.

12:57Na tlačovú konferenciu prišiel aj zástupca spoločnosti Lacorp. Tvrdí, že má presný plán dodávok zdravotníckych pomôcok, ktorý sa zatiaľ plní. Dohodnuté sú rúška, respirátory, chirurgické rukavice, ochranné obleky aj rýchlotesty. V piatok by mala doraziť dodávka 10 miliónov rúšok. Štát podľa zástupcu spoločnosti nie je schopný realizovať dopravu. 

Zatiaľ nie je zrejmé, ako je možné, že česká vláda kúpila 100-tisíc kusov rýchlotestov za 14 miliónov korún, teda približne 5 až 6 eur, kým firma Lacorp predáva Slovenskej republike jeden rýchlotest za skoro 25 eur. Rúška predávajú dvojnásobne drahšie. 

12:50„Keď nemáte peniaze, nemôžete kúpiť nič,“ odôvodňuje šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura situáciu, pričom sa snaží vysvetliť, prečo ľudia spochybňujú jeho úrad. Ohradil sa voči všetkým obvineniam, že by pri podpise zmluvy malou firmou Lacorp postupoval v rozpore s etickými a ekonomickými princípmi. 

Zmluva vojde do platnosti 18. marca, teda v stredu. Ide o neznámu spoločnosť z bratislavskej Dúbravky, a tak nie je zrejmé, ako štát pri nákupe postupoval. Zmluvné strany sa zaviazali, že spoločnosť LACORP dodá všetky zdravotnícke pomôcky najneskôr 27. marca. O nákupe verejnosť do teraz nikto neinformoval.

12:46 – Organizátori zrušili hudobný festival Glastonbury, ktorého 50. ročník bol naplánovaný na 26.-30. júna, informuje o tom BBC. V tomto čase sa na Slovensku má konať napríklad festival Hip Hop Žije. 

12:34 – Developer HB Reavis v Bratislave dočasne pozastavuje búracie práce na budove Apollo 1 na Prievozskej ulici. Práce na stavbe novej bratislavskej autobusovej stanice - Stanice Nivy a ulici Mlynské nivy zatiaľ neprerušil. Investor pre nový koronavírus zriaďuje na svojich stavbách v hlavnom mete špeciálny režim. Pre TASR to uviedla spoločnosť HB Reavis.

12:24 – Od pondelka 23. marca bude zasadať permanentný krízový štáb, ktorý sa bude zaoberať riešením situácie s novým koronavírusom. Oznámil to predseda OĽaNO a dezignovaný premiér Igor Matovič na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej predstavil svoju vládu. Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová doplnila, že je snaha zvládnuť krízu do dvoch mesiacov.


„Potrebujeme mať nonstop krízový štáb, ktorý bude mať prehľad o každom jednom kroku a opatrení, ktoré prijímajú aj okolité krajiny,“ priblížil Matovič. Dodal, že kľúčovými rezortmi na zvládnutie krízy budú ministerstvo vnútra a zdravotníctva v spolupráci s rezortom hospodárstva. Predseda SaS Richard Sulík, ktorý bude ministrom hospodárstva, chce pripraviť niekoľko desiatok opatrení na okamžité zmiernenie ekonomických dosahov krízy spojenej s novým koronavírusom.

12:18 – Igor Matovič s koaličnými partnermi dnes oznámili, ako bude vyzerať nová vláda a kto obsadí posty ministrov jednotlivých rezortov.

Ustanovujúca schôdza Národnej rady, na ktorej sa noví poslanci v piatok 20. marca ujmú svojich mandátov, sa bude konať za prísnych bezpečnostných a preventívnych opatrení. Zasadnutie sa začne o 9:00, médiá ani verejnosť naň prístup nebudú mať. Dôvodom opatrení je situácia s novým koronavírusom. Informovala o tom Kancelária Národnej rady SR. Parlament už niekoľko dní funguje v núdzovom režime.


Novozvolení poslanci si budú musieť pred vstupom do rokovacej sály počas ustanovujúcej schôdze vydezinfikovať ruky, nasadiť ochranné rukavice a rúška na tvár. Vstup do budovy umožnia iba zamestnancom, poslancom a tým ľuďom, ktorí na schôdzi podľa ústavy majú byť. (tasr)

Odporúčané
Toto sú mená nových ministrov Matovičovej vlády Toto sú mená nových ministrov Matovičovej vlády 18. marca 2020, 10:25

12:05 – Česká vláda schválila zákaz vychádzania bez rúška, ktorý bude platiť od dnešnej polnoci. Potvrdil to minister zahraničia Tomáš Petříček. (deník N)

12:01 Pracovníci v zdravotníctve na Slovensku nesmú od štvrtka štrajkovať a odmietať chodiť do práce. Vláda totiž schválila rozšírenie núdzového stavu na ďalšie subjekty v zdravotníctve.

Podľa schváleného uznesenia na základe ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu sa platnosť núdzového stavu týka všetkých držiteľov povolenia na prevádzkovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti, ambulancií záchrannej zdravotnej služby a dopravnej zdravotnej služby.

Rozsah je rozšírený aj na Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a jeho regionálne úrady, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a subjekty, ktoré s týmto úradom majú uzatvorenú zmluvu o zabezpečení vykonávania prehliadok mŕtvych tiel, takisto núdzový stav platí aj pre pohrebné služby.

Pracovníci spomínaných úradov a inštitúcií zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk.

11:56 – Briti menia stratégiu boja s koronavírusom. Uvedomili si, že by to znamenalo státisíce mŕtvych. Vraj si možný dosah na 250 000 životov uvedomili len v pár posledných dňoch.
 

Odporúčané
Briti menia stratégiu boja s koronavírusom. Uvedomili si, že by to znamenalo státisíce mŕtvych Briti menia stratégiu boja s koronavírusom. Uvedomili si, že by to znamenalo státisíce mŕtvych 18. marca 2020, 10:34

11:50 – Odborníci zatiaľ podľa súčasných dôkazov zatiaľ nemajú dôvod predpokladať, že by tehotné ženy boli náchylnejšie na infekciu novým koronavírusom, potvrdil prednosta gynekologickej kliniky v Nemocnici Ružinov Jozef Záhumenský. Podľa jeho slov však treba myslieť na to, že vírus je vysoko infekčný, takže napáda aj človeka s dobrým imunitným systémom a pomerne rýchlo sa šíri v populácii.


Pre tehotné ženy podľa pôrodníka neplatia žiadne mimoriadne nariadenia. Správať by sa mali ako mimo pandémie, a zároveň ako všetci ostatní počas pandémie. „Dôležitá je zvýšená osobná hygiena, časté umývanie rúk, nosenie rúška. Gumené rukavice majú výhodu, že bránia podvedomému siahaniu na tvár vonku. Samozrejme, ideálna by bola dobrovoľná karanténa, pobyt v domácnosti, pokiaľ je to čo len trocha možné, tak ako to platí pre každého z nás,“ komentoval. (tasr)

11:37 – Na Slovensku chceme klinicky testovať experimentálny liek, zatiaľ používame liečivá na HIV či maláriu, informuje o tom Denník N v rámci rozhovoru s Jozefom Šuvadom z ministerstva zdravotníctva. V susednom Česku by mohli remdesivir otestovať na pacientovi vo vážnejšom už v najbližších desiatkách hodín, informoval o tom ešte včera tamojší rezort zdravotníctva. 

11:31 – Taxislužba Bolt dostupná prostredníctvom mobilnej aplikácie od dnešného dňa spúšťa v Bratislave rozvoz potravinových balíčkov.

11:24 Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku zverejnilo podrobný návod, ako sa správať, ak má človek podozrenie alebo potvrdený koronavírus. V prípade, že máte podozrenie na ochorenie COVID-19 (koronavírus) okamžite zostante doma, najlepšie izolivaný v jednej miestnosti, mimo členov vašej domácnosti, okamžite kontaktujte svojho lekára.

11:20 – V Bratislave zatiaľ pokračuje výstavba projektov developera J&T Real Estate, medzi ktoré patrí Eurovea II vrátane prvého obytného mrakodrapu na Slovensku či Klingerka. Pre nový koronavírus sa tak však deje momentálne v obmedzenom rozsahu. Výkonný riaditeľ J&T Real Estate Pavel Pelikán pre TASR pripustil, že prerušeniu výstavby sa pravdepodobne nevyhnú. Situáciu investor neustále sleduje a vyhodnocuje.


„Na vzniknutú epidemiologickú situáciu vo svete sme zareagovali ihneď koncom februára najprv hygienickými opatreniami ako zvýšená dezinfekcia na všetkých našich pracoviskách a vo všetkých administratívnych, bytových a multifunkčných budovách, ktoré spravujeme,“ priblížil Pelikán.

Zamestnanci developera už viac ako týždeň majú možnosť využívať prácu z domu a investor obmedzil aj všetky stretnutia. Na stavbách v niektorých prípadoch zabezpečil aj ubytovanie pre pracovníkov, ktorí by sa inak nevedeli dostať na stavenisko.

11:11 – Zabezpečenie drobných nákupov pre osamelých či imobilných seniorov je jedno z aktuálnych opatrení, ktoré zaviedla samospráva Lučenca v súvislosti s prevenciou voči šíreniu nového koronavírusu. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej bude táto služba obmedzená počtom terénnych sociálnych pracovníkov a dobrovoľníkov. (tasr)

11:05 – Núdzový stav, ktorý od pondelka platil pre štátne nemocnice, sa od 19. marca rozšíri na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, a to bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodla o tom v stredu vláda. (tasr)

10:57 – Policajtmi bolo od 13. marca zrealizovaných viac ako 250 prípadov v súvislosti s mimoriadnou situáciu na Slovensku a šírením nového koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.


Porušenie lekárom stanovej karantény odhalili policajti v 149 prípadoch. Priestupky boli podľa polície odstúpené príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. (tasr)

10:53 – Takto to dnes vyzera na Times Square v centre New Yorku, ktorý je za normalných okolností preplnený turistami. Fotka pochádza zo skupiny Slovákov v Spojených štátoch.

Sledujeme NAŽIVO: Zomrela 84-ročná žena, pitva ukáže, či bol príčinou Covid-19

10:45  – Po automobilkách ako Volkswagen či Land Rover zastaví výrobu pre koronavírus aj BMW. Zatiaľ na viac ako štyri týždne výrobu vo všetkých európskych závodoch.  (denník E)

10:38 – Televízia Markíza včera pozvala do mimoriadnej relácie o koronavíruse vedca Roberta Mistríka. Ten ocenil, že vláda zaviedla karanténu, zároveň však apeloval na to, že Slovensko by malo denne testovať desaťtisíce ľudí, aby sme mohli chrániť lekárov a zdravotníctvo pred kolapsom. Vyjadril sa aj k medializovaným informáciám o liekoch. Podľa neho bude potrebné počkať aspoň do apríla aj v prípade lieku, ktorý je aktuálne testovaný v USA.

10:31 –  Na Slovensku celkovo otestovali  1886 negatívnych vzoriek.

10:20 – Nemocnica Levice sprísnila opatrenia týkajúce sa organizácie a chodu nemocnice. Obmedzila a reguluje vstup pacientov do nemocnice. „Na vstup do areálu je určený iba hlavný vchod pre pacientov a zamestnancov nemocnice. Vjazd motorových vozidiel do areálu nemocnice je obmedzený, dnu môžu iba sanitky, zásobovanie, zamestnanci nemocnice, prípady pôrodov a pacienti na urgentný príjem,“ informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, ktorej členom je levická nemocnica. (tasr)

10:12 – Slovensko má 8 nových prípadov nákazy koronavírusom. Počet nakazených prekročil stovku, celkovo ich je 105, informoval o tom Peter Pellegrini. 

10:08 – Mesto Bratislava v spolupráci s detskými psychologičkami a dobrovoľníčkami zriadilo na čísle 0800 242 333 bezplatnú rodičovskú linku podpory.

Magistrát tak chce pomôcť a poradiť rodičom, ktorí pre opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu ostávajú s deťmi doma. Linka zatiaľ funguje od 14:00 do 17:00. Odborníci poradia, ako sa učiť s dieťaťom doma, ako si zadeliť deň, čo robiť, keď si dieťa odmieta robiť domáce úlohy a podieľať sa na chode domácnosti.

10:03 – Polícia monitoruje situáciu na diaľniciach D1, D2 a na hraničných priechodoch aj vrtuľníkom. 

9:54 – Prečo je dôležité sa izolovať? Washington Post urobil jednoduché a výstižné vizualizácie, z ktorých ti to bude hneď jasné.

9:45 – Národný onkologický ústav v súvislosti s novým koronavírusom rozšíril od stredy hygienické opatrenia. Ich cieľom je chrániť nielen onkologických pacientov, ale aj zdravotnícky personál. „Urobíme maximum pre to, aby sme v novom režime dokázali fungovať čo možno najkomfortnejšie,“ uviedlo vedenie onkológie.

Pri hlavnom vchode je zriadený vstupný filter, čiže meranie teploty, odoberanie anamnézy, dezinfekcia rúk, kontrola ochrany nosa a úst. Centrálna registrácia pacienta a centrálna evidencia pacienta v pavilóne radiačnej onkológie bude v prevádzke len do 13:30. Vstup je zabezpečený cez vchod v pavilóne radiačnej onkológie. (tasr)

9:37 – Šéf adidasu poslal email všetkým zamestnancom, napriek koronavírusu obchody nezatvoria. 

Z Rorstedovho emailu vyplýva, že nechcú zatvoriť, aby mohli ziskom pokryť výplaty a výdavky spojené s podnikaním. Firma sa pritom bude riadiť miestnymi opatreniami, ktoré sú na rôznych miestach USA odlišné.  „Zatvárať je jednoduché, ale ostať otvorení v zdravom prostredí vyžaduje odvahu, vytrvalosť a sústredenie,“ znie email.

Odporúčané
Šéf adidasu poslal email všetkým zamestnancom, napriek koronavírusu obchody nezatvoria Šéf adidasu poslal email všetkým zamestnancom, napriek koronavírusu obchody nezatvoria 17. marca 2020, 20:19

9:30 – Nemeckí a brazílski súťažiaci v reality show Big Brother sa už dozvedeli o pandémii koronavírusu, ktorá zúri mimo ich domu.

9:15 – Človek, ktorého zdravotný stav nevyžaduje hospitalizáciu, ale je v domácej karanténe, by mal zostať doma, nechodiť do práce, na verejné miesta a nepoužívať hromadnú dopravu alebo taxi službu.

„Nákupy si skúste zorganizovať s pomocou priateľov, rodiny či blízkych a poproste ich, aby vám ich nechali pred dverami alebo na inom určenom mieste, prípadne, ak sa dá, využite službu dovozu potravín do domácnosti,“ radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na informačnom portáli k novému koronavírusu.

„Ak to nie je možné, choďte do obchodu v čase, keď tam nie je veľa ľudí a zoznam vecí si pripravte dopredu, aby ste pri nákupe strávili čo najmenej času,“ dodali epidemiológovia. (tasr)

9:06 –Cestovanie v mestskej hromadnej doprave v Trenčíne bude od stredy bezplatné. Vyplýva to z dohody mesta Trenčín so spoločnosťou SAD Trenčín

.
Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, MHD jazdí v obmedzenom režime, vzhľadom na snahu o minimalizovanie počtu ľudí v autobusoch MHD, posilnili spoje do priemyselného parku. (tasr)

8:58 – Večerný vlak RegioJetu smerujúci z Bratislavy do Komárna zostal stáť na Hlavnej stanici v Bratislave. Do vlaku totiž nastúpil cestujúci bez rúška, čo je aktuálne proti pravidlám zverejnených dopravcom. 

RegioJet na svojom Facebooku uvádza, že odmietol vystúpiť aj napriek výzve personálu. Na miesto preto bola privolaná polícia. Vlak totiž nemôže odísť, kým cestujúci nevystúpi alebo si nenasadí ochrannú pomôcku.

8:53 – Pre pacientov s podozrením na koronavírus svidnícka nemocnica zriadila samostatný vyhradený priestor s osobitným vstupom. Nachádza sa v priestore chirurgickej ambulancie, na prízemí pri pohotovostnom vstupe. 

Aj Fakultná nemocnica Trenčín sprísnila bezpečnostné opatrenia v súvislosti so zabránením šírenia nového koronavírusu. Do nemocnice sa dá dostať iba jedným vchodom, pacientov triedia. (tasr)

8:47 Americký senátor navrhuje, aby každý dospelý v USA dostal 1 000 dolárov. Majú pomôcť zmierniť dopady koronavírusu na domácnosti. 

Finančná pomoc by mala rodinám a malým podnikom pomôcť s prekonaním krátkodobých finančných záväzkov a „ochrániť zdravotníkov v prvej línii“. Finančný balíček by tiež mal pomôcť ekonomike, keďže ľudia by si za ne zrejme niečo kúpili a pomohli tak firmám, ktorých tržby v čase karantény klesajú. O návrhu informoval korešpondent CNN z Kongresu, Phil Mattingly.

Odporúčané
Americký senátor navrhuje, aby každý dospelý v USA dostal 1 000 dolárov. Majú pomôcť zmierniť dopady koronavírusu na domácnosti Americký senátor navrhuje, aby každý dospelý v USA dostal 1 000 dolárov. Majú pomôcť zmierniť dopady koronavírusu na domácnosti 18. marca 2020, 8:33

8:40 – Kamióny blokujú diaľnice pri Bratislave. Na cestách D1, D2 a D4 pri Bratislave zastavili všetky jazdné pruhy a znemožňujú tak jazdu ostatným účastníkom cestnej premávky.

Polícia vyzýva vodičov kamiónov, aby dodržiavali zákon o cestnej premávke, po diaľnici jazdili len v pravom jazdnom pruhu a rešpektovali pokyny policajtov. Zelená vlna RTVS informuje, že na D1 medzi Sencom a Bratislavou sa osobné autá zdržia aspoň 30 minút a prejazdný je pre ne iba ľavý pruh. Policajti informovali, že vzhľadom na mimoriadnu situáciu budú pri nerešpektovaní pokynov zadržiavať vodičské preukazy.

8:37 – Lekári z dvoch nemocníc v Prešovskom kraji dostali od Prešovského samosprávneho kraja plášte a polomasky, ktoré im majú pomôcť zvládnuť situáciu s nedostatkom základných ochranných pomôcok. V utorok ich dostali lekári z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove a Ľubovnianskej nemocnice v Starej Ľubovni. (tasr)

8:35 – Vypočuj si náš pravidelný podcast o koronavíruse. V závere každého dňa pripravujeme podrobné zhnutie informácií v audioformáte. 

Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

8:30 – 10 vecí, ktorých sa máš pri koronavíruse držať. Takto znížiš riziko nakazenia sa. Na koronavírus síce aktuálne neexistuje žiadna vakcína, ale vhodným hygienickými návykmi, rešpektovaním opatrení, cvičením, či kvalitnou stravou môžeš znížiť riziko toho, že sa nakazíš. Týchto 10 vecí by sa mal v súčasnej dobe určite dodržiavať.

Odporúčané
Prečo byť doma, aj keď necítiš príznaky koronavírusu? 10 vecí, ktorých by si sa mal teraz držať Prečo byť doma, aj keď necítiš príznaky koronavírusu? 10 vecí, ktorých by si sa mal teraz držať 18. marca 2020, 8:19

8:20 – O desiatej predpoludním sa poslednýkrát zíde Pellegriniho vláda: Ministri na čele s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) budú preberať aktuálnu situáciu, ktorá sa týka šírenia nového koronavírusu na Slovensku.


Pellegrini po pondelkovom (16. 3.) rokovaní ústredného krízového štábu avizoval, že by sa vláda mala zaoberať rozšírením núdzového stavu na celý zdravotnícky sektor. Od pondelkového rána platil núdzový stav v prípade štátnych nemocníc, v rámci rozšírenia jeho platnosti by sa mal týkať aj súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, dopravnej služby a záchraniek.

8:15 – Aplikácia slovenských lekárov ti má oznámiť výsledok testu a ochrániť pred koronavírusom. 

Ideou je, aby používateľ apky dostal kód, ktorý nadiktuje v prípade testovania na COVID-19 v nemocnici. Po vyhodnotení testu by im úrady mali zaslať notifikáciu, či sú nakazení, alebo nie. Teraz sa totiž objavili aj prípady, keď sa o svojom prípade dozvedeli až z médií a ak sa im neozval nikto, mali predpokladať, že sú negatívni.

Sledujeme NAŽIVO: Európska únia zatvorí hranice, včera narástol počet nakazených zatiaľ najviac

8:10 – Európska únia na 30 dní zatvorí svoje vonkajšie hranice. Prezidenti a premiéri členských krajín sa zhodli počas videokonferencie včera večer, dnes by sme sa mohli dozvedieť podrobnosti. Zároveň sa členské štáty dohodli aj na opatreniach v súvislosti prevozom liekov a zdravotníckych potrieb. 


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Domov
Zdieľať
Diskusia