Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2020, 19:56
Čas čítania 3:53
Viktor Kniš

Na vlastnej koži: Ako sa vytúžená dovolenka nášho redaktora zmenila kvôli koronavírusu na zložitú cestu domov, do karantény

Na vlastnej koži: Ako sa vytúžená dovolenka nášho redaktora zmenila kvôli koronavírusu na zložitú cestu domov, do karantény
NEWS HRANICE USA
Uložiť Uložené

Vďaka môjmu príbehu z posledných dní pravdepodobne pochopíš, ako vyzerá situácia v súvislosti s pandémiou v zahraničí.

Od nedele 16. marca sme spolu s priateľkou Zuzanou v karanténe v dome v obci mimo miesta bydliska, potraviny a osobné veci nám rodičia nechávajú pri bránke a spomíname na asi najstresujúcejších 40 hodín v živote.

Na Slovensku sme sa nestretli s nikým, dopravu sme zabezpečili tak, aby to nebolo potrebné. Na rakúskej hranici nás čakalo prázdne auto, do ktorého sme nasadli a odviezli sa na izolované miesto.

Keď som sa v stredu ráno (11. marca) na poslednú chvíľu rozhodoval, či vycestovať do Spojených štátov na týždňovú dovolenku plánovanú od začiatku roku 2019, vychádzal som len z (v tom čase) dostupných informácií, ktoré nenasvedčovali aktuálnemu núdzovému stavu. Bolo ťažké predpokladať, že o necelých 24 hodín budem počúvať o zatvorených letiskách a hraniciach. Po prílete do New Yorku už Donald Trump oznámil tlačovku, neskôr na nej informoval, že od piatku zakáže Európanom vstup na územie.

Vedel som, že je zle, s priateľkou sme sa stále na základe absolútneho minima informácii rozhodovali, či a ako sa vrátiť, čo najskôr domov. Veľmi rýchlo nám došlo, že „prečkať“ do 18. marca, pôvodného dátumu odletu domov, je viac než nerozumné, aj keď nám v Austrian Airlines povedali, že lietadlo poletí. Dnes už vieme, že toto lietadlo letieť o dva dni nebude, let 9820 je totiž definitívne zrušený a aerolinka nezabezpečuje náhradu. Austrian Airlines preruší lety z celého sveta do Viedne od skorého rána 19. marca predbežne do 28. marca.

New York situáciu podceňuje

Po New Yorku sme sa pohybovali počas pobytu tak, aby sme sa nestretávali s veľkým počtom ľudí, keď sa začal priestor zahusťovať, našli sme inú cestu. Desiatky ľudí denne nám ukazovali na hlavu a smiali sa nám, že nosíme respirátory. Odchytil si nás aj agentúrny fotograf, ktorý nás poprosil, aby sme mu s ochranou tváre pózovali, keďže sme boli na rozdiel od všetkých ostatných turistov atrakciou. 

Úryvok z denníku USA Today, ktorý ukazuje počet nakazených v Spojených štátov len veľmi nepresne, keďže ide o obrovské územie. Obyvatelia tak môžu len ťažko vyčítať, v akom ohrození sú

Z New Yorku do 14-dňovej karantény: Ako som sa napriek zrušeným letom dostal domov

Návrat cez Poľsko ako jediná možnosť

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 82018 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako mali ísť cestovatelia cez Poľsko no zabránil im v tom zákaz letov
  • Ako skoro strávili dva týždne v Moskve a cez ktoré letisko sa dostali domov
  • Prečo ich rakúsky taxík odviezol len na hranice a ďalej museli po vlastných
  • Ako sa bez kontaktu s inými ľuďmi dostali až do svojej "vytúženej" karantény na Slovensku
Domov
Zdieľať
Diskusia