Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2020, 8:03
Čas čítania 7:35
Matej Krajčovič

ZÁZNAM SOBOTY: Nakazených je u nás už 44 osôb, premiér Pellegrini v sobotu potvrdil 12 nových prípadov

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Všetky dôležité informácie v súvislosti s koronavírusom na jednom mieste.

• Slovensko už zaznamenalo 44 prípadov nákazy, zatiaľ nikto nezomrel.
• Platia prísne opatrenia kvôli šíreniu koronavírusu, ak môžeš, zostaň doma.
• Zatvorené sú školy, bary, kluby, letiská aj aquaparky, fitká a lyžiarske strediská, nedostatok potravín podľa úradov nehrozí. 
• Nepremávajú medzinárodné vlaky a autobusy. ZSSK jazdí až do odvolania podľa sobotného grafikonu, ten bude platiť aj od pondelka
• Bežní cestujúci zo Slovenska neodletia, zatvorené sú všetky tri medzinárodné letiská, cez hranice sa do krajiny dostanú iba osoby s trvalým pobytom.
• Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

• Článok NAŽIVO môžeme robiť kvalitne a aktívne vďaka podpore predplatiteľov. Môžeš sa pridať medzi nich, kúp si predplatné Refresher.

20:07 – Sledovanie epidémie naživo sme pre dnešok ukončili. Tešíme sa na vás zajtra.

19:42 – Polícia na Facebooku streamovala videá, ako jej príslušníci kontrolujú, či podniky a prevádzky v Bratislave dodržiavajú povinnú karanténu a sú zatvorené. 

Jedno video je z centra mesta, druhé z obchodného centra Eurovea. To je ako celok otvorené, sídlia tam totiž aj potraviny, lekárne a drogérie, ktorých sa zákaz netýka. 

19:30 – V Česku sa koronavírusom nakazil lekár v olomouckej nemocnici. V karanténe je 50 až 60 pacientov, 15. zdravotníkov a 7 príbuzných týchto osôb. (ČT)

19:17 – V Taliansku dnes pribudlo už takmer 3 500 nových nakazených, počet mŕtvych zatiaľ stúpol o 175 obetí. Čísla však do polnoci budú ešte vyššie. (Sky News)

19:05 – Denník N má návod, ako si vyrobiť ochranné rúško svojpomocne doma. 

18:40 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron už vo štvrtok ohlásil uzavretie škôl o deň neskôr vošiel v platnosť aj zákaz združovania viac než 100 osôb naraz, no v Paríži dnes opäť protestovali tzv. žlté vesty - ľudia, ktorí nesúhlasia s plánovanou dôchodkovou reformou. 

„Niektorí ľudia si myslia, že sa ich koronavírus nedotkne a odmietajú rešpektovať odporúčania,“ cituje France 24 jedného z policajtov, ktorí proti nim dnes zasahovali. Demonštrantov však bolo výrazne menej než obvykle. Vo Francúzsku sa zajtra konajú voľby do samospráv. 

18:21 – Donald Trump povedal, že sa dal otestovať na koronavírus. USA tiež rozšírili zákaz vstupu do krajiny už aj na občanov Veľkej Británie a Írska, pôvodne sa 30-dňový zákaz týkal iba zvyšku Európy. (NY Times)

18:12 – Česko má už 175 osôb nakazených novým koronavírusom. Až 64 z nich je z Prahy, 75 % pacientov bolo v predchádzajúcich týždňoch v Taliansku. Česko tiež pre svojich občanov, ktorí zostali v zahraničí, vyšle zberné autobusy.

17:55Zverejnili podrobnejšie informácie o bydlisku 12 nových nakazených Slovákov, ktorí mali pozitívne testy na COVID-19 v priebehu soboty: 

Bratislava – 4 muži, 3 ženy

okres Bytča – 1 muž

okres Svidník – 1 muž

okres Senec – 2 ženy

okres Nové Zámky – 1 muž

Zdroj: (Denník N)

17:33 – Plošnú karanténu podľa miestnych médií konečne vyhlási aj Španielsko, kde prípady nákazy pribúdajú podobne rýchlo, ako v Taliansku. Vláda o nej rokuje už niekoľko hodín a letecké spoločnosti zo zvyšku sveta začali otáčať svoje lietadlá smerujúce do Madridu. 

Oficiálne oznámenie ešte neprišlo, je totiž možné, že začne nariadenie začne platiť až od pondelka. (The Guardian)

Odporúčané
Španielska vláda rokuje o vyhlásení núdzového stavu. Krajina by tak po vzore Talianska šla celá do karantény Španielska vláda rokuje o vyhlásení núdzového stavu. Krajina by tak po vzore Talianska šla celá do karantény 14. marca 2020, 16:49

16:51 - Slovensko má 12 nových prípadov nákazy koronavírusom. Potvrdil ich premiér Peter Pellegrini. Celkový počet pacientov infikovaných COVID-19 u nás tak stúpol na 44 osôb. Zatiaľ nikto nezomrel. 

Otestovaných dnes bolo ďalších 185 vzoriek, ostatné boli negatívne. Premiér naznačil, že po zajtrajšom rokovaní vlády môžu byť zavedené ešte tvrdšie opatrenia. Potraviny, drogérie a lekárne ale zatvorené určite nebudú. 

Naznačil tiež, že štát rúška pre predavačov v obchodoch zabezpečovať nebude, prioritu totiž dostanú zdravotníci, seniori v domovoch dôchodcov a policajti či zamestnanci v štátnej službe. 

Odporúčané
Pellegrini potvrdil 12 nových prípadov. Slovensko má už 44 nakazených koronavírusom Pellegrini potvrdil 12 nových prípadov. Slovensko má už 44 nakazených koronavírusom 14. marca 2020, 16:53

16:43 – Víkend väčšinou v televíziách obsadí šport, no vďaka strachu zo šírenia koronavírusu už bola prerušená sezóna americkej NBA, hokejovej NHL, aj baseballovej MLB.

V Anglicku sa odkladajú zápasy Premier League, a všetky hlavné európske ligy, vrátane pohárovej Ligy majstrov, sú na tom podobne.

Nepôjdu sa ani prvých niekoľko pretekov F1 či májové Giro d'iTalia. Prehľadný zoznam zrušených športov zostavil server iMore.

16:01 – Polícia hľadá autorku hoaxu, ktorá na nahrávke hovorí, že liek Ibuprofén môže zhoršovať príznaky COVID-19 a v Taliansku prispel k väčšine úmrtí. 

Ide o nezmysel a klamstvo, Ibuprofén sa rovnako ako paracetamol odporúča pri znižovaní vysokých horúčok, ktoré sú jedným zo symptómov nákazy novým koronavírusom. Pri nich by si ale už mal telefonicky kontaktovať aj zdravotníkov. Žene hrozí viacročné väzenie a tvrdenia na nahrávke vyvrátila napríklad rakúska medicínska univerzita.  

Pôvod tvrdenia je zrejme vo Francúzsku, kde ho zdieľal aj minister zdravotníctva. Krajina tam obmedzila predaj Ibuprofénu aj liekov s paracetamolom, no už v polovici januára, ešte bez súvislosti s koronavírusom. Žiadne dáta potvrdzujúce hoax nikdy neboli skúmané.

15:51 – Česká Fakultná nemocnica v Brne spustila tzv. Drive-through testovanie na koronavírus. Pacienti, ktorým to vopred dovolí epidemiológ, prídu autom pod špeciálny stan, budú im odobraté stery a v zápätí odchádzajú preč. 

Takéto testovanie je rýchlejšie a efektívnejšie, netreba totiž po každom pacientovi dezinfikovať odberovú sanitku alebo čakáreň, ako sa to v týchto dňoch deje na infekčnom oddelení na bratislavských Kramároch. 

15:11 –Niektorí pacienti, ktorí prekonali nákazu novým koronavírusom, môžu mať činnosť pľúc obmedzenú o 20 až 30 %. Čínski lekári zistili, že sa zadýchajú aj pri rýchlejšej chôdzi.

COVID-19 spôsobuje zápal pľúc a zatiaľ nie je jasné, či bude poškodenie trvalé, alebo nie. (South China Morning Post)

NAŽIVO: Slovensko má stále 32 nakazených. Čínski lekári hlásia, že niektorí pacienti môžu mať poškodené pľúca aj po vyliečení
Zdroj: TASR / AP

15:00 – Vo Veľkej Británii sa narodilo dieťa s koronavírusom. Jeho matka sa v nemocnici liečila na podozrenie zo zápalu pľúc (pneumónie) a test na COVID-19 bol po vyhodnotený ako pozitívny až po pôrode.

Lekári zatiaľ nevedia, či sa dieťa infikovalo už v maternici, alebo pri pôrode. V prípade tehotných žien a malých detí má nákaza zväčša len mierny priebeh. (The Sun)   

14:38 – V karanténe sú aj štyri lekárky z Národného ústavu detských chorôb na bratislavských Kramároch. U jednej z nich sa potvrdil koronavírus, nakaziť sa mala počas konzultácie prípadu v rakúskom Linzi. Tri ďalšie lekárky s ňou boli v kontakte a čakajú na výsledok testov. (Denník N)

14:30Španielsko, kde len za piatok pribudlo viac než 2-tisíc nových pacientov pozitívnych na 2019-nCoV, si s karanténou príliš veľa starostí nerobí. Na sociálnych sieťach pribúdajú videá, kde vidno čulý život a plné bary aj neskoro večer.  

Video nižšie je z letoviska Benidorm neďaleko Alicante. Väčšinu z ľudí zrejme tvoria turisti. 

13:57 – Taliani si povinnú karanténu krátia spevom a diskotékami, ktorých sa zúčastňujú zo svojich balkónov. Zozbierali sme videá z viacerých častí krajiny. 

Odporúčané
Taliani si krátia čas v karanténe. Pootvárali okná a spolu spievajú svoju hymnu Taliani si krátia čas v karanténe. Pootvárali okná a spolu spievajú svoju hymnu 14. marca 2020, 12:55

13:19Jednou z nakazených koronavírusom je študentka cirkevnej Školy Svätej Rodiny v Bratislave. Žiaci aj všetci zamestnanci musia dodržiavať 14-dennú karanténu. Nejde ale o nový prípad, Slovensko má oficiálne stále 32 nakazených. V priebehu soboty zatiaľ nepribudol žiadny ďalší. 

12:53 – Slovensko už cez týždeň zatvorilo svoje hranice, na naše územie môžu prejsť iba ľudia s trvalým pobytom na území SR alebo tí, ktorí tu pracujú. Všetci navrátilci by mali smerovať do povinnej 14-dennej karantény. 

Na hraničných priechodoch s Rakúskom sú preto kolóny, autobusy nejazdia a mnohí prechádzajú pešo. Od hraníc ich potom vozia taxikári, ktorí sa však sami vystavujú riziku nákazy. (Nový Čas). 

12:21 Fotookienko: Predstavitelia budúcej vládnej štvorkoalície sú už u prezidentky Zuzany Čaputovej. Richard Sulík si pri fotení ako jediný zložil svoje ochranné rúško. 

NAŽIVO: Na Slovensku je 32 nakazených, niektoré obchody rozdali zamestnancom rúška
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Na ich nosienie včera, hoci trochu bizarne, verejnosť nabádala aj televízia Markíza vo svojom špeciálnom vysielaní. 

Odporúčané
Markíza apeluje na nosenie rúšok, Zlatica Puškárová k ich nasadeniu donútila aj Matoviča. Potom si odkašľal kameraman Markíza apeluje na nosenie rúšok, Zlatica Puškárová k ich nasadeniu donútila aj Matoviča. Potom si odkašľal kameraman 13. marca 2020, 21:26

12:05 – Jeden zo včerajších prípadov nákazy vírusom 2019-nCoV je z obce Dolné Dubové. O reakcii polície a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva informuje na svojom Facebooku starosta obce Jozef Čapkovič. V preventívnej karanténe sú osoby, ktoré s nakazeným mužom prišli do kontaktu. 

11:43 Na Slovensku by malo výrazne pribudnúť otestovaných na koronavírus. Od pondelka začnú testovať súkromné laboratóriá Medirex. „Cieľom je vyjsť v ústrety čo najväčšiemu počtu záujemcov o testovanie. Takisto chceme zamedziť prípadnej, a hlavne zbytočnej návšteve zdravotníckych zariadení, a tak zabrániť sústredeniu väčšieho počtu ľudí v týchto zariadeniach," vysvetlil ich Jozef Gavlas.

Medirex bude zatiaľ fungovať v samoplatcovskom režime, za test si teda budeš musieť zaplatiť. 

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach začala testovať včera„Denne sme schopní vyšetriť 30 až 60 vzoriek počas pracovnej doby. V prípade potreby dokáže náš ústav fungovať nonstop – teda vyšetriť ešte viac vzoriek, čo urýchli celý proces diagnostiky pacientov,” uviedla nemocnica.

V Košiciach chce s testovaním začať aj Univerzita Pavla Jozefa Šafárika a v Bratislave SAV, ktorá by mohla mať kapacitu na „stovky testov denne“. Okrem kapacít však treba urobiť aj nákup testovacích sád a zaškolenie kvalifikovaných laborantov. (TASR, SME)

NAŽIVO: Na Slovensku je 32 nakazených, niektoré obchody rozdali zamestnancom rúška
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

11:08 – V Košiciach sa koronavírusom nakazila sekretárka Obvodného oddelenia Policajného zboru Košice – Staré Mesto. Do preventívnej karantény tak muselo ísť 35 policajtov, ktorí čakajú na vyhodnotenie testov na COVID-19. Priestory polície aj autá boli vydezinfikované, obvodné oddelenia v kraji údajne majú dostatok rúšok aj iných ochranných prostriedkov. (TV Noviny, SME)

NAŽIVO: Na Slovensku je 32 nakazených, niektoré obchody rozdali zamestnancom rúška
Zdroj: TASR / Roman Hanc

10:45 – Čína naďalej hľadá informácie o pôvode celej epidémie COVID-19. Uniknutá správa lekárov naznačuje, že prvý pacient sa mohol nakaziť ešte 17. novembra.


10:17 – The Telegraph špekuluje, že Liverpool by sa mohol stať víťazom anglickej Premier League, aj keď by sa sezóna kvôli koronavírusu nedohrala. Pravidlá s takouto situáciou nepočítajú, no klub má aktuálne už 25-bodový náskok. 

Ide teda o inú situáciu ako v Lige majstrov alebo hokejových súťažiach, kde sa rozhoduje vyraďovacím play-off systémom.

9:32 – Niektoré slovenské obchody už zamestnancom rozdali ochranné rúška, iné ich ešte nezohnali v dostatočných počtoch. Finálne rozhodnutie, či si ochranu nasadiť alebo nie, však reťazce nechávajú na každom zamestnancovi. (Denník E)

NAŽIVO: Situáciu okolo koronavírusu na Slovensku a v zahraničí sledujeme aj cez víkend. Máme 32 nakazených
Zdroj: TASR/AP

9:15 – Vznikol projekt ktopomozeslovensku.sk. Má pomáhať vyzbierať finančné prostriedky aj zdravotnícky materiál pre nemocnice a domovy sociálnych služieb. Prispieť môže každý, ide o iniciatívu slovenského podnikateľa Šimona Šicka z firmy Pixel Federation.  

8:46Väčšinu obchodov od dnes zavrela aj susedná Česká republika. Výnimku tvoria potraviny, lekárne, drogérie a čerpacie stanice. Premiér Babiš to oznámil na rannej tlačovej konferencii. Zákaz platí aj pre reštaurácie, pokiaľ nejde o fast foody s výdajným okienkom. 

8:30 – Nakazení koronavírusom: na celom svete je k dnešnému ránu 145 698 infikovaných pacientov, na COVID-19 zatiaľ zomrelo 5 436 osôb

Štatistiky potvrdzujú ústup ochorenia v Ázii. V Číne za včerajšok pribudlo iba 11 prípadov, v Južnej Kórey 110. Taliansko zaznamenalo 2 547 nových nakazených, čo je trochu menej oproti štvrtku, ale o trende je predčasné hovoriť.

Situácia sa výrazne zhoršuje v Španielsku. New York Times píše, ako vláda doteraz váhala s tvrdšími opatreniami, čo môže mať závažné dôsledky. Pozitívne testovaní boli už dvaja ministri. 

8:11 – Vlaky ZSSK od dnes jazdia podľa sobotného grafikonu, ten však bude platiť aj v nedeľu a počas pracovného týždňa. Ide opatrenia na obmedzenie šírenia koronavírusu. RegioJet nejazdí vôbec, obmedzená je aj doprava autobusmi. (TASR)

8:00Donald Trump včera v USA vyhlásil výnimočný stav. Vláda tak získala ďalších 50 miliárd dolárov na špeciálne opatrenia a nemocnice aktivovali núdzové plány. Prezidenta zatiaľ podľa Bieleho domu na koronavírus netestovali, hoci mohol byť v kontakte s nakazenými osobami. 

 

7:51 – Predstavitelia novovznikajúcej koalície sa dnes zídu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Strany OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodli na rozdelení jednotlivých rezortov. Nová vláda prevezme aj riešenie krízovej situácie okolo koronavírusu. Podľa Matoviča by ustanovujúca schôdza mohla byť v piatok alebo budúci pondelok.  

Späť
Zdieľať
Diskusia