Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2020, 17:30
Čas čítania 11:09
Tina Hamarova

Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6 500 ľudí a 50 zomrieť. Ak teda dodržíme pravidlá, hovorí záchranár Dobiáš (Rozhovor)

Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6 500 ľudí a 50 zomrieť. Ak teda dodržíme pravidlá, hovorí záchranár Dobiáš (Rozhovor)
Zdroj: TASR/ Michal Svítok
REFRESHER KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Viliam Dobiáš pracuje ako záchranár už takmer 45 rokov. Tvrdí, že ak ľudia budú naďalej klamať o pobyte v zahraničí, k autonehodám nebude mať kto chodiť. Všetci záchránári pôjdu postupne do karantény.

MUDr. Viliam Dobiáš pôsobí ako lekár záchrannej zdravotnej služby od roku 1976. Začínal ako anestéziológ, do sanitky sa vraj dostal príkazom. Od roku 2005 pracuje pre zdravotnícku záchrannú službu Life Star Emergency ako hlavný lekár.  

Okrem toho je tiež viceprezidentom Slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof a v neposlednom rade prezident Slovenského Červeného kríža. Koronavírusu sa ako záchranár, ktorý sa denne stretáva s desiatkami pacientov, nebojí. Hnevá ho však, keď sú ľudia nezodpovední a zatajujú dôležité informácie. To sa však, bohužiaľ, podľa doktora Dobiáša deje už roky.

Na základe skúseností z krajín ako je Čína, kde pandémia koronavírusu už pomaly končí, je odhad pre Slovensko taký, že by sme mali mať okolo 6 500 nakazených ľudí a približne 50 úmrtí.

Na Slovensku môže byť až 6000 chorých na Covid-19 a 50 mŕtvych. Záchranár Viliam Dobiáš hovorí, že väčšine obyvateľov nič nehrozí
Zdroj: Sára Sarvašová/REFRESHER

Spomenuli ste, že ste mali včera službu. Ako prebiehala? Všimli ste si nejaké rozdiely v správaní ľudí odkedy je na Slovensku mimoriadny stav? Volal niekto záchranku pre podozrenie na koronavírus?

Operačné stredisko, keď je podozrenie na pozitívnu cestovateľskú anamnézu, vysoké teploty a tak, posiela špeciálne sanitky vyčlenené len na tento účel, ktoré sú nadštandardne vybavené. Takže ja som mala normálnu službu pre chorých tak, ako po iné dni v roku, aj keď nie je vírusová pandémia. Bola to skôr kľudnejšia služba, menej výjazdov, takže ľudia sú asi sústredení na akútne ohrozenie vírusom a možno prehliadajú ťažkosti kvôli ktorým by inokedy volali. 

Zasahovali ste v posledných týždňoch pri pacientovi, u ktorého bolo podozrenie na Covid-19?

Ja osobne nie, ale kolegovia áno, pretože častokrát sú to situácie, kde sa podozrenie na nákazu ukáže až neskôr. Keď bola pred pár dňami nehoda autobusu pri Ružomberku, tak sa až pri ošetrovaní všetkých 30 ľudí v autobuse ukázalo, že sú tam 4 alebo 6 podozriví. Myslím, že nejakí ostali aj v karanténe, lebo boli pozitívni na vírus. Ďalší kolegovia mali tiež pacienta s bežnými ťažkosťami, ktorý zatajil, že bol v Taliansku, keď sa ho na operačnom stredisku pýtali na cestovateľskú anamnézu, takže tam šla normálna posádka, ktorá až počas ošetrovania zistila, že by mohol byť nakazený. Čiže nedá sa to úplne vylúčiť, ale operačné stredisko sa to snaží odfiltrovať tak, aby tí, u ktorých je vysoké podozrenie na nákazu Covid-19, boli ošetrovaní špeciálne vyčlenenými posádkami.

Aké odporúčania alebo výzvu ľuďom by ste dali presne v takýchto prípadoch?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81864 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo je dôležité v boji s koronavírusom
  • Ako postupujú zachranári v takýchto vypätých situáciách
  • Ako sú pripravení zasiahnuť v prípade rozsiahlej epidémie s tisíckami nakazených
  • Či je panika opodstatnená
Domov
Zdieľať
Diskusia