Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2020, 7:57
Čas čítania 12:24
Jakub Paulík Tina Hamarova

Záznam: Na Slovensku je jedenásť nových prípadov. Celkovo sa koronavírusom nakazilo už 32 Slovákov

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Všetky dôležité informácie v súvislosti s koronavírusom na jednom mieste.

• V piatok sa potvrdilo 11 nových prípadov nákazy. Chorých na Covid-19 je tak už 32 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že ďalších 974 vzoriek bolo negatívnych.
• Na Ukrajine zomrela na ochorenie Covid-19 71-ročná žena. Je to prvá obeť z len troch potvrdených prípadov nákazy.
• Na Slovensku platia od dnešnej 7. hodiny ráno prísne opatrenia kvôli šíreniu   koronavírusu.
Zatvorené sú školy, bary, kluby, letiská aj aquaparky, fitká a lyžiarske strediská.
• Nepremávajú medzinárodné vlaky, zrušené sú medzinárodné autobusové spoje.
• Bežní cestujúci zo Slovenska neodletia, zatvorené sú všetky tri medzinárodné letiská.
 V prípade podozrenia sa môžeš obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].


• Článok NAŽIVO môžeme robiť kvalitne a aktívne vďaka podpore predplatiteľov. Môžeš sa pridať medzi nich, kúp si predplatné Refresher.

Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:03  Francúzsko oznámilo už 79 úmrtí a približne 800 nových nakazených. Prvé úmrtie eviduje aj Luxembursko.

19:49 – Premiér Peter Pellegrini vystúpil s mimoriadnym príhovorom na RTVS. Povedal, že hrozba nového koronavírusu radikálne búra predstavy o bezpečnom svete, v ktorom sme žili doteraz. „Pri sledovaní informácií z európskych krajín všetci vidíme, že nová choroba si svoje obete nevyberá, a ak ju chceme spomaliť a zastaviť, musíme sa k nej postaviť mimoriadne zodpovedne,“ upozornil predseda vlády. 

 „Ľudsky rozumiem tomu, že viaceré opatrenia znižujú náš osobný komfort a nútia nás dočasne zmeniť náš životný štýl. Ako predseda vlády však mám k vám všetkým naliehavú prosbu: rešpektujme tieto obmedzenia v maximálnej miere. Nejde tu o žiadnu svojvôľu štátu, ale výlučne o snahu zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu vírusu na Slovensku,“zopakoval Pellegrini svoje posolstvo, ktoré už viackrát verejne prezentoval. Slovákov vyzval, aby nosili rúška a nepodávali si ruky.

Peter Pellegrini na RTVS
Peter Pellegrini na RTVS Zdroj: Reprofoto RTVS

19:43 –  Billa je prvý väčší reťazec, ktorý ohlásil dočasné obmedzenie doby predaja vo vybraných prevádzkach. Skrátenie otváracích hodín bude platiť od soboty 14. marca a má sa týkať takmer päťdesiatich obchodov.

 

19:32 – Novozavedené kontroly na hraničných priechodoch a povinná 14-dňová karanténa pri návrate zo zahraničia skomplikujú život obyvateľov prihraničných obcí v okrese Rimavská Sobota. Zhodli sa starosta Kráľa František Béres a starostka Aboviec Irena Hanobiková. (tasr)

19:23 – Prezident Červeného kríža a záchranár Viliam Dobiáš nám dal rozhovor o koronavíruse. : „Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6000 ľudí a 50 zomrieť. Väčšina obyvateľov ale podľa záchranára nie je ohrozená,“ hovorí.

Odporúčané
Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6 500 ľudí a 50 zomrieť. Ak teda dodržíme pravidlá, hovorí záchranár Dobiáš (Rozhovor) Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6 500 ľudí a 50 zomrieť. Ak teda dodržíme pravidlá, hovorí záchranár Dobiáš (Rozhovor) 13. marca 2020, 17:30

18:58 – Počet obetí koronavírusu v Taliansku počas posledných 24 hodín stúpol o 250 na 1266. Celkový počet potvrdených prípadov stúpol na 17660. (ansa)

18:42 – Potvrdili ďalšie 2 prípady na koronavírus, na Slovensku ich je tak už 32. 974 vzoriek bolo negatívnych. Dnes tak pribudlo 11 nových prípadov. Nové prípady sú v nových oblastiach ako doteraz. Jeden je muž, je v domácej izolácii a vyšetrili ho vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Druhý je muž, ktorého vyšetrili vo Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Zostal hospitalizovaný.

 

18:21 – Londýnsky maratón zrušili. Podľa britskej BBC sa presúva na 4. októbra tohto roku.

18:04 – Šesť študentov univerzity v Oxforde majú koronavírus, škola preto musela posunúť skúškové obdobie. (bbc)

18:02 – Od pondelka budú testovať na koronavírus aj súkromné laboratóriá Medirex. „Znamená to, že lekári z celého Slovenska môžu posielať zatiaľ v samoplatcovskom režime vzorky svojich pacientov aj do laboratórií Medirex,“ informovala o tom hovorkyňa laboratórií Diana Madarászová. (tasr)

18:01 – Niektoré lety so slovenskými občanmi na palube budú môcť pristáť na slovenských letiskách, píše bratislavské letisko na Facebooku. „Ministerstvo dopravy a výstavby SR umožní návrat charterových letov so slovenskými dovolenkármi, ako aj súkromné lety občanov Slovenskej republiky. Tieto lety môžu byť vykonané len lietadlami, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú mimo územia Slovenskej republiky.“

18:00 – Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6000 ľudí a 50 zomrieť. Väčšina obyvateľov ale nie je ohrozená. Prečítaj si rozhovor so záchranárom Viliamom Dobiášom.

Odporúčané
Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6 500 ľudí a 50 zomrieť. Ak teda dodržíme pravidlá, hovorí záchranár Dobiáš (Rozhovor) Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6 500 ľudí a 50 zomrieť. Ak teda dodržíme pravidlá, hovorí záchranár Dobiáš (Rozhovor) 13. marca 2020, 17:30

17:56 – Aktuálne informácie: Svetová zdravotnícka organizácia eviduje 132 536 prípadov nákazy, 4947 úmrtí celosvetovo. Koronavírus Covid-19 je v 123 krajinách, regiónoch a teritóriách. Na Slovensku do tejto chvíle potvrdili 30 prípadov nákazy, nakazené sú aj deti. Od dnešného rána platia prísne opatrenia krízového štábu, okrem iného sa zmenila doprava a fungovanie nákupných a rekreačných centier.

17:34 – Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus vyhlásil Európu za epicentrum pandémie koronavírusu.

17:31 Všetkých obyvateľov v Iráne skontrolujú v priebehu nasledujúcich hodín elektronicky alebo cez telefón, tam, kde to uznajú za potrebné, vykonajú aj testy na koronavírus. (bbc)

 

17:28 – Do Maroka sa zo Španielska ani z Francúzska už nedostaneš, pozastavili lodnú aj leteckú dopravu. (elconfidencial)

17:26 – Koronavírus si vyžiadal prvú obeť v Škótsku, je ňou postarší muž. (bbc)

17:24 – V talianskom meste Siena, ktoré je rovnako ako celá krajina v karanténe, si ľudia spievajú z okien. 

17:21 – Slovenské veľvyslanectvo ostane od pondelka zatvorené, kontaktovať ho možno cez email. Návštevy sú možné len po predbežnej dohode. (fb)

17:19 – Priebeh ochorenia COVID-19 je u pacientky v Košiciach podľa nemocnice ľahký. Je v domácej izolácii.  „Ide o ženu v strednom veku, ktorá sa pravdepodobne nakazila od svojho syna žijúceho v zahraničí,“ uviedla hovorkyňa nemocnice s tým, že jej nasadili symptomatickú liečbu. (tasr)

17:15 – Emisie v Taliansku klesli, odkedy je krajina v karanténe, ilustruje to video na Twitteri.

17:11 – Palestínsky Betlehem je v karanténe, prísne obmedzenie kontroluje polícia. (bbc)

17:09 – Hygienici upresnili, čo všetko krízový štáb od piatku zatvoril. Reštauráciemôžu byť otvorené len do ôsmej večer, kúpele otvorené ostávajú, no iba pre ľudí, ktorým ich predpísal lekár. (Denník N)

17:08 – Práve prebieha médiabrífing Svetovej zdravotníckej organizácie. Môžeš ho sledovať na Facebooku.

 

17:05 – Košický Aupark skráti od pondelka prevádzkový režim, otvorené bude mať od 11:00 do 19:00. Dnes museli nákupné centrum evakuovať pre nevoľnosť 72-ročného muža, priestory dezinfikujú, ale už ostáva zatvorené. (tasr)

Odporúčané
Aktualizované: V Košiciach evakuovali Aupark, v budove odpadol starší muž. Koronavírus nepotvrdili Aktualizované: V Košiciach evakuovali Aupark, v budove odpadol starší muž. Koronavírus nepotvrdili 13. marca 2020, 11:17

17:03 – Prerušujú Bundesligu do 2. apríla.

17:01 – Parížske múzeum Louvre zatvárajú na neurčito od dnes, 18:00. (

16:58 – Španielsko hlási 1200 nových prípadov nákazy. Núdzový stav v krajine začne platiť od zajtra, soboty rána. (elpaís)

16:57 – Všetci návštevníci Tuniska sa musia po príchode do krajiny izolovať, vyhlásilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. (bbc

16:56 – Anglicko presúva regionálne voľby o rok. (bbc)

16:32 - Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach začala testovať vzorky na koronavírus. „Denne sme schopní vyšetriť 30 až 60 vzoriek počas pracovnej doby. V prípade potreby dokáže náš ústav fungovať nonstop – teda vyšetriť ešte viac vzoriek, čo urýchli celý proces diagnostiky pacientov,” uviedla nemocnica. (TASR) 

 

Sledujeme NAŽIVO: Na Slovensku je deväť nových prípadov. Celkovo sa koronavírusom nakazilo už 30 Slovákov
Zdroj: TASR/ Michal Svítok

16:22 - Na Ukrajine zomrel na Covid-19 prvý človek. Podľa Kyiv post ide o 71-ročnú ženu, ktorá bola hospitalizovaná v mestečku Radomysl asi 100km od Kyjeva. Bola jednou z troch potvrdených prípadov ochorenia v krajine. Úrady rozhodli, že od pondelka na dva týždne zavrú hranice. 

16:24 - Nemocnica v Bratislave dementovala, že u nich leží chlapec nakazený koronavírusom. Rovnako martinská nemocnica tvrdí, že u nich ležia nie piati pacienti s ochorením, ale len jedna žena. (aktuality)

16:15 - Polícia na svojom Facebooku dôrazne upozorňuje, že kontrola na hraničných priechodoch sa vzťahuje aj na cyklistov a chodcov!

 

16:06 - Podľa Aktualít v rýchliku 931 z Bratislavy do Košíc cestovala žena, ktorá prejavovala znaky infekcie koronavírusom a bola nedávno aj v zasiahnutých krajinách. Hovorca ZSSK Tomáš Kováč potvrdil, že prijali oznámenie na osobu vo vlaku, ktorá preukazovala znaky respiračného ochorenia. Vlakvedúci následne osobu vo vlaku vyhľadal.

„Vlakvedúci za použitia ochranného rúška presunul cestujúcich do vedľajšieho (služobného) vozňa a vozeň uzavrel až do železničnej stanice Košice, kde bol privolaný regionálny hygienik, polícia a RZP,“ povedal pre Aktuality hovorca.

16:05 - Peter Pellegrini oznámil, že bude mať od 19:45 mimoriadny príhovor na RTVS.

15:53 - Organizátori presunuli známy Bostonský maratón, píše NY Times

15:47 - Nákaza Covid-19, ktorú pacientke z Košíc potvrdili ešte v piatok, je podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura bez komplikácii.  „Ide o ženu v strednom veku, ktorá sa pravdepodobne nakazila od svojho syna žijúceho v zahraničí,“ uviedla hovorkyňa Ivana Vaněková. Pacientke nasadili symptomatickú liečbu.

Doposiaľ ide o druhý prípad potvrdenej nákazy v Košiciach. Od soboty leží v rovnakej nemocnici v Košiciach 26-ročný pacient, ktorý sa nakazil pravdepodobne vo Francúzsku. Aj jeho stav sa vraj zlepšuje.

 

15:45 - Hliadky budú kontrolovať ľudí už aj na slovensko-poľských hraniciach. Zatiaľ by to malo platiť v Prešovskom kraji od soboty do pondeka.


„Občanov smerujúcich na nákupy do Poľska, ktorí nerešpektujú prijaté opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu, budú zastavovať a informovať o tom, že pri ceste späť na Slovensko sú povinní podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik.

15:34 - Ikea ohlásila zatvorenie detského kútika až do odovolania. Chce tak pripsieť k vyššej bezpečnosti zamestnancov i zákazníkov. Obchodný dom bude v sobotu a nedeľu zatvorený.

15:31 - Popradskému akvaparku spôsobí povinné celoplošné zatvorenie finančné výpadky v stovkách tisíc eur. Pre TASR to uviedol riaditeľ AquaCity Poprad Richard Pichonský.


„Mali sme vypredané hotely a dostatok ľudí, ktorí k nám chceli prísť. Bol som nútený poslať všetkých svojich zamestnancov domov a neviem, ako ďalej postupovať. Som zvedavý, ako sa k tomu postaví štát, či aspoň zaplatí za zamestnancov, ostatné veci riešiť nepotrebujeme. Otázka tiež je, či nám predlžia splatnosť dodávateľských faktúr aspoň na 60 dní, aby sme preklenuli toto obdobie.“

15:22 - Európska únia vyčlenila na boj s nákazou Covid-19 približne 37 miliárd eur. Peniaze majú pomôcť vyplniť ekonomické straty, ktoré postihli malé a stredné podniky v krajinách EÚ za posledné týždne. Informujú o tom euronews.

15:02 - Ľudia, ktorí priletia na letisko Schwechat nezoženú taxíky zo Slovenska. Regionálny manažér Boltu pre strednú Európu Roman Sysel to povedal pre denník N.

„Pokiaľ sa nachádzate na letisku vo Viedni, nie je tu možnosť objednať si službu Bolt priamo zo Slovenska, objednať si budete môcť kolegov z Rakúska, ktorí Vás dovezú k hranici so Slovenskom. Treba počítať aj so zdržaním v zmysle všetkých opatrení na hraniciach,“ povedal Sysel.


14:51 -
 Slovensko má ďalších 9 nakazených koronavírusom. Ide o dvoch mužov a jedného chlapca z Bratislavy.  Ďalej sa vírus potvrdil u ženy v Košiciach a štyria dospelí a jedno dieťa sú hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici v Martine.

„Chlapec je v súčasnosti hospitalizovaný v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb," povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

 

14:49 - V Rakúsku budú od pondelka otvorené iba potraviny, drogérie a lekárne, ostatné obchody zatvoria. Fungovať budú aj pošty.

14:43 - Celosvetový počet mŕtvych na koronavírus už presiahol 5000. Ukazujú to dáta stránky worldometer. Najviac pacientov zomrelo v Taliansku - podľa zatiaľ známych údajov ich bolo včera 189. Druhou najsmrteľnejšou krajinou je Irán.

14:22 – Mesto Ružomberok žiada všetkých prevádzkovateľov reštauračných zariadení a pohostinstiev, aby počas tohto víkendu, vrátane piatka večer, zavreli svoje prevádzky. Takéto opatrenie má napomôcť zabrániť šíreniu nového koronavírusu v meste. 

13:55  Ministerstvo odpovedá na všetky otázky ohľadom aktuálnych obmedzení v doprave.

13:53 – Miliardár Jack Ma do boja proti koronavírusu investoval množstvo peňazí. Do Európy chce poslať 1,8 miliónov rúšok.

13:48 – Pre koronavírus sa prekladá Liga Majstrov aj Európska liga.

13:44 – Čína zakázala ľuďom výstup na Mount Everest. Snaží sa tak zabrániť šíreniu koronavírisu.

13:40 – Slovák nakúpil dezinfekčný sprej na kartóny. Na Bazoši ho chcel predať za 10-krát viac.

13: 34 – Šéf kalábrianskej ’Ndranghety Cesare Antonio Cordì bol zadržaný políciou. Polícia si počas karantény v krajine všimla, že mu ľudia nosia do jeho úkrytu potraviny. (ansa.it)

13:26 – Bratislavské hotely Grand Hotel River Park, Sheraton Hotel a Crowne Plaza a košický Doubletree by Hilton boli pre šíriaci sa koronavírus uzavreté. (Denník E)

13:20 Česko uzatvorí svoje hranice. Viac sa o opatreniach vlády Andreja Babiša dočítaš v tomto článku.

13:16 – Jedným z 21 nakazených Slovákov je kandidát na rušňovodiča. Informáciu pre Aktuality potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

12:53 – Norwegian Air prepustí polovicu zamestnancov a zruší 4000 letov pre koronavírus. Letecká spoločnosť je treťou najväčšou v Európe podľa počtu pasažierov. (irishtimes)

12:42 –  Najväčšie mestské časti Bratislavy uzatvorili detské ihriská i športoviská, tie, ktoré sa uzatvoriť nedajú, odporúčajú nenavštevovať. (tasr)

12:41 – Viaceré latinskoamerické štáty zakazujú lety lety z rôznych krajín. Argentína na 30 dní zakázala prílety z Európy, USA, Číny, Japonska a Južnej Kórey. Peru zakázalo prílety z Európy a Ázie na neurčito a Paraguaj zrušil lety z aj do Európy do 26. marca.

12:36 – Venezuela zakázala prílety z Európy na mesiac. (bbc)

12:34 – Konferencia biskupov Slovenska odporúča ľuďom, ktorí majú naplánovaný sobáš, aby si ho preložili na neskôr.  Ak sa ľuďom sobáš preložiť nedá, mali by podľa KBS na svadbu prísť iba najbližší. „Máme šťastie, že sme v období Veľkého pôstu, kedy je sobášov minimum,“ podotkol hovorca KBS Martin Kramara.

Tlačová tajomníčka Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Jana Nunvářová hovorí, že ak sú pripravené sobáše a krsty, ktoré sa už nedajú preložiť, musia sa vykonať s dodržaním všetkých pravidiel hygieny a zodpovedného správania. Na sobáši sa použije iba nutný minimálny liturgický poriadok obradov. (tasr)

12:31 – Luxembursko zatvára školy na dva týždne. (rtltoday)

12:28 – Záchranári sú pod extrémnym tlakom a prosia ľudí, aby spolupracovali a správali sa rozvážne.

Na občanov a laickú verejnosť apelujú, aby kontaktovali tiesňovú linku 155 s cieľom zásahu ambulancie ZZS maximálne uvedomele a zodpovedne. "Vyzývame pacientov, aby svoj zdravotný stav popisovali objektívne, bez zveličovania závažnosti, alebo, naopak, bez zamlčovania dôležitých anamnestických údajov, napríklad údajov o pobyte v zahraničí," komentoval šéf Asociácie záchrannej zdravotnej služby, podľa ktorého je potrebné si uvedomiť, že pri preťažení systému a jeho zahltení menej naliehavými stavmi sa môže stať, že v prípade nehody, infarktu alebo iného náhleho životohrozujúceho stavu nebude môcť byť vyslaná geograficky najbližšia ambulancia ZZS, keďže bude obsadená. (tasr)

12:25 – Do Ríma pricestoval tím odborníkov z Číny, ktorí budú talianskym kolegom pomáhať v boji s koronavírusom. Doviezli aj množstvo zdravotníckeho materiálu. (panorama)

12:19 – POZOR NA HOAX:  na sociálnych sieťach sa šíri falošná správa, že sa plánuje vyhlásenie stanného práva a do Bratislavy príde 1500 vojakov, ktorí budú v meste hliadkovať. Autorovi nahrávky hrozí za šírenie poplašnej správy väzenie. Upozornila na to polícia.

12:12 – Letisko Košice v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zrušilo celkovo 150 letov.  „V súlade s plnením uznesenia vlády Slovenskej republiky týkajúceho sa vyhlásenia mimoriadnej situácie s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 sú civilné lety s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území Slovenskej republiky zakázané,“ uviedla hovorkyňa Karolína Linhartová s tým, že nariadenie vstúpilo do platnosti v piatok o 7.00 h a platí do 27. marca. (tasr)

11:47 – Obec Hviezdoslavov na Facebooku píše, že študentka, u ktorej sa vo štvrtok potvrdila nákaza koronavírusom, je v dobrom zdravotnom stave. V karanténe je aj jej otec. Študentka sa nakazila začiatkom marca. 

11:35 – Od dnes až do odovolania zatvárajú svoje brány pre obavu zo šírenia pandémie koronavírusu aj niektoré horské chaty.  Horská záchranná služba tiež návštevníkom horských oblastí neodporúča pohyb vo väčších skupinách.

Podľa portálu hiking.sk sú to tieto chaty:
  • Zbojnícka chata
  • Zamkovského chata
  • Rainerova chata
  • Sliezsky dom, od 15. 3.
  • Chata pri Zelenom plese, od 16. 3.
  • Téryho chata, od 15. 3.
  • Bilíkova chata, momentálne v núdzovom režime, od 16. 3. zavretá
  • Chata Plesnivec
  • Chata pod Kráľovou hoľou
  • Chata Magurka
  • Chata M. R. Štefánika
  • Chata pod Kľačianskou Magurou
  • Chata Bernardín
  • Chata Lajoška

11:21  Daňovníci, ktorí nemajú povinnosť komunikovať s finančnou správou elektronicky, môžu podať daňové priznanie bez oznámenia do 31. mája. Dovtedy musia daň aj zaplatiť. Ide asi o 350-tisíc subjektov, sú to fyzické osoby, ktoré nepodnikajú či napríklad občianske združenia. (Denník E)

10:59  Od včera platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia a od dnešnej siedmej hodiny rána aj ďalšie prísnejšie opatrenia. V rámci nich sa uzatvárajú aj niektoré hraničné prechody. Pozri si ich zoznam nižšie.

Odporúčané
Polícia zverejnila zoznam otvorených a zatvorených hraničných prechodov Polícia zverejnila zoznam otvorených a zatvorených hraničných prechodov 13. marca 2020, 10:59

10:47 – Vedci zo Slovenskej akadémie vied sa intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva vo výskume, pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva SR.

V tejto chvíli sa vedci pripravujú na to, aby čo najviac zvýšili svoje kapacitné možnosti s cieľom dosiahnuť 500 testov denne. (tasr)

10:38 – Na Slovensku sa šírila nepravdivá správa o tom, že Covid-19 sa dá liečiť marihuanou.  Zdieľalo ju už viac ako 17-tisíc ľudí a mala dohromady viac ako 82-tisíc interakcií, teda lajkov, komentárov a zdieľaní, píše Filip Struhárik

Správu zdieľala napríklad aj poslankyňa za Sme rodina Zuzana Šebová, ktorá bola v minulom volebnom období členkou Výboru pre zdravotníctvo. V parlamente bude aj ďalšie štyri roky.

10:26 Martinus sa pre koronavírus rozhodol zatvoriť.  Ako informoval Michal Meško, CEO a jeden z troch zakladateľov spoločnosti na oficiálnej facebookovej stránke Martinusu, počínajúc piatkom 13. marca skracujú otváracie hodiny vo všetkých ich kamenných kníhkupectvách a cez víkend budú zatvorené úplne. Vraj je dosť možné, že ich zatvoria aj na celý nasledujúci týždeň bez ohľadu na úrady.

Odporúčané
Martinus sa pre koronavírus rozhodol zatvoriť. Dúfam, že idem urobiť najdrahšiu chybu v živote, tvrdí majiteľ Martinus sa pre koronavírus rozhodol zatvoriť. Dúfam, že idem urobiť najdrahšiu chybu v živote, tvrdí majiteľ 13. marca 2020, 10:15

10:18  V lekárňach už teraz nie sú niektoré lieky – ľudia ich vykúpili a dodávky viaznu. Lekárnici varujú, že môže dôjsť k obmedzeniu otváracích hodín alebo až zatvoreniu lekární. (aktuality)

9:51  Starosta Ružinova Martin Chren upozornil na ďalšiu rizikovú škôlku – manžel učiteľky z MŠ Velehradská je potvrdeným pacientom s koronavírusom z Humenného.

9:33  Polícia kontroluje všetky vozidlá pri vstupe na slovenské územie. Takto to vyzerá na hraničnom priechode Rajka. 

9:26 – Národný ústav detských chorôb pripravil pomôcku pre deti a ich rodičov ku koronavírusu. Zverejnil videá, ako si správne umývať ruky, čo je COVID-19 a ako by ho mali rodičia vysvetliť deťom. 

8:52   Nemocnica v Považskej Bystrici bude od pondelka do budúcej nedele fungovať v obmedzenom režime. 


„V súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu sa bude vykonávať iba akútna zdravotná starostlivosť. Všetky plánované operácie, hospitalizácie a ambulantné výkony budú postupne preobjednané v závislosti od situácie v našom regióne. Všetky ďalšie zmeny budeme priebežne pridávať na sociálne siete, webovú stránku nemocnice a formou lokálnych médií,“  informuje nemocnica.

8:45  Austrálskemu ministrovi vnútra Peterovi Duttonovi potvrdili pozitívny test na koronavírus. Podľa televízie 7News je nemocničnej karanténe. „Ráno som sa prebudil s horúčkou a bolesťou hrdla,“ uviedol minister. Len nedávno cestoval do USA na stretnutie s ľuďmi z Trumpovej administratívy.

8:35  Manželke kanadského premiéra Justina Trudeau potvrdili nákazu koronavírusom, informuje NY Times na základe vyhlásenia kanadského úradu. Sophie Grégoire Trudeau je aktuálne izolovaná od svojho manžela a detí. „Cíti sa dobre. Dodržiava všetky odporúčania a opatrenia od lekárov a jej symptómy sú zatiaľ mierne,“ uvádza sa vo vyhlásení. 

8:34  Čína zaznamenala vo štvrtok podľa CNN len osem nových prípadov nákazy koronavírusom a sedem nových úmrtí. Je to zatiaľ najmenej od 20. januára. Čína má aktuálne už viac ako 80 tisíc nakazených pacientov a cez 3000 obetí.

8:20 – Organizátori podujatí k Dňu hvezdární a planetárií zrušili pre šírenie koronavírusu svoje akcie. Mali sa konať cez víkend 14. - 15. marca po celom Slovensku. 

8:08 – Koronavírus ovplyvnil život bežných ľudí aj na Slovensku. Do reštaurácii chodí menej ľudí, taxikári už včera nemali koho voziť. S novými obmedzeniami môžu byť príjmy podnikateľov ešte horšie.

Odporúčané
Prázdne reštaurácie a posilňovne, taxikári bez zákazníkov, bezkontaktné doručovanie objednávok. Ako koronavírus uspal bežný život Prázdne reštaurácie a posilňovne, taxikári bez zákazníkov, bezkontaktné doručovanie objednávok. Ako koronavírus uspal bežný život 13. marca 2020, 7:56

 7:45 – Niekoľko ľudí dnes ráno dostalo sms od Ministerstva zdravotníctva s textom:

Upozornenie!!! Koronavirus: Ak ste prišli zo zahraničia, dodržujte povinnú 14-dňovú karanténu! Za nedodržanie je sankcia 1659 eur.

Sledujeme NAŽIVO: Od dnešného rána platia prísne opatrenia.Zatvorené sú školy, bary či fitká
Zdroj: Tina Hamárová

7:00 - Začali platiť prísne opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Pre osobnú dopravu sú zatvorené všetky tri medzinárodné letiská, zastavená je aj medzinárodná vlaková i autobusová doprava. Pribudli tiež kontroly na hraničných priechodoch a povinná 14-dňová karanténa pre občanov SR vracajúcich sa zo zahraničia. 

Hraničné kontroly sú zavedené na všetkých hraničných priechodoch s výnimkou Poľska. Na územie Slovenska bude pustený len ten, kto tu má trvalý alebo prechodný pobyt. Tým, čo bývajú pri hraniciach, ministerka vnútra Denisa Saková odporučila, aby si vybavili potvrdenie od zamestnávateľa.

Obmedzené úradné hodiny platia v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne. Otvroené sú tri hodiny denne.  V obmedzenom režime funguje aj Slovenská pošta.

Od dnes sú zatvorené aj bary, zábavné podniky, lyžiarske strediská, wellness centrá, kúpele, akvaparky, fitnes centrá, detské kútiky a iné voľnočasové zariadenia. Hotely a reštaurácie budú otvorené. Naďalej platí zákaz návštevy nemocníc, domov pre seniorov či detských domov. Nesmú sa organizovať žiadne hromadné športové či kultúrne podujatia.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča občanom cestovať do zahraničia počas trvania mimoriadnej situácie na území Slovenska!

Domov
Zdieľať
Diskusia