Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2020, 9:16
Čas čítania 14:08
Vl Mi

Ľudia vidia Audi R8, žúrky a dovolenky, ale nevidia všetku tú drinu, čas a obetu, hovorí streamer Dev1 (Rozhovor)

Ľudia vidia Audi R8, žúrky a dovolenky, ale nevidia všetku tú drinu, čas a obetu, hovorí streamer Dev1 (Rozhovor)
REFRESHER
Uložiť Uložené

Counter-Strike poznáme od roku 1999, teraz je rok 2020. Stále hra žije. Príde battle royale, postupne slabne. Príde iný typ hry a zas postupne slabne. Mám pocit, že CS tu bude vždy, hovorí Ivan Lazarov, známy ako Dev1.

Ivan „Dev1“ Lazarov je ikona slovenského a českého gamingu. Môžeš ho poznať ešte z čias, keď hrával na profesionálnej úrovni Counter-Strike 1.6. Odvtedy už ale ubehlo 15 rokov, z tínedžera sa stal úspešný streamer, podnikateľ a milovník cestovania.

Na chvíľu z jeho života však hry kompletne zmizli. Venoval sa vysokej škole. „Približne v roku 2011, keď gaming začal opäť rásť. Prišiel postupne Twitch a CS:GO a videl som v tom budúcnosť,“ hovorí o svojom návrate do sveta počítačových hier.

Často dostáva otázky, ako môže počítačový hráč jazdiť na Audi R8 a cestovať po celom svete. „Všetci vidia dovolenky, krásne fotky na Instagrame, žúrky a život. Nevidia však drinu. Nevidia, že som pracoval v Esete a popri tom som každý deň streamoval, tak to bolo dlhé roky. Chodil som na akcie, kde som moderoval, komentoval,“ vysvetľuje v profilovom rozhovore pre Refresher.

V rozhovore s Dev1m si prečítaš:
  • Prečo si kúpil auto, ktoré má hodnotu aj 200 000 eur
  • Či sa ešte dočkáme návratu legendárnej organizácie FU.sk, ktorá dominovala na našej Counter-Strike scéne
  • Prečo odišiel z dobrého zamestnania v Esete
  • Prečo si nevybral Bitcoiny, keď mali hodnotu 12 000 eur

Dev1 (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER

Pýtajú sa ťa ľudia na staré časy, keď si ešte hrával 1.6?

Jasné, hlavne tí starší. Stretávam ich občas v meste, no a keď sa človek zabáva, je otvorenejší ako obvykle. Nastúpi nostalgia a pýtajú sa ma, či si pamätám frag, akciu a podobne. Vždy ma to pobaví, je to totiž už 15 rokov dozadu.

V čom bola 1.6 taká výnimočná, že ju svojho času hralo toľko ľudí?

Delila sa na profesionálny Steam (originálna verzia hry) a NonSteam (voľne stiahnuteľná verzia hry), tá bola skôr pre zábavu. Vo svete aj u nás bola jednašestka klasický boom, narástlo to aj vďaka vyspelejším technológiám a internetu. Akonáhle celosvetová bublina spľasla okolo roku 2008 v čase hospodárskej krízy, upadlo aj CS. Neboli jednoducho peniaze na podporu gamingu, technologickí giganti prestali investovať. Svetová CS scéna teda začala upadať, ľudia to hrali už len pre zábavu.

No a prečo hru hralo toľko ľudí? Ten Counter-Strike model je neuveriteľne návykový. Genialita hry spočíva v tom, akými rôznymi spôsobmi vedia dva tímy proti sebe hrať. Piati proti piatim, policajti proti teroristom, celé je to záživné od prvej sekundy. No a aj keď hráš jednu mapu tisícikrát, stále môžeš vymýšľať nové stratégie. Každé kolo je iné, zápas sa neustále vyvíja, stále musíš niečo vymýšľať. A jeden z najdôležitejších elementov je to, že tej hre ľudia hneď rozumejú. Vedia, že proti sebe bojujú teroristi a policajti o to, kto vyhrá. Toto je obrovská devíza Counter-Strike oproti ostatným hrám. Vezmi si napríklad League of Legends. Máš tam veľa postavičiek, každá funguje inak, čarujú tam. Musíš sa najskôr naučiť, o čo v tej hre ide. CS ale odzrkadľuje realitu.

Odporúčané
Profesionálny Counter-Strike hráč: Najlepší hráči môžu stáť 500 000 eur, za výhru dostane tím aj 100 000 (Rozhovor) Profesionálny Counter-Strike hráč: Najlepší hráči môžu stáť 500 000 eur, za výhru dostane tím aj 100 000 (Rozhovor) 9. februára 2020, 9:10

Bol si vtedy členom hráčskeho zoskupenia FU.sk, vyhrali ste ako tím azda najviac turnajov zo všetkých a nemali ste na Slovensku a v Česku konkurenciu. Koľko si za ten čas zarobil?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81791 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Z akého dôvodu sa vrátil do sveta gamingu
  • Aký zdravotný problém mu znemožnil na dlhé týždne nepozerať do počítača a mobilu
  • Prečo je Counter-Strike taký populárny
  • Kde sú podľa neho najkrajšie ženy na svete a ktorá destinácia ho prekvapila
Domov
Zdieľať
Diskusia