Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2020, 18:24
Čas čítania 1:37
Daniel Mikolášik

Aktualizované: Slovenská vláda pre koronavírus vyhlásila mimoriadnu situáciu na území celej krajiny. Platí od štvrtka

NEWS
Uložiť Uložené

Mimoriadna situácia má pomôcť zabezpečiť štátu potrebné materiálne zásoby.

Vláda sa po medzirezortnej porade s odborníkmi v súvislosti s výskytom nového koronavírusu rozhodla od zajtra (štvrtok 12. marca) vyhlásiť mimoriadnu situáciu na celom území Slovenskej republiky.

Po stredajšom rokovaní vlády aj s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) to vyhlásil primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zajtra má zasadnúť krízový štáb, kde sa bude rokovať aj to, či sa na 14 dní uzavrú všetky materské, základné a stredné školy na území celej SR.

Odporúčané
Záznam: Od štvrtka bude na Slovensku mimoriadna situácia Záznam: Od štvrtka bude na Slovensku mimoriadna situácia 11. marca 2020, 8:14

„My ako mesto máme jasnú úlohu, aby sme minimalizovali riziko šírenia nového koronavírusu, naša úloha je v tejto chvíli aj apelovať na ľudí a vyzývať ich k zodpovednosti v súčasnej situácii, ktorá by sa mala prejaviť aj znížením sociálnych kontaktov, pretože to výrazne vplýva na spomalenie prenosu vírusu,“ uviedol Vallo. Naznačil, že zo strany magistrátu požiada majiteľov najväčších prevádzok v hlavnom meste, aby obmedzili svoju činnosť.

Aktualizácia 18:42 – Neskôr to potvrdil aj premiér. Pellegrini tiež konštatoval, že mimoriadna situácia, ktorá bude vyhlásená od 6. hodiny rána dňa 12. marca, neznamená obmedzenie osobnej slobody a pohybu ľudí, má však pomôcť zabezpečiť štátu potrebné materiálne zásoby. Štát si napríklad bude môcť vynútiť dodávky od niektorých firiem, ale aj osôb, informuje Denník N.

Krízový štáb bude podľa slov premiéra, ktoré uviedol na tlačovej besede po skončení rokovania vlády aj s prítomnosťou bratislavského primátora Valla, zajtra riešiť aj to, či bude 14-dňová karanténa pre všetkých Slovákov, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Mobilní operátori sa ponúkli, že vedia poskytnúť dáta o danom človeku kde a ako dlho bol na základe jeho SIM karty.

Domov
Zdieľať
Diskusia