Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2020, 12:03
Čas čítania 3:56
Dominik Vetrák

5 skvelých filmov o šírení vírusov, nákaze a nezvládnuteľnej panike

5 skvelých filmov o šírení vírusov, nákaze a nezvládnuteľnej panike
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Cez pandémiu by si sa mal zdržiavať výhradne v pohodlí domova. Urob tak s týmito kvalitnými filmami.

Ak si zodpovedný človek, tak si pravidelne umývaš ruky mydlom a okrem cesty do práce sa zdržuješ najmä doma. Aj preto budeš mať veľa voľného času a tak ti ponúkneme pár tipov na filmy, ktorými môžeš zabiť nudu. Dnešných 5 tipov bude priamo nadväzovať na súčasnú situáciu doma aj vo svete, ktorú ovládla pandémia koronavírusu. Odporučíme ti totiž výhradne snímky, ktoré sú tematicky blízke vírusom či ich priamym následkom. 

Odporúčané
Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6 500 ľudí a 50 zomrieť. Ak teda dodržíme pravidlá, hovorí záchranár Dobiáš (Rozhovor) Na Slovensku môže na Covid-19 ochorieť 6 500 ľudí a 50 zomrieť. Ak teda dodržíme pravidlá, hovorí záchranár Dobiáš (Rozhovor) 13. marca 2020, 17:30

Jedným dychom však upozorňujeme, že našim cieľom nie je šíriť paniku, ale pozrieť sa na to, ako si tvorcovia fiktívne pandémie predstavovali. Niektoré filmy môžu byť vzhľadom na súčasnú situáciu nevhodné. Ak máš strach zo súčasnej situácie, pozri si ich preto radšej až o pár týždňov. Napríklad v takom Contagion totiž budeš svedkom extrémnej paniky ľudí, zavádzaniu zo strany vlády či depresívnych myšlienok.

Ak si film pozrieš, nenechaj sa týmito negatívnymi pocitmi ovládnuť a nezabúdaj, že ide o fikciu. Aj naďalej sa správaj zodpovedne voči sebe, svojmu okoliu a vstrebávaj len oficiálne informácie príslušných inštitúcií. A ešte raz – poriadne si umývaj ruky, vyhýbaj sa skupinám ľudí a ľuďom s príznakmi chrípky a nos rúško.

1. Contagion, 2011 (r. Steven Soderbergh)

Keby poslal Soderbergh tento film do kín niekedy začiatkom februára, mal by zrejme zarobené hneď na ďalšie dva pokračovania. V roku 2011 ale autori nemohli tušiť, čo príde o 9 rokov neskôr. Contagion je o smrteľnom víruse, ktorý sa extrémne rýchlo šíri po celej planéte. Ide o respiračný vírus pochádzajúci z Ázie, ktorý vznikol mutáciou vírusu prasaťa a netopiera. Diváka okamžite vrhne do akcie, na plátne umierajú deti, dospelí a nikto s tým nedokáže nič spraviť. 

Soderbergh vsadil na osvedčené herecké mená, a tak vo väčších, ale aj menších rolách môžeš rátať s Mattom Damonom, Marion Cottilard, Laurencom Fishburneom, Kate Winslet, Judeom Laweom či Gwyneth Palthrow. Skvelí herci sa spoločne so zaujímavým príbehom a nikdy nekončiacim napätím postarajú o to, že sa nebudeš nudiť ani na sekundu. Odborníci na infekcie a virológovia z celého sveta sa spoja a hľadali, kde epidémia vznikla a kto bol pacient 0, aby chorobu mohli zastaviť. Podarí sa ľudstvu včas vynájsť vakcínu a ak áno, koľko ľudí dovtedy zomrie? 

Odporúčané
Veronika je v Miláne kvôli koronavírusu v karanténe. Ľudia tu nerešpektovali pravidlá a teraz takmer nemôžeme vyjsť (rozhovor) Veronika je v Miláne kvôli koronavírusu v karanténe. Ľudia tu nerešpektovali pravidlá a teraz takmer nemôžeme vyjsť (rozhovor) 12. marca 2020, 10:46

Snímka sa zameriava aj na paniku a neľudské správanie všetkých, ktorí podľahnú strachu a zlej nálade v spoločnosti. Vo vedľajšej dejovej linke navyše skvele ukazuje hyenizmus niektorých ľudí a schopnosť ohroziť milióny ľudí len pre profit a slávu. 


2. Outbreak, 1995 (r. Wolfgang Petersen)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81775 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú nákazu zobrazuje film Outbreak
  • Či sa Dannymu Boyleovi podarilo zachytiť všetky aspekty šírenia choroby vo filme 28 Days Later
  • Či stojí za to pozrieť si hollywoodsky trhák World War Z
  • Ako sa na nákazy pozerali filmoví tvrocvia v polovici päťdesiatych rokov
Domov
Zdieľať
Diskusia