Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2020, 17:16
Čas čítania 7:10
Jakub Paulík

13 sudcov a Marian Kočner v putách: Koho dnes NAKA predviedla na výsluch?

13 sudcov a Marian Kočner v putách: Koho dnes NAKA predviedla na výsluch?
Zdroj: TASR - Henrich Mišovič
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Medzi predvedenými sa objavili sudcovia, sudkyne, ale aj civilné osoby.

I keď sa poslanec Robert Fico zastával bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej chválou za jej odvedenú prácu, orgány činné v trestnom konaní majú na jej osobu zjavne iný názor. V ranných hodinách totiž NAKA po celom Slovensku zatkla 18 osôb, vrátane bývalej štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti Moniky Jankovskej či bratislavských sudkýň Denisy Cvikovej, Zuzany Maruniakovej, Andrey Haitovej a mnohých iných.

Polícia informovala, že ide o akciu tímu HMLA s krycím názvom BÚRKA. Čoho sa podľa polície dopustila Monika Jankovská a ďalší sudcovia? Ktoré zo zadržaných osôb boli podľa komunikácie z Threemy a iných dôkazov v priamom kontakte s Marianom Kočnerom súdeným za objednávku vraždy Jána Kuciaka?

Odporúčané
Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor) Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor) 24. februára 2020, 10:07
V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorých sudcov predviedli na výsluch
  • V čom mali údajne pomáhať Marianovi Kočnerovi
  • Koľko správ si s Kočnerom vymenili hlavní aktéri
  • Ktorá sudkyňa mala v prípade neuposlúchnutia „skončiť ako Kuciak“
  • Ako Kočner uplácal sudcov
  • Za čo Monike Jankovskej hrozí 5 až 10 rokov väzenia

sudkyňa jankovská a spol
Zdroj: TASR – Martin Baumann

Kočner vraj rozhodoval namiesto sudcov

Súdili zločincov, no mnohí z nich sa možno už čoskoro sami ocitnú v pojednávacej miestnosti, kde budú v pozícii obžalovaných. Polícia po rozsiahlom zatýkaní najmä v Bratislave priviezla zadržaných sudcov na výsluch do Nitry.

Podľa Denníka N boli jednotlivé osoby obvinené z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Mariana Kočnera obvinili z podplácania sudcov.

Ako uviedol reportér Adam Valček zo SME, okrem Threemy vyšetrovatelia pracujú taktiež s informáciami od svedkov, medzi ktorými sa nachádza aj bývalý sudca a predseda Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka. Po zverejnení rozsiahlej komunikácie s Marianom Kočnerom sa vzdal svojej funkcie a podľa najnovších informácií začal aktívne spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Odporúčané
5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 23. augusta 2019, 15:00

Do Nitry priviedli aj Mariana Kočnera v nepriestrelnej veste, ktorý je aktuálne súdený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V kauze zmeniek TV Markíza bol odsúdený na 19-ročný trest.

Sudcovia predvedení do Nitry môžu byť zadržaní na maximálne 48 hodín, no niektorí z nich by mohli skončiť vo väzbe. V prípade sudcov však rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu musí najprv odsúhlasiť Ústavný súd SR. Očakáva sa, že Ústavný súd by mal rozhodovať už zajtra (vo štvrtok).

O väzbe mal rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban, ktorý je spomínaný v takzvaných motákoch (listoch z väzby) Mariana Kočnera, ten ale ochorel. Nakoniec ho teda zastúpi sudca Peter Pulman.

Počet osôb, ktoré bude polícia prešetrovať kvôli napojeniu na Mariana Kočnera, sa môže podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála ešte zvýšiť. Minister dá návrh na pozastavenie funkcie všetkým sudcom obvineným v tomto prípade.

Sudca Richard Molnár
Sudca Richard Molnár Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Monika Jankovská

Marian Kočner v textovej komunikácii Jankovskú nazýval svojou „opičkou“. Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za stranu Smer je jednou z hlavných tvárí slovenského súdnictva, ktorá je spájaná s Kočnerom. Napísala si s ním vraj viac ako 6000 správ a podľa jeho pokynov dávala pokyny ľuďom na súde, vrátane zadržanej sudkyne Zuzany Maruniakovej, ktorá rozhodovala v kauze zmenky. 

Kočnerovi okrem toho tvrdila, že keby sa prípad dostal na krajský súd, bude o ňom rozhodovať jej sestra Andrea Haitová. Jankovská je aktuálne sudkyňou, od októbra má však pozastavený výkon funkcie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81755 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo polícia zadržala viacerých sudcov
  • Čo sa o nich píše v Threeme a aké prípady rozhodovali
  • Kto proti zadržaným svedčí a aké môže mať polícia dôkazy
  • Prečo ich potopilo spojenie s Marianom Kočnerom
  • Prečo polícia zadržala aj sudcov, ktorí sa vraj snažili ovyplyvniť konanie proti Kočnerovi
Domov
Zdieľať
Diskusia