Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2020, 8:14
Čas čítania 9:27
Tímea Krauszová

Záznam: Od štvrtka bude na Slovensku mimoriadna situácia

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Všetky dôležité informácie v súvislosti s koronavírusom sledujeme naživo.

 Na Slovensku otestovali viac ako 600 vzoriek, potvrdených je 10 oficiálne nakazených.

• Zatiaľ neplatí celoplošné pozastavenie výučby, zatvorené sú viaceré materské, stredné aj vysoké školy.


• Vláda od 10.3. dňa zakázala všetky verejné podujatia. Týka sa aj to bohoslužieb a omší.

• Kiná na celom území Slovenska prestali od včera premietať.

• Na pohreboch sa môžu zúčastniť od stredy do 23. marca výlučne iba blízke osoby.

• Hokejová Tipsport liga končí pre koronavírus. Majstra na ľade tento rok nespoznáme.

20:10 Slovenská akadémia vied sa ponúkla, že by dokázala testovať 500 vzoriek denne. „Ak je to pravda, bola by to výborná správa a poskytli by sme im peniaze,“ povedal Pellegrini. V najbližších dňoch by sa tak malo omnoho viac testovať. (Denník N)

19:59 – V prípade podozrení na nákazu novým koronavírusom budú po novom možné aj domáce vyšetrenia, ktoré zabezpečí mobilná odberná jednotka. Mobilná jednotka zistí, či je pacient pozitívny na ochorenie COVID-19 a samotní infektológovia sa budú môcť na klinike venovať len vážnym stavom, ktoré si vyžiadajú hospitalizáciu.

19:36  Mesto Prešov ruší stránkové hodiny mestského úradu, výnimkou je len pokladňa na Jarkovej ulici a podateľňa na Hlavnej ulici. Jednotlivé oddelenia môžu občania kontaktovať telefonicky alebo emailom. (tasr)

19:10 – Najprv reštaurácie, potom kiná a maloobchod. Koronavírus možno mnohých privedie ku krachu. Globálne bude mať najväčšie problémy letectvo, šport a bežný maloobchod. Všetko ale bude závisieť od toho, ako dlho nás bude ochorenie ohrozovať.

Odporúčané
Najprv reštaurácie, potom kiná a maloobchod. Koronavírus možno mnohých privedie ku krachu Najprv reštaurácie, potom kiná a maloobchod. Koronavírus možno mnohých privedie ku krachu 11. marca 2020, 18:03

18:50 – V Taliansku hlásia najväčší nárast úmrtí na koronavírus za 24 hodín v absolútnych číslach od 21. februára, keď bol potvrdený prvý prípad. Počet úmrtí sa dnes zvýšil o 196 na 827, nakazených je celkovo už takmer 12 500. (ansa)

18:40  Na krízovom štábe budú zajtra riešiť, či zatvoria všetky školy na 14 dní a či bude 14-dňová karanténa pre všetkých, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Mobilní operátori dali podľa premiéra Pellegriniho ponuku, že vedia poskytnúť informácie o tom, kde a ako dlho človek bol.

18:30 – Krízový štáb vo štvrtok pravdepodobne plošne uzavrie školy na 14 dní. „Zľahčuje nám to situáciu,“ povedal bratislavský primátor Matúš Vallo po rokovaní vlády. Situácia v Bratislave je podľa neho taká, že školy by mali byť zatvorené. Mesto tak môže spraviť len na päť dní. Premiéra tiež poprosili, aby štát pomohol s rúškami a dezinfekčnými prostriedkami.

18:19  Od štvrtkového rána bude na Slovensku vyhlásená mimoriadna situácia. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo, ktorý sa zúčastnil rokovania vlády.

18:10 Prvé úmrtie na koronavírus oznámilo Švédsko. Krajina má 481 prípadov nákazy, najviac zasiahnutý je Štokholm. Ochoreniu podľahol starší človek. (thelocal.se)

17:37 – Svetová zdravotnícka organizácia považuje šírenie koronavírusu za pandémiu. Celosvetovo sa nakazilo vyše 120-tisíc ľudí, z ktorých viac ako 4000 infekcii podľahlo.

 

Odporúčané
Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus za pandémiu Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus za pandémiu 11. marca 2020, 18:00

17:28 – Firma Zornica začne v nasledujúcich dňoch vyrábať nielen bežné rúška, ale aj špeciálne rúška s vrstvou zo striebra.Povedali, že ich predajná cena bude 2,25 €. Mali by sa dať opakovane použiť a mali by mať antibakteriálne a antibiotické účinky. Zástupca firmy to oznámil po rokovaní na úrade vlády.

17:17 – Aj samosprávne kraje kritizujú štát, že zlyháva pri ochrane pred koronavírusom. V Banskobystrickom kraji čakali na odvezenie vzoriek do laboratória celý víkend, pretože hygiena tam nepracuje nepretržite. V Trnavskom kraji majú zasa na 600-tisíc obyvateľov len jednu sanitku na zber vzoriek. (Denník N)

17:05 – Univerzitná nemocnica v Košiciach až do odvolania zastavuje plánované hospitalizácie a operácie okrem onkologických a akútnych pacientov. K opatreniu došlo z dôvodu nutnosti zabezpečenia voľných lôžkových a personálnych kapacít pre prípad zhoršenia epidemiologickej situácie, uviedla nemocnica. (tasr)

16:59 – Pred mesiacom slovenský biznismen Eduard Šebo kúpil v celej Európe rôzne zdravotnícke pomôcky od rúšok až po kombinézy, aby ich potom za 3 milióny eur predal do Číny. Teraz keď ochranné pomôcky chýbajú na Slovensku, ich chce zasa voziť sem. (Denník E)

16:42 – Nákupné centrum City Arena v Trnave čelí falošnej správe o údajne infikovanej osobe v prevádzke potravín, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach. City Arena kontaktovala prevádzkovateľa potravín, ten správu o infikovanej osobe dementoval. (MY Trnava)

16:15  Od zajtra až do pondelka 16.3.2020 (vrátane) budú zatvorené všetky stredné školy v pôsobnosti Žilinského kraja.

15:57 –  „Stav pripravenosti a úprimnosť vyhlásení je na úrovni KSČ a Černobyľu,“ kritizuje postupy našej vlády Asociácia nemocníc Slovenska. Žiadali o pomoc s ochrannými materiálmi, ale vláda im podľa nich neodpovedala. (Denník N)

„Asociácia nemocníc Slovenska už pred takmer dvoma týždňami (3. 3.), teda ešte v čase, keď nebol známy ani jeden prípad v SR, oficiálne listom požiadala MZ SR a Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR o stave a pripravenosti zásob ochranných pomôcok, aby naši členovia vedeli, s čím môžeme rátať,“ priblížil riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík pre TASR.

15:53 – Od štvrtka 12. marca predbežne do 20. marca sa prerušuje vyučovanie na základných školách v Topoľčanoch. (tasr)

15:52 –  Múzeum Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici bude od 12. do 22. marca zatvorené. (tasr)

15:47 – Štvrtkový prvý osemfinálový duel futbalovej Európskej ligy UEFA 2019/2020 FC Sevilla – AS Rím sa neuskutoční, pretože talianskym futbalistom nedovolili letieť do Španielska. O náhradnom termíne zatiaľ nevieme. (goalsnews)

15:38 – Greta Thunberg podporila požiadavku zdravotníckych úradov, podľa ktorých sa majú ľudia pre koronavírus vyhýbať masovým podujatiam. Miesto toho vyzýva k digitálnemu štrajku. „Osobne odporúčam poslúchnuť expertov, najmä v ohrozených oblastiach,“ napísala na Twitter.

15:08 – Maďarská vláda  uzavrela všetky školy a univerzity, zakázala vstup občanom z najviac postihnutých krajín a zrušila aj hromadné podujatia. (napi.hu)

14:57 – Maďarská vláda vyhlásila avizovaný stav núdze. (napi.hu

14:56 – Poľsko bude na hraničných priechodoch vykonávať hygienické kontroly.  „Prípadné zdržanie spôsobené hygienickými kontrolami možno očakávať na hraničných priechodoch Oravská Polhora – Korbielów, Skalité – Zwardoń, Vyšný Komárnik – Barwinek, Trstená – Chyžné a Podspády – Jurgów," uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí. Kontroly budú prebiehať od stredy do odvolania. (tasr)

14:50 –  Testovacích sád na nový koronavírus je a bude dosť, vo štvrtok 12. 3. pribudnú ďalšie, ubezpečil Peter Pellegrini. „Testujeme každého, u koho je testovanie potrebné,“ povedal. Premiér verí, že situácii pomôže aj využitie rýchlotestov.

„Podľa nich budeme vidieť, či prípadov infikovaných narastá alebo nie," upozornil. Doterajší pomalý nárast a relatívne nízky počet potvrdených prípadov na Slovensku je podľa neho výsledkom i promptných reštriktívnych opatrení na úrovni štátu a krajov. (tasr)

14:48 – Handlová od piatka 13. 3. do pondelka 16.3. preruší vyučovanie na školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, vyzýva k tomu aj súkromné školy. (tasr)

14:43Česko má ďalší potvrdený prípad, dohromady ich je tak 67, informoval o tom český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. (ta3)

14:33 – Nórsko pre koronavírus ruší veľké vojenské cvičenie NATO, ktorého sa malo zúčastniť 15000 vojakov aliancie z 10 krajín. (ukdj)

14:20V Nemecku zomrel tretí pacient s koronavírusom, bol hospitalizovaný v okrese Heinsberg spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Obe predošlé úmrtia hlásili z tohto regiónu, prvý Nemec však zomrel v Egypte. (newsyahoo)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že situácia ohľadom koronavírusu sa môže v Nemecku rapídne zhoršiť a ochorením Covid-19 by sa mohlo nakaziť až dve tretiny všetkých Nemcov.

Odporúčané
Koronavírus môže zasiahnuť až dve tretiny nášho obyvateľstva, tvrdí nemecká kancelárka Merkelová Koronavírus môže zasiahnuť až dve tretiny nášho obyvateľstva, tvrdí nemecká kancelárka Merkelová 11. marca 2020, 8:07

14:18 – Banskobystrický samosprávny kraj od štvrtka prerušuje vyučovanie na všetkých stredných školách. (ta3)

14:11 – Rokovanie vlády o prípadnom vyhlásení stavu núdze bude o 16:00.  Je to podľa  Pellegriniho spôsob, aby si mohli vynútiť nákup niektorých materiálov a prístrojov a občanov by sa to nemalo dotknúť. (Denník N)

14:06 – Vláda by v stredu po porade s odborníkmi mala vyhlásiť mimoriadnu situáciu na celom území SR. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že mimoriadna situácia nebude znamenať obmedzenie osobnej slobody a pohybu ľudí, má však pomôcť zabezpečiť štátu potrebné materiálne zásoby. (Denník N)

V priebehu stredy by malo byť k dispozícii pre lekárov približne 1000 vysokovýkonných respirátorov, z Českej republiky by prostredníctvom vládnej dohody malo prísť ďalších 9000 takýchto masiek. Uviedol to predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura. (tasr)

14:03 –  Po príklade hlavného mesta Ukrajina na tri týždne zavrela školy a univerzity po celej krajine. (ta3)

13:54  – V Košiciach najbližších dňoch bude zatvorených minimálne 23 materských škôl a desať základných škôl v pôsobnosti mesta Košice. Pre TASR to v stredu uviedol magistrát mesta. Dôvodom je viac ako 30 percent absentujúcich žiakov. Mesto zatiaľ plošne zatvárať všetky školy neplánuje. (tasr)

13:50 – Zákaz hromadných podujatí je jedným z najefektívnejších opatrení na zabránenie vzniku epidémie, zdôraznil to hlavný hygienik SR Ján Mikas, ktorý tak zdôvodnil zákaz svätých omší a ostatných cirkevných obradov. Reagoval tak na vyjadrenia zástupcov Pravoslávnej cirkvi na Slovensku. Tá avizovala, že bude naďalej vykonávať bohoslužby. (tasr)

Odporúčané
Pravoslávna cirkev na Slovensku chce naďalej vykonávať bohoslužby vrátane bozkávania ikon či prijímania z jedného kalicha Pravoslávna cirkev na Slovensku chce naďalej vykonávať bohoslužby vrátane bozkávania ikon či prijímania z jedného kalicha 11. marca 2020, 10:15

13:47 – Posledné tri prípady nákazy na Slovensku sú ľudia, ktorí boli v kontakte s rodinou v Kittsee, povedal premiér Pellegrini. Zároveň dodal, že telefonickú infolinku chce posilniť. Pracuje na nej dohromady 25 zamestnancov, z toho sú deviati priamo na linke. Na linku je až 17-tisíc telefonátov, premiér zvažuje posilniť ju staršími  študentami medicíny. (Denník N)

13:43 – Sezóna hokejovej Tipsport ligy sa predčasne končí pre koronavírus. Ročník 2019/2020 nebude mať známeho majstra.

13:35 – Hromadné podujatia spoločenskej, kultúrnej, športovej či inej povahy rušia aj v Rimavskej Sobote. Zatvoria aj zimný štadión a krytú plaváreň. (tasr)

13:31 – Mestský úrad v Ružomberku zatvorili pre verejnosť, vybavia len neodkladné veci. (tasr)

13:25 – Ministerstvo spravodlivosti zrušilo všetky plánované pracovné porady, školenia, zahraničné služobné cesty. Tuzemské pracovné cesty sa budú riešiť individuálne. Zároveň platí zákaz prijímať návštevy v priestoroch rezortu. (tasr)

13:13 – Až do odvolania prerušili vlakové spoje medzi Rakúskom a Talianskom, jazdiť môžu len nákladné vlaky. V Rakúsku je aktuálne 206 potvrdených prípadov nákazy. (kurier)

13:01 – Vláda zatiaľ nevie, aké kompenzačné opatrenia pre firmy a podnikateľov bude musieť kvôli koronavírusu urobiť. Podľa Aktualít to povedal pred dnešným rokovaním vlády minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

„Pokiaľ bude potrebné niečo urobiť, tak sme pripravení diskutovať o tom, či by bola pomoc vo forme finančnej kompenzácie, alebo vo forme prijatia nejakých iných opatrení,“ ubezpečil.

12:50 – Pre podozrenie na koronavírus u predajkyne oblečenia uzatvorili trhovisko Miletičova v Bratislave, informoval o tom starosta Ružinova Martin Chren na Facebooku. Má pozitívnu cestovateľskú anamnézu a bola v utorok (10. 3.) večer hospitalizovaná. Trhovisko dezinfikujú.

12:48 – Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady nákazy. Informovala o tom epidemiologička Zuzana Krištúfková pre RTVS. Spolu je aktuálne na Slovensku 10 potvrdených nakazených. (ta3)

Odporúčané
Slovensko už má 10 nakazených! Tri nové prípady nákazy koronavírusom potvrdila epidemiologička Slovensko už má 10 nakazených! Tri nové prípady nákazy koronavírusom potvrdila epidemiologička 11. marca 2020, 12:57

12:43 – Poľsko od štvrtka na dva týždne zatvára všetky školy a univerzity, oznámil to premiér Mateusz Morawiecki. Krajina má aktuálne 26 potvrdených prípadov nákazy. (thestar)

 12:31 – Školy budú možno zatvorené dva týždne. Podľa Petra Pellegriniho o tom bude vo štvrtok rozhodovať ústredný krízový štáb. Premiér tiež avizoval, že na rokovaní vlády pravdepodobne rozhodnú o odporúčaní mestám a obciam, aby sa mestské polície sústredili na kontrolu verejných priestranstiev a upozorňovali ľudí, aby opustili obchodné domy a nestretávali sa napríklad v parkoch.

„Toto budeme musieť dnes požiadať, aby aj mestské polície nejakým výchovným spôsobom fungovali.“

Sledujeme NAŽIVO: V Bratislavskom kraji od dnešného dňa začínajú testy aj u ľudí doma, povedal Pellegrini
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

11:59 – Prešov Night Run, ktorý sa mal uskutočniť 27. marca, organizátori pre koronavírus zrušili. Bežcom pošlú medaily. (tasr)

11:49 – Pellegrini hovorí, že Nemecko je ochotné pustiť na Slovensko kontajner so zdravotníckym materiálom, ale nikto sa u nás k nemu nehlási. Reagoval tak na statusy Jaroslava Pašku z SNS o tom, že Nemecko zabavilo slovenské ochranné pomôcky. Premiér dodal,  že by zdravotnícky materiál nakúpil aj z Ruska, bez ohľadu na embargo a sankcie. Vraj uprednostňuje zdravie občanov. (Denník N)

11:39 – V Kyjeve od 12. marca do konca mesiaca zrušili výučbu na školách a univerzitách. (usnews)

11:38 – Žilina prerušuje od 12. marca činnosť Centra voľného času (CVČ) Kuzmányho vrátane prenájmov priestorov v športovej hale pri Základnej škole V. Javorku a vyučovanie na základných umeleckých školách (ZUŠ) Ladislava Árvaya a Ferka Špániho. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík. (tasr) 

11:30 –  Premiér povedal, že Slovensko nakúpi rýchlotesty. V Bratislavskom kraji odo dnešného dňa začínajú testy aj u ľudí doma. Dnes začínajú testy aj v univerzitnej nemocnici v Košiciach, časom aj v Banskej Bystrici.

11:24 – Pellegrini kritizuje pravoslávnu cirkev, ktorá necháva otvorené kostoly. „Uprednostniť sebecké veci, hoc je to cirkev, to je nezodpovedné. Mením názor na celú pravoslávnu cirkev,“ povedal vo videu, ktoré naživo vysiela Denník N.

11:20 – RTVS ruší aj slávnostné udeľovanie Rádiohláv aplánované na 18. marca v Bratislav a výstavy v priestoroch Slovenského rozhlasu. RTVS už tento týždeň pozastavila výrobu dabingu aj nahrávanie rozhlasových hier. Zrušila tiež sobotný (14. 3.) priamy prenos druhého semifinálového kola folklórnej šou Zem spieva a piatkový (13. 3.) abonentný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Tiež tohtotýždňové natáčanie zábavno-súťažnej relácie pre deti základných škôl Daj si čas. (tasr)

11:12 – Krízový štáb odporúča maďarskej vláde zvážiť nariadenie stavu núdze. V Budapešti to dnes vyhlásil minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás. Rokovať o tom budú ešte dnes, zvažujú, či uzatvoria hranice pre cestujúcich z Talianska s tým, že maďarskí občania by šli automaticky do karantény. Krízový štáb tiež navrhuje zakázať podujatia pre viac ako sto ľudí. V Maďarsku sú momentálne 13 nakazení, z toho štyria Maďari. (híradó)

11:08 – Taliansky poslanec Claudio Pedrazzini je prvým členom talianskeho parlamentu, u ktorého potvrdili koronavírus. (corriere)

11:02 – Profesionálnym vojakom pre koronavírus pozastavili zahraničné služobné cesty. Do úvahy pripadá aj zrušenie či presunutie niektorých aktivít. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková. Vojaci pôsobiaci v zahraničných misiách zatiaľ problémy nehlásia. (tasr)

10:39 – V súvislosti s dnešným zasadnutím vlády žiada Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR zástupcov médií, aby sa nezúčastňovali na mediálnych podujatiach v prípade, že majú príznaky chrípky (horúčka, kýchanie, kašeľ, dýchavičnosť či bolesť kĺbov) alebo pricestovali z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu. (tasr)

10:36 – Slovenka, u ktorej potvrdili koronavírus, dala na Facebook úprimnú spoveď o zážitku z nemocnice. Lekár podľa svojho uváženia jej stery do Bratislavy neposlal, zistila to, až keď si chcela výsledky testov overiť v pondelok.

Odporúčané
„Nechali ma čakať vonku s teplotou," pacientka s podozrením na koronavírus dala na Facebook úprimnú spoveď o zážitku z nemocnice „Nechali ma čakať vonku s teplotou," pacientka s podozrením na koronavírus dala na Facebook úprimnú spoveď o zážitku z nemocnice 11. marca 2020, 10:15

10:20 – Belgicko hlási prvú obeť koronavírusu, zomrel 90-ročný pacient. Podľa The Brussels Times to oznámila belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Block na tlačovej konferencii v stredu ráno.

10:06 –  Slovenská filmová a televízna akadémia presúva galavečer Slnko v sieti aj Týždeň slovenského filmu na neurčito. (tasr)

8:43 – Česko potvrdilo už 64 prípadov nákazy koronavírusom, uvádza to Ministerstvo zdravotníctva ČR na webovej stránke. V priebehu utorka (10.3.) sa potvrdený počet nakazených zvýšil o 25, čo je doposiaľ najvyšší nárast prípadov zaznamenaný v ČR za jeden deň.

8:30 – Základné školy, materské školy a detské jasle v Považskej Bystrici budú od štvrtka (12. 3.) do pondelka (16. 3.) vrátane zatvorené. Zrušené sú aj výlety, exkurzie, výcviky, pracovné a študijné pobyty, ako aj ďalšie verejné podujatia. Od štvrtka až do odvolania zatvoria centrum voľného času, základné umelecké školy, krytú plaváreň, zimný štadión a športovú halu. (tasr)


8:17 – Najmä situácia na severe Talianska Slovákov poriadne vystrašila a viaceré slovenské cestovné kancelárie pre Refresher priznali, že predaj letných zájazdov im nateraz klesol. Opýtali sme sa ich, ako ich ešte ochorenie CoVid-19 ovplyvňuje a či kvôli nemu zmenili podmienky stornovania dovoleniek.

Odporúčané
Aký vplyv má koronavírus na slovenské cestovné kancelárie? Spýtali sme sa ich Aký vplyv má koronavírus na slovenské cestovné kancelárie? Spýtali sme sa ich 11. marca 2020, 8:00



8:14 – Koronavírus môže zasiahnuť až dve tretiny nášho obyvateľstva, tvrdí nemecká kancelárka Merkelová. V Nemecku je aktuálne viac ako 1500 nakazených ľudí, dvaja na Covid-19 zomreli.


8:05 – Čína predá Taliansku tisíc dýchacích prístrojov a dva milióny rúšok. Darujú im navyše aj stotisíc respirátorov, 20-tisíc ochranných oblekov a 50-tisíc balíčkov na testovanie. Dohodli sa tak taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio a čínsky diplomat Wang Yi. (corriere)

Domov
Zdieľať
Diskusia