Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2020, 18:36
Čas čítania 1:27
Matej Krajčovič

Taliansky lekár: Je to ako v čase vojny. Rozhodujeme na základe veku a zdravotného stavu

NEWS
Uložiť Uložené

Jednotky intenzívnej starostlivosti potrebné na boj s ťažšími prípadmi nákazy koronavírusom sú na severe Talianska preplnené.

Taliansko má v týchto dňoch viac starostí než Čína a provincie okolo mesta Wu-chan, kde nákaza COVID-19 pôvodne vypukla. 

Pre denník Corriere della Sera prehovoril jeden z doktorov, ktorý na severe krajiny v okolí Bergama pomáha zvládať nápor nových nakazených. Ide o anesteziológa menom Christian Salaroli

Nemocnice sú podľa neho maximálne preťažené, lekári unavení a všetkým pacientom už pomôcť nedokážu. „Je rozhodované na základe veku a zdravotného stavu. Ako v čase vojny. Nehovorím to ja, ale návody, ktoré sme si naštudovali,“ hovorí. 

Na špeciálne lôžka sú prijímaní iba pacienti, u ktorých sa už rozvinul zápal pľúc (pneumónia) a trpia zlyhaním dýchacieho systému. Ostatní su ponechaní v domácej karanténe. 

Pacienti v horšom stave musia byť napojený na umelé dýchanie, no Salaroli hovorí, že v pri osobách medzi 80. až 95. rokom života to už ani nerobia: „Ak má zlyhanie viac než troch životných orgánov, znamená to, že má 100 % úmrtnosť.“ 

Stále ho šokuje aj veľký počet ľudí na uliciach, hoci vláda už odvtedy zaviedla plošnú karanténu platiacu v celej krajine. 

Odporúčané
Koronavírus sa v Taliansku naďalej šíri. Vláda v dotnkutých oblastiach zaviedla rovnakú karanténu, ako platí v čínskom Wu-chane Koronavírus sa v Taliansku naďalej šíri. Vláda v dotnkutých oblastiach zaviedla rovnakú karanténu, ako platí v čínskom Wu-chane 23. februára 2020, 9:35

Prečo má Taliansko toľko problémov? 

Aljazeera píše, že krajina nedokázala včas zachytiť tzv. pacienta 0, teda osobu, ktorá sa nakazila (pravdepodobne) v Číne a následne bez závažnejších symptómov šírila koronavírus po svojom okolí. 

Rýchlo sa tak nakazilo veľké množstvo ľudí. Šokujú tiež správy o tom, že podľa talianskych doktorov potrebuje liečbu na jednotke intenzívnej starostlivosti, a teda zrejme pľúcnu ventiláciu, až 10 % nakazených. V Taliansku sú aktuálne celkové čísla vysoké, a preto nestačia ani počty týchto špeciálnych lôžok. 

Taliansko má však po Japonsku druhú najstaršiu populáciu. Nad 65 rokov má podla štatistík z roku 2015 až 22,4 % obyvateľov. Vek dožitia je až 84 rokov. A keďže koronavírus zabíja najmä staršie osoby, aj preto môžu byť čísla tak hrozivé. 

Taliansko ale už reaguje podobne tvrdo,ako vo februári Čína. Úlohou celoplošnej karantény podľa expertov nemá byť ani tak úplné eliminovanie nákazy, ale jej čo najväčšie spomalenie.

Inými slovami, je lepšie, ak prípady pribúdajú čo najpomalšie. Vtedy totiž nepríde k zahlteniu zdravotníckeho systému. Preto by si mal rešpektivať ochranné opatrenia, odporúčania a vyhýbať sa verejným miestam aj na Slovensku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia