Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2020, 14:20
Čas čítania 4:54
Tina Hamarova

Prvý prípad potvrdeného koronavírusu na Slovensku: Vláda zakázala návštevy nemocníc, väzníc a domovov sociálnych služieb

Prvý prípad potvrdeného koronavírusu na Slovensku: Vláda zakázala návštevy nemocníc, väzníc a domovov sociálnych služieb
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
NEWS
Uložiť Uložené

Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy Covid-19.

– Na Slovensku potvrdili prvý prípad koronavírusu, nakazený 52-ročný Slovák má trvalý pobyt v obci Kostolište a pracoval vo Vysokej pri Morave, obce zatiaľ do karantény neuzatvárajú
– Od pondelka budú zakázané návštevy v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a väzniciach
– Rovnako vláda ruší všetky prílety či odlety medzi Slovenskom do Talianskom.
– Pri príznakoch chrípky zostaň doma a s lekármi sa spoj telefonicky. Centrum zdravotníckych informácií odporúča využiť telefonickú objednávku e-recept
- V prípade podozrenia sa môžeš obrátiť na infolinku 0917 222 682. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

Odporúčané
Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku 28. februára 2020, 17:58

 
19:13 - Opatrenia a rady ako sa chrániť pred nákazou koronavírusom robí už aj mesto Košice, informovalo o tom na svojej stránke. Košičania pozastavili pracovné návštevy a pripravujú sa aj na prípad, že na Slovensku dôjde k vyhláseniu mimoriadnej situácie. Opatrenia sa týkajú najmä magistrátu, škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta či mestských podnikov.


„Na pondelok zvolalo vedenie mesta Košice operatívne stretnutie odborných pracovníkov referátu civilnej ochrany, referátu školstva a riaditeľov školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. V priebehu budúceho týždňa sa pod gesciou regionálneho úradu verejného zdravotníctva uskutočnia ďalšie dve školenia pre zamestnancov škôl, na ktoré budú pozvaní aj zamestnanci ostatných školských zariadení,“ uvádza sa v správe.  Mesto zároveň spúšťa informačnú kampaň s pokynmi pre správnu a dôkladnú prevenciu pred chrípkovými ochoreniami.

Cestujúca na košickom letisku počas zdravotnej kontroly v súvislosti s hrozbou šírenia koronavírusu
Cestujúca na košickom letisku počas zdravotnej kontroly v súvislosti s hrozbou šírenia koronavírusu Zdroj: TASR/František Iván

17:38 - Autobusy mestskej a prímestskej MHD dezinfikujú už aj vo Zvolene„Zabezpečili sme dezinfekciu autobusov, ktorá je vykonávaná ekologickými dezinfekčnými prostriedkami,“ píše SAD Zvolen na svoje stránke.

V budovách spoločnosti pribudli dávkovače dezinfekčných prostriedkov. Podobné opatrenia by sa mali objaviť aj u pracovníkov klientskych centier či pokladní.

17:26 - Deväť ľudí, ktorí sa stretli s manželkou hospitalizovaného muža, ktorý má Covid-19, je v domácej karanténe. Lekári odobrali vzorky aj manželke a čakajú na výsledky testov, informovala hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová. 


17:23„Priebežne sa informujem o aktuálnej situácii a apelujem na kompetentné orgány, aby urobili všetky potrebné opatrenia. Ja osobne dôverujem tomu, že sa situáciu u nás ako aj celosvetovo podarí dostať pod kontrolu. Správajme sa zodpovedne, ale zároveň nepodliehajme strachu a panike,“ prihovára sa k ľuďom v súčasnej panike z koronavírusu prezidentka Zuzana Čaputová

17:04 - Školy pre hrozbu koronavírusu rušia akcie. V niektorých škôlkach deťom hneď po príchode merajú teplotu, píše Denník N. Školy posilnili aj dezinfekciu a deťom vysvetľujú zvýšenú potrebu hygieny.

16:53 - Pacient, u ktorého potvrdili nákazu novým koronavírusom, je izolovaný v samostatnom pavilóne kliniky infektológie a geografickej medicíny v nemocnici na Kramároch.  Podľa hovorkyne UNB Evy Kliskej sa oňho stará tím profesionálov v špecifických ochranných prostriedkoch. Zdravotníci používajú respirátor typu FFP3, ochranný štít, rukavice, overal a návleky na topánky. 

„U pacienta teploty klesajú, bolesti svalov a kĺbov ani nádchu nemá, dýcha sa mu dobre, suchý kašeľ má zlepšený,“ doplnila Kliská.

Koronavírus na Slovensku, sledujeme naživo. Vláda zakázala návštevy v nemocniciach, väzniciach aj domovoch sociálnych služieb
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

16:44 - V Bratislave zatvoril pre podozrenie zo šírenia koronavírusu už druhú školu. Ide o Strednú odbornú školu masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici v Bratislave. Stredná škola by mala byť podľa hovorkyne bratislavskej župy Lucie Forman zatvorená do 15. marca.

„Vzniklo totiž podozrenie, že jeden zo žiakov mohol prísť do kontaktu s nakazeným človekom," poznamenala Forman.

16:40 -  Na prítomnosť koronavírusu na Slovensku reaguje už aj katolícka cirkev. Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský vydal niekoľko odporúčaní pre katolíckych kňazov a veriacich. V kostoloch by sa napríklad nemali používať sväteničky ani znak pokoja, ktorý sa vykonáva podaním rúk. Veriaci ho môžu buď vynechať alebo ho vyjadriť vzájomným úklonom hlavy.

16:17 - Národné centrum zdravotníckych informácií vyzýva občanov, aby v tomto období  využívali službu e-recept a obmedzili návštevy lekárov. Hlavným cieľom je prevencia nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. 

E-recept umožňuje ľuďom zavolať svojmu lekárovi z domu a nemusia ho navštíviť v ambulancii. „Odporúčame ľuďom, najmä starším, aby v tomto období nechodili k lekárom, ak to nie je nevyhnutné. Pokiaľ užívajú akékoľvek lieky a potrebujú si ich dať predpísať, môžu zatelefonovať do ambulancie a lekár im vystaví elektronický recept. Vyhnú sa tak kontaktu s ľuďmi v plných čakárňach,“ vyhlásil generálny riaditeľ centra Peter Blaškovitš.

 
16:12 - 
Muž, u ktorého sa ako u prvého na Slovensku potvrdilo ochorenie na nový koronavírus, má aj zápal pľúc. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini. Dodal, že muž komunikuje a naznačuje, že mu je lepšie. „Pacienta nula“ však zatiaľ nemajú. Či je to syn nakazeného muža, ktorý bol pred pár dňami v Benátkach, potvrdia až výsledky odobratých vzoriek.


16:10 - 
Premiér SR Peter Pellegrini vyzval Slovákov, aby zvážili, či odcestujú cez víkend do lyžiarskych stredísk v Rakúsku a Taliansku.

Koronavírus na Slovensku, sledujeme naživo. Vláda zakázala návštevy v nemocniciach, väzniciach aj domovoch sociálnych služieb
Zdroj: TASR

15:50 -  
Zákaz všetkých príletov a odletov do a z Talianska aj zákaz návštev vo všetkých nemocniciach na Slovensku. Krízový štáb, ktorý zasadol pre potvrdený prípad nákazy Covid-19 na Slovensku, rozhodol o prísnych opatreniach. Zakazujú sa všetky školské exkurzie mimo územia Slovenska, všetky návštevy v domovoch sociálnych služieb, platí zákaz návštev vo všetkých väzniciach na Slovensku aj v detských domovoch. Premiér Peter Pellegrini tiež odporúča Konferencii biskupov Slovenska, aby zvážila obmedzenie bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí.

15:32 - Pacient s potvrdeným koronavírusom má pochádzať z obce Kostolište pri Malackách. Vo svojom statuse na sociálnej sieti to naznačil primátor okresného mesta Juraj Říha. Presnú lokalitu prezradili pre tlačovú agentúru TASR dva ďalšie zdroje.


Vedenie Malaciek sa aktuálne snaží zistiť, kto prišiel s infikovaným mužom do kontaktu, primátor zvolal o tretej krízový štáb. 

15:25 -  Každý, kto sa vráti z Talianska do Česka, pôjde pre hrozbu z nákazy koronavírusom do karantény, píše ČT 24. Ľudia s trvalým pobytom v Česku musia príchod nahlásiť svojmu lekárovi - stačí aj telegonicky. Ak tak neurobia, hrozí im pokuta v prepočte až 118-tisíc eur.


15:20 -
 V Žiline budú v sobotu a v nedeľu v súvislosti s možným šírením koronavírusu preventívne dezinfikovať všetky vozidlá mestskej hromadnej dopravy. Pracovníci dopravného podniku by mali podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka vyčistiť všetky držadlá a opierky v interiéri autobusov a trolejbusov. 


14:54 - 
Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia, ktorá patrí skupine Penta, prijala preventívne opatrenia voči prípadnej epidémii koronavírusu a chrípky. V približne polovici svojich nemocníc platí zákaz návštev . Okrem toho, že sa všetci zdravotníci, samozrejme, riadia odborným usmernením hlavného hygienika SR. 

„Najmä zdravotníci prvého kontaktu na urgentných príjmoch či ambulanciách pohotovostnej služby sú priebežne školení nemocničnými epidemiológmi, ktorých koordinuje hlavná epidemiologička siete,“ povedal generálny riaditeľ Sveta zdravia Vladimír Dvorový. Špeciálnu lôžkovú časť iba pre pacientov, u ktorých vzniklo podozrenie z nakazenia koronavírusom, vyhradili v Michalovskej nemocnici

Sieť zároveň v piatok spustila nonstop infolinku ku koronavírusu pre verejnosť. Na čísle 02/32 32 38 38 pacientom poradia vyškolení pracovníci. Infromácie o tom, v ktorých nemocniciach sú zakázané návštevy, nájdete na stránke Sveta zdravia.


14:35 - 
Počet chorých na akútne respiračné ochorenia na Slovensku klesol, informuje Úrad verejného zdravotníctva. Oproti minulému týždňu je o 10 % pacientov, ktorých trápi napríklad chrípka a jej podobné ochorenia menej. Z celkového počtu 58 000 pacientov bolo najviac chorých v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. 

Na Slovensku máme od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 aj iného strašiaka ako len aktuálny koronavírus. Na ťažké akútne respiračné ochorenie SARI zomrelo už 6 ľudí z 24 hlásených prípadov.

14:20 -  „Osoba s potvrdeným ochorením COVID-19 je hospitalizovaná na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava v izolovanej miestnosti. Pacient má ľahší priebeh ochorenia a nepociťuje vážne zdravotné komplikácie. Situáciu máme pod kontrolou a boli sme na ňu pripravení vo všetkých smeroch. Zdravotnícky personál poskytuje pacientovi potrebnú zdravotnú starostlivosť a robíme všetko," píše na svojom Facebooku Ministerstvo zdravotníctva. Zdôrazňuje tiež, aby verejnosť nepodľahla panike a nepovažovala každé zakašľanie či horúčku za ochorenie na COVID-19.

13:34 -  Na pomoc pri boji s koronavírusom je pripravený aj rezort obrany. V prípade naplnenia civilných nemocníc môže umiestniť 2000 pacientov do dvoch izolovaných pracovísk vo výcvikovom areáli Lešť.  „Konkrétne riešenia sú súčasťou krízového situačného plánu, ktorý podlieha príslušnému stupňu utajenia," napísalo vo svojom stanovisku ministerstvo.

Odporúčané
Chronológia koronavírusu na Slovensku: 306 negatívnych testov, 1 potvrdený prípad Chronológia koronavírusu na Slovensku: 306 negatívnych testov, 1 potvrdený prípad 6. marca 2020, 13:24

11:47 - Slovensko zaznamenalo prvý prípad koronavírusu, oznámil na tlačovej konferencii Peter Pellegrini. Pacient má 52 rokov a leží na klinike infektológie v bratislavskej Univerzitnej nemocnici. V predchádzajúcich dňoch necestoval, je preto pravdepodobné, že ide o sekundárne nakazenie. Chorobu mohol dostať od syna, ktorý strávil pár dní v Benátkach.

Späť
Zdieľať
Diskusia