Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2020, 19:10
Čas čítania 4:53
Viktor Kniš

Ako by mohla vyzerať budúca vláda Igora Matoviča

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Ak by chcela nová koalícia zostaviť stabilnú vládu, ministerské kreslá by mali obsadiť títo ľudia.

Po dnešku je jasné, že o novej vláde budú s víťazným OĽaNO Igora Matoviča rokovať SME Rodina Borisa Kollára, SaS Richarda Sulíka aj Za ľudí Andreja Kisku. Pripravili sme prehľad, ako by mohla ich vláda vyzerať. Vychádzame z dostupných informácií ale aj z toho, že strany by chceli obsadiť posty na všetkých ministerstvách čo najväčšími odborníkmi, trvali by na svojich programových prioritách a zároveň by dokázali spraviť niekoľko kompromisov.

Exprezident Andrej Kiska vo štvrtok potvrdil, že sa predsedníctvo strany Za ľudí jednohlasne zhodlo na tom, aby začali rokovania o možnej koalícii s pravdepodobným premiérom Igorom Matovičom, stranou Sloboda a hnutím Sme Rodina. Budú sa musieť dohodnúť na programových prioritách, ale aj procesných postupoch.

Posledným, no nemenej dôležitým, krokom bude práve výber konkrétnych rezortov a ich obsadenie konkrétnymi kandidátmi. Richard Sulík už naznačil, že by si mali strany rozdeliť exekutívne funkcie v pomere 8-3-2-2, s čím súhlasil aj líder OĽaNO. Andrej Kiska naznačil, že sa s týmto formátom nestotožňuje, pretože jednotlivé ministerstvá majú rôznu váhu. 

Takto by, podľa Refreshera, mohla vyzerať vláda Igora Matoviča (pri niektorých pozíciách uvádzame viaceré personálne možnosti):

Premiér – Igor Matovič (OĽaNO)

Igor Matovič je dnes lídrom hnutia OĽaNO, ktoré v parlamentných voľbách vyhralo so ziskom 25 % všetkých platných hlasov, čo je v absolútnych číslach viac ako 720-tisíc hlasov. Samotný Matovič získal skoro pol milióna preferenčných hlasov, čo mu dáva veľmi silný mandát. Prezidentka Zuzana Čaputová ho už poverila zostavením vlády a on sám povedal, že ak sa mu to podarí, stane sa jej predsedom.

Odporúčané
TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky 1. marca 2020, 19:57

Predseda parlamentu - Boris Kollár (Sme Rodina)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81527 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké posty vo vláde Igora Matoviča by sa mohli ujsť jednotlivým stranám
  • Kto môže byť na kľúčovom poste ministra vnútra a ktorá strana by sa mohla pustiť do očisty justície
  • Prečo je post minister financií kľúčový pre Matoviča, aj keď po ňom poškuľuje jeden z predsedov možných koaličných strán
  • Ktorý z možných ministrov novej vlády dostal ocenenie Biela vrana a ktorý neuspel v prezidentských voľbách
Domov
Zdieľať
Diskusia