Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2020, 8:02
Čas čítania 10:39
Viktor Kniš

Sledovali sme povolebné dianie: Štátna komisia potvrdila výsledky volieb, PS/Spolu zostali len oči pre plač

NEWS IGOR MATOVIČ PETER PELLEGRINI
Uložiť Uložené

Lídrov víťazných strán dnes čakajú povolebné televízne debaty.

Jasným víťazom volieb do Národnej rady sa stal Igor Matovič s hnutím OĽaNO. 
Smer-SD nakoniec skončil lepšie ako predpovedali prvé exit polly a je druhý so ziskom viac ako 18%.
Koalícia PS/Spolu sa nakoniec veľmi tesne nedostala do parlamentu. Ako dvojkoalícia museli pokoriť hranicu 7%, nakoniec skončili s výsledkom o pár stotín menším.

19:30 – Matovič dostane za voľby 20 miliónov. Peniaze sa ujdu napríklad aj skrachovanému Dankovi. Každá strana so ziskom hlasov nad 3% dostane od štátu peniaze.

Odporúčané
Matovič dostane za voľby 20 miliónov. Peniaze sa ujdú napríklad aj skrachovanému Dankovi Matovič dostane za voľby 20 miliónov. Peniaze sa ujdú napríklad aj skrachovanému Dankovi 1. marca 2020, 19:17

19:19 – Vekový priemer zvolených poslancov je niečo vyše 47 rokov. Najmladší
a najstarší sú z hnutia OĽaNO. Sú nimi Dominik Drdul (22 rokov) a Ján Kerekréti (76 rokov).

18:17 – Polícia zaznamenala počas volieb aj 7 trestných oznámení. „Išlo o tri prípady výtržníctva, dva prípady ohovárania, jeden prípad marenia prípravy a priebehu volieb a referenda a jeden prípad nepriamej korupcie," spresnil viceprezident polície. Polícia takisto riešila deväť priestupkov. 


17:43
 – Na voľbách sa zúčastnilo 2.916.840 zo 4.432.419 zapísaných voličov. Volebná účasť dosiahla 65,8 percenta. Najvyššia volebná účasť bola v okrese Bratislava I (78,75 percenta), naopak najnižší počet voličov zaznamenali v okrese Revúca (51,34 percenta). 

 

17:34  Polícia SR zaznamenala počas sobotných volieb 53 podnetov, z toho sedem trestných oznámení. Na tlačovej konferencii v súvislosti s oficiálnym vyhodnotením parlamentných volieb to uviedol viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka. (tasr)

17:13  Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stalo hnutie OĽaNO, ktoré v sobotnom celonárodnom hlasovaní získalo 25,02 percenta hlasov, čo mu prinieslo 53 kresiel v parlamente. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Koalícii PS/Spolu chýbalo presne 926 hlasov.

16:33 Policajti z obvodného oddelenia Policajného zboru Žilina-západ obvinili 48-ročného muža zo Žiliny z prečinu výtržníctva. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

16:07 Celé vedenie SNS položí svoje funkcie na sneme strany. Sú tu názory kolegov, že niektorí nechcú pokračovať v politike, niektorí chcú. Národ dnes chce v čele ľudí, ktorí vedia komunikovať, a nie tých čo reálne niečo robia. Často som videl na vašich tvárach, že ste už unavení, keď vám niečo vysvetľujem,“pokračuje ďalej Andrej Danko a priznáva, že nie vždy mu bolo rozumieť. „Slovenská národná strana sa musí zamyslieť, kto bude na jej čele. Aj ja osobne musím hľadať vnútornú silu. Prestal som chápať slovenskú politiku po týchto voľbách.“ Tlačová beseda sa skončila, novinárom otázky neumožnili. 

Odporúčané
Andrej Danko zaútočil na médiá. Novinárovi povedal, že je chrapúň (video) Andrej Danko zaútočil na médiá. Novinárovi povedal, že je chrapúň (video) 1. marca 2020, 0:15

16:02 – Na tlačovej besede sa vyjadril aj predseda SNS Andrej Danko. „Nikto kto sa nedotkne tak veľkej moci, nemôže vedieť, aké je to náročné denno denne čeliť rôznym útokom. My s plnou pokorou prijímame výsledok. Našou veľkou chybou bolo, že sme komunikovali, ktoré ľudom pomáhali.“ V Slovenskej národnej strane rešpektujú voľby.  „Poprosím aj vás médiá, aby ste boli k nastupujúcej garnitúre zhovievavejší, pretože nie je ľahké čeliť každodenným útokom od vás.“

Andrej Danko na tlačovej besede.
Andrej Danko na tlačovej besede. Zdroj: Reprofoto TA3

15:14„Traja sme prehrali a vyhral jeden. Prehrali ste vy (médiá), prehral tretí sektor a prehrali sme my,“ priznáva na tlačovej besede Robert Fico, pričom nepriamo útočí na médiá a mimovládne organizácie. Hovorí, že majú viac ako 30 poslancov, čo znamená, že SMER môže zvolávať mimoriadne schôdze parlamentu, takisto môže zvolať schôdzu na odvolávanie ministrov. „Chcem viesť čisto ľavicovú stranu,“ dodal Fico a zdôraznil, že sa nechystá na odchod z politiky. 

Tlačová besede strany SMER - SD
Tlačová besede strany SMER - SD Zdroj: Reprofoto TA3

15:01 – Líder OĽaNO Igor Matovič má v nedeľu začať stretnutia s nádejnými koaličnými partnermi, s ktorými by mohol vytvoriť vládu. Rokovania by sa mali podľa Eduarda Hegera z OĽaNO konať jednotlivo. V nedeľu má Matovič absolvovať dve stretnutia a v pondelok jedno. Zajtra ráno by sa mal Matovič stretnúť s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom, ktorý to potvrdil. 


14:40 
Denník N píše, že sa Igor Matovič vyjadril aj k ochranke predsedu Smeru Fica: „Ak budú dôvody, tak mu ostane. Ale pokiaľ viem, adekvátne dôvody na ňu neexistujú.“ Zároveň dodal, že ak sa Robert Fico necíti na Slovensku bezpečne, má odísť „kdesi na Belize.“

Odporúčané
V parlamente budú aj rodinní príbuzní. Prekrúžkovali sa Marian a Marek Kotlebovci, Kuffovci aj Ledecký a jeho dcéra Marcinková V parlamente budú aj rodinní príbuzní. Prekrúžkovali sa Marian a Marek Kotlebovci, Kuffovci aj Ledecký a jeho dcéra Marcinková 1. marca 2020, 15:21

14:04  Igor Matovič povedal, že ho prezidentka Zuzana Čaputová pozvala do paláca. Schôdzke s hlavou štátu majú už ale predchádzať stretnutia jeho s potenciálnymi politickými lídrami budúcej koalície. Tie sa uskutočnia zrejme v pondelok, niektoré ešte dnes.  

13:48 – Most-Híd potrebuje dôkladnú rekonštrukciu štruktúr vrátane vedenia, povedal Ábel Ravasz v TV Markíza. Nechcel povedať, čí bude kandidovať za predsedu strany. „Osobné otázky sú to posledné, čo by sme teraz mali riešiť.“

13:29 
„Urobil by som poriadok v štáte a toto nikto nechcel, preto som sa do parlamentu nedostal, “ povedal líder strany Vlasť Štefan Harabin v relácii Na telo. „Aj naďalej budem volebným lídrom, nie som člen strany,“ dodal Harabin. V relácii sa dlho nezdržal, moderátor Michal Kovačič ich rozhovor ukončil po tom, čo mu Harabin nechcel odpovedať na otázky. 

13:19 Za ľudí má dvanásť poslancov strany, tretina sú ženy. Zo 150. miesta sa prekrúžkoval Benčík. Kiska na otázky o svojej politickej budúcnosti zatiaľ odpovedá nejasne. Počas povolebnej noci hovoril, že si treba počkať na povolebné rozhovory a „potom sa to ujasní.“ (Denník N)

Odporúčané
Toto je 150 zvolených ľudí, ktorí možno budú sedieť najbližšie štyri roky v parlamente Toto je 150 zvolených ľudí, ktorí možno budú sedieť najbližšie štyri roky v parlamente 1. marca 2020, 13:15

13:04 Michal Truban prijal pozvanie do relácie Na Telo Michala Kovačiča. Na úvod poďakoval všetkým, čo im odovzdali hlas. Povedal, že hneď po skončení relácie pôjde na predsedníctvo strany, kde budú rozoberať, čo sa vlastne stalo a kde urobili chybu. Nevedel povedať, či budú aj naďalej pokračovať ako koalícia PS a Spolu. „Budeme si to celé vyhodnocovať a naozaj uvidíme. Môže sa to spojiť úplne, môže sa to rozdeliť. Uvidíme,“ povedal v relácii.  Pripustil, že možno napadnú výsledok volieb, ale nedával tomu veľké šance.

13:01  Matovič dominoval na celom Slovensku, Kotleba nevyhral v žiadnom okrese. Prečítaj si, ako volili Slováci po celej krajine. 

Odporúčané
Matovič dominoval na celom Slovensku, Kotleba nevyhral v žiadnom okrese. Pozri si, ako volili Slováci po celej krajine Matovič dominoval na celom Slovensku, Kotleba nevyhral v žiadnom okrese. Pozri si, ako volili Slováci po celej krajine 1. marca 2020, 14:44

12:57 – Veronika Remišová odpovedala na otázku, či je za zotrvanie policajného prezidenta Milana Lučanského. „Treba sa pozerať na výsledky. Tie výsledky, čo sa týka spravodlivosti a potrestania vinníkov, sme tu nevideli. Tak by sa malo pristupovať k všetkým postom v štátnej správe,“ povedala v RTVS.

12:48 – Igor Matovič verí, že klub OĽaNO sa po voľbách nerozpadne. „Prečo by sme ho neudržali. Nie v tomto, ale v tom období predtým, sme boli jeden z tých stabilnejších klubov,“ znova zopakoval aj v RTVS.  OĽaNO má podľa neho klasickú stranu so štruktúrami.

Juraj Blanár zo Smeru neverí, že opozičné strany spolu budú vedieť vládnuť, pretože za sebou majú veľmi veľa hádok. „Možno takto, ako tu stojíme, je posledná idylka.“ povedal v RTVS.

12:25 – Predseda SaS nepredpokladá, že Lucia Ďuriš Nicholsonová sa z europarlamentu vráti na Slovensko. V parlamentných voľbách získala takmer 65-tisíc krúžkov. 

12:19 – Veronika Remišová neľutuje svoj prestup z OĽaNO do strany Za ľudí niekoľko mesiacov pred voľbami. „Politika mi musí dávať zmysel aj nad rámec jedných volieb,“ povedala v RTVS. „Pre mňa je teraz dôležité, aby nasledujúce štyri roky bol ten dialóg strán konštruktívny.“

12:16  Richard Sulík hovorí, že v jeho strane po voľbách nehrozí štiepenie. „Budeme mať veľmi stabilný poslanecký klub, ja tých ľudí veľmi dobre poznám,“ povedal  v relácii RTVS.

Predvolebná debata v RTVS
Predvolebná debata v RTVS Zdroj: Reprofoto RTVS

12:10 – Igor Matovič podľa Denníka N už skôr povedal, že by v prípade, že sa stane premiérom, rád zostal bez ochranky.  „Chcel by som si to vybaviť,“ povedal a priznal, že nevie, či je to možné. „Ide mi o ten pocit,“ vysvetľoval a dodal, že sa nechystá presťahovať sa z Trnavy.

12:07 
– Juraj Blanár si myslí, že Smer mal v exit polloch nižší zisk než v skutočnosti, pretože ich voliči sa anketárom báli povedať, koho volili. „Viacerí voliči sa pri odchode z volebných miestností nepriznávali k tomu, že nás budú voliť, lebo tu bol obrovský mediálny tlak,“ povedal podpredseda Smeru v relácii RTVS O 5 minút dvanásť.

11:55 – Povolebná debata sa začala aj na RTVS. Ide o špeciálnu debatu O 5 minút 12, kde sa stretli lídri parlamentných strán.  Prišiel líder OĽaNO Igor Matovič, podpredseda strany SMER-SD Juraj Blanár, predseda Sme Rodina - Boris Kollár, Martin Beluský zo strany Kotlebovci ĽSNS, predseda SaS Richard Sulík a podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

11:40  Suverénne najviac krúžkov dostal z posledného miesta kandidátky Igor Matovič (OĽaNO), dôveruje mu 498 740 ľudí. Na druhom mieste je Peter Pellegrini (Smer), verilo mu o vyše 85 000 ľudí menej, dostal 413 555 krúžkov.

Odporúčané
Matovič dostal suverénne najviac hlasov, Fico sa na Pellegriniho ani nechytá. Toto sú najkrúžkovanejší politici Matovič dostal suverénne najviac hlasov, Fico sa na Pellegriniho ani nechytá. Toto sú najkrúžkovanejší politici 1. marca 2020, 11:40

11:10 – Voliči z cudziny bez trvalého bydliska odovzdali najviac hlasov koalícii PS/Spolu. Išlo o 33,3 percenta, čo predstavuje 1274 platných hlasov. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu po spracovaní všetkých zápisníc. Druhou najpopulárnejšou stranou sa u Slovákov žijúcich v zahraničí stala Za ľudí, ktorej odovzdalo svoj hlas 27,11 percenta voličov, nasledujú OĽaNO so ziskom 14,11 percenta a SaS so 8,75 percenta hlasov. Zvyšných, približne 45-tisíc hlasov je započítaných vo volebných okrskoch podľa trvalého bydliska. 

10:57 – Ukončujeme monitorovanie diskusnej relácie na Markíze, naďalej však budeme NAŽIVO sledovať povolebné dianie v tomto článku.

10:55 – Igor Matovič má v pláne ešte dnes absolvovať stretnutia s Borisom Kollárom, Richardom Sulíkom a Andrejom Kiskom. 

10:52 – Richard Sulík spomína na rok 2010, keď bol vo vládnej koalícii a Smer na neho opakovane útočil a odvolával ho už po šiestich mesiacoch. Podľa neho by sa už Robert Fico „mohol pratať.“

10:51 – Igor Matovič hovorí o potupnej prehre Roberta Fica. Myslí si, že by mal odovzdať „kľúče od miešačky“ Petrovi Pellegrinimu. 

10:46 – Peter Pellegrini tvrdí, že by bolo fér, keby Smer na najbližšom sneme volila nových podpredsedov a predsedu, dodal, že by chcel byť predsedom. „Ja chuť mám, ale určite sa nepatrí odkazovať predsedovi strany, ktorý tam bol 20 rokov...“ 

10:45 – Peter Pellegrini pripúšťa, že Smer v opozícii nenechá vládnu koalíciu Igora Matoviča na pokoji. 

10:44 – Peter Pellegrini tvrdí, že keď bude Smer v opozícii, ľudia nebudú mať dôvod nenávidieť ho. Teší sa, že bude môcť používať „ten vznešený názov demokratická opozícia.“

10:41 – Igor Matovič tvrdí, že bude bojovať o to, aby neboli predčasné voľby. Tvrdí, že opozičné demokratické strany majú silný mandát aj pre to, že PS/Spolu a KDH sa nedostali do parlamentu len tesne. 

10:40 – Michal Truban cez Facebook priznal porážku a ospravedlnil sa voličom. „Ďakujeme všetkým viac ako 200 tisíc z vás, ktorí ste sa nám rozhodli prejaviť dôveru. Veľmi nás mrzí, že vás nebudeme môcť reprezentovať v parlamente. Prepáčte,“ napísal na sociálnej sieti. 

10:37 – Igor Matovič uvádza, že jeho primárnym cieľom novej vlády bude nulová tolerancia korupcie. 

10:35 – Igor Matovič apeluje na Maďarov žijúcich na Slovensku. Podľa neho sa nemusia predstavitelia maďarskej menšiny báť, že by nemali vo vláde svojich predstaviteľov, keďže sa na druhé miesto prekrúžkoval Gábor Grendel, ktorý kandidoval za hnutie NOVA. 

10:32 – Peter Pellegrini dodáva, že zatiaľ ešte bude zastupovať funkciu premiéra, stretne sa s predstaviteľmi V4 v Prahe v súvislosti s hrozbou koronavírusu a riešiť bude aj otázku údajného prílivu migrantov. Nechce len „kúriť a svietiť,“ ako svojho času spomenul Robert Fico.

10:29 – Peter Pellegrini dáva premiérske rady Igorovi Matovičovi, kritizuje pri tom svojho bývalého kolegu Bélu Bugára, ktorý podľa neho za 30 rokov v parlamente neprevzal ako predseda strany žiadnu zodpovednosť a nepodpísal sa pod žiadny papier. 

10:28 – Igor Matovič reprodukuje jeho rozhovor s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá ho už pozvala do prezidentského paláca. Mal by sa s ňou stretnúť v pondelok alebo v utorok, požiadala ho však, aby sa najprv porozprával s možnými partnermi a mal aspoň hrubú predstavu o budúcej vládnej koalícii. 

10:25 – Igor Matovič nechce zatiaľ odpovedať na otázku, či by prenechal Richardovi Sulíkovi ministerstvo financií. 

10:22 – „Páni nenaparujte sa, lebo voľby aj tak vyhral Ha-ra-bin,“ uťahuje si Boris Kollár z minuloročného výroku Štefana Harabina. Dodáva, že už len dopije svoj čaj a z diskusie bude musieť odísť. 

10:20 – Boris Kollár nevylúčil, že by sa chcel uchádzať o post predsedu parlamentu. Táto funkcia by mala Sme rodina prislúchať ako druhej najsilnejšej koaličnej stane.

10:18 – Je zrátaných 100 % hlasov, koalícia PS/Spolu sa už do parlamentu definitívne nedostane.

10:16 – „Ako volebnému lídrovi by mi mala pripadnúť najvyššia ústavná pozícia, o akú sa môže Smer uchádzať,“ hovorí Peter Pellegrini s tým, že by chcel byť podpredsedom parlamentu.

Sledujeme NAŽIVO Parlamentné voľby: Absolútne prehrali voľby PS/Spolu a pán exprezident, zaútočil Pellegrini na Kisku

10:14 – K výsledku sa vyjadruje aj Richard Sulík, ktorý je vzhľadom na podporu voličov ochotný ponúknuť stoličku predsedu, nemyslí si však, že by to mal byť problém. 

10:09 „Absolútne prehrali voľby PS/Spolu a pán exprezident,“ zaútočil Peter Pellegrini na Andreja Kisku a pripomína, že „novotvary“ nemajú v súčasnej dobe v politike svoje miesto. Spomína aj poslankyňu Veroniku Remišovú, ktorá prestúpila od Matoviča ku Kiskovi a hovorí o tzv. „prestupe roka. “

10:08 – Andrej Kiska hovorí, že jeho strana dosiahla dobrý výsledok, aj keď pôvodne cielila na dvojciferné číslo. Uvedomuje si, že časť voličov mu mohol prebrať aj Igor Matovič vďaka svojmu marketingu. 

10:06 – Líder hnutia OĽaNO prezradil, že má v pláne stretnúť sa s možnými koaličnými partnermi v poradí podľa ich volebného zisku. Najprv sa stretne so Sme Rodina, potom s SaS a potom so Za ľudí. 

10:05 – „So Smerom určite nebudeme vyjednávať,“ uviedol na pravú mieru Igor Matovič. 

10:03 – Výsledky volieb hodnotí Peter Pellegrini. Na úvod pogratuloval Igorovi Matovičovi a upozrnil, ho, že funkcia premiéra je najťažšia, akú môže jeden politik zastávať. S výsledkom strany Smer nie je nespokojný. Otázka, či by zostavil Smer vládu s OĽaNO podľa neho patrí do „sféry humornejších otázok.“

10:01 – Boris Kollár oficiálnu ponuku od Igora Matoviča nedostal, je však pripravený rokovať. 

9:59 – Igor Matovič odpovedá, či by sa chcel pokúsiť o ústavnú väčšinu v parlamente a prizvať Borisa Kollára ku SaS Richarda Sulíka a Za ľudí Andreja Kisku. „Ja by som určite zabojoval,“ hovorí Sulík o možnej ústavnej väčšine. 

9:57 – Igor Matovič s úsmevom na tvári skonštatoval, aby ho ešte moderátori nepredstavovali ako budúceho premiéra. „Možno ma prezidentka nepoverí,“ povedal. Včera si s ňou však volal a dohodli si stretnutie na pondelok alebo utorok. 

9:55 – Monitorovať budeme povolebnú reláciu TV Markíza, v ktorej sa osobne stretnú lídri strán, ktorí sa do parlamentu dostali s výnimkou Kotlebovcov. Tí pozvanie odmietli.

9:43 – V relácii Na Hrane sa naživo spojili aj s Igorom Matovičom. „Ľudia nakoniec vo voľbách rozhodli inak, ako sa zdalo ešte v novembri. Chcel by som poďakovať všetkým, čo ma krúžkovali, no zároveň ďakujem aj Vám, nevoličom, čo ste nakoniec išli voliť,“ začal svoje vystúpenie budúci premiér. „Ujsť teraz z bojiska by bolo zbabelé. Pôjdem do toho s rešpektom a s veľkou zodpovednosťou,“ odkázal voličom a dodal, že už dnes sa pôjde rozprávať s Borisom Kollárom, Richardom Sulíkom a Andrejom Kiskom v tom poradí, ako skončili vo voľbách.

 

Igor Matovič v Televízii JOJ.
Igor Matovič v Televízii JOJ. Zdroj: Refresher.sk

9:26 – Na TV JOJ sa začala politická relácia Na Hrane. Hosťom moderátora Michala Magušina je politologička Aneta Világi. Naživo sa spoja s víťazom volieb, lídrom OĽaNO Igorom Matovičom a podpredsedom strany SMER - SD Petrom Pellegrinim, ktorí sa už pripravujú na diskusiu na konkurenčnej Televízii Markíza.  

„Osobne blahoželám Igorovi Matovičovi k výsledku, je to víťaz volieb a patrí sa to. Myslím si, že občania odmietli teóriu o výmene nových politikov za starých. Voliči si zvolili starých politikov ako Igor Matovič a Boris Kollár. Pán exprezident Andrej Kiska takmer neprešiel,“ povedal Pellegrini vo vysielaní. „Za zlepenec by som označil skôr niektoré poslanecké kluby, ktoré sa ani poriadne nepoznali, a teraz sa stretnú po prvýkrát. Tam si potom už nebudú môcť robiť, čo budú chcieť. Až tam sa ukáže stabilita budúcej koalície,“ zhodnotil končiaci premiér Pellegrini. 

Diskusia Televízie JOJ Na Hrane
Diskusia Televízie JOJ Na Hrane Zdroj: Refresher.sk

9:15 – Igorovi Matovičovi zablahoželal aj český premiér Andrej Babiš. Vo svojom statuse na facebooku pochválil kampaň OĽaNO.

8:42 – Politikov dnes čakajú viaceré televízne diskusie. O 9:30 sa začína diskusia Na Hrane na TV JOJ. Tá však presne neavizovala, akí lídri prídu do relácie. Neskôr, o 9:55, sa začína volebné štúdio na Televízii Markíza. Tam by sa mali stretnúť lídri strán, ktorí sa dostali do parlamentu. V rovnakej zostave by mali neskôr vystúpiť aj v relácii O 5 minút 12 na RTVS. Posledná diskusia bude opäť na Markíze. V relácii Na telo Michala Kovačiča budú od 13:00 diskutovať lídri strán, ktoré sa nedostali do parlamentu. 

8:25 – Koalícia PS/Spolu sa tesne nedostala do parlamentu, chýbalo jej 0,04 % hlasov. Definitívne výsledky však vyhlási Štatistický úrad. 

Odporúčané
Zhrnutie: Voľby vyhral Matovič, Smer skončil druhý a koalícia PS/Spolu sa do parlamentu nedostala Zhrnutie: Voľby vyhral Matovič, Smer skončil druhý a koalícia PS/Spolu sa do parlamentu nedostala 1. marca 2020, 5:48


7:55 
– Po sčítaní takmer všetkých okrskov na Slovensku by malo byť víťazom parlamentných volieb hnutie OĽaNO, ktorému sa podarilo získať 25,02 percenta hlasov. Za ním skončila strana Smer-SD s 18,30 percenta hlasov a hnutie Sme rodina s 8,24 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Volebná účasť dosiahla 65,79 percenta.

Na snímke líder OĽaNO Igor Matovič pózuje fotografom s volebnými kandidátmi a účastníkmi volebnej noci v centrále strany o zverejnení prvých odhadov po voľbách do NR SR v Trnave 29. februára 2020.
Na snímke líder OĽaNO Igor Matovič pózuje fotografom s volebnými kandidátmi a účastníkmi volebnej noci v centrále strany o zverejnení prvých odhadov po voľbách do NR SR v Trnave 29. februára 2020. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Do parlamentu by sa mala dostať aj ĽSNS so 7,98 percenta hlasov, strana SaS so 6,20 percenta hlasov a strana Za ľudí s 5,76 percenta hlasov.
Tesne pred bránami parlamentu ostala koalícia PS-Spolu, ktorej sa len tesne nepodarilo získať sedem percent hlasov, celkovo dostala 6,94 percenta. Neuspelo ani KDH, ktoré získalo 4,65 percenta hlasov.

Odporúčané
Sledovali sme Parlamentné voľby 2020: Matovič vylúčil spoluprácu so Smerom, PS/Spolu sa asi do parlamentu nedostane Sledovali sme Parlamentné voľby 2020: Matovič vylúčil spoluprácu so Smerom, PS/Spolu sa asi do parlamentu nedostane 29. februára 2020, 22:00

Do parlamentu sa nedostane Maďarská komunitná spolupatričnosť so ziskom 3,92 percenta hlasov, SNS so ziskom 3,16 percenta, strana Dobrá voľba, ktorá získala 3,06 percenta ani strana Vlasť so ziskom 2,92 percenta. Neuspela ani strana Most-Híd so ziskom 2,06 percenta hlasov.


Celkovo sa podarilo Matovičovi získať od voličov najviac preferenčných krúžkov, a to 495.126. Za ním najviac hlasov získal Peter Pellegrini (Smer-SD), a to 411.254 a predseda Smeru-SD Robert Fico konkrétne 242.098. Päticu kandidátov, ktorí získali najviac krúžkov, uzatvára predseda ĽSNS Marian Kotleba a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Domov
Zdieľať
Diskusia