Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2020, 16:53
Čas čítania 1:56
Matej Krajčovič

Šanca, že tento rok dostaneš koronavírus, je vraj 40 až 70 %. Pravdepodobne však prežiješ

NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Príznaky u väčšiny nakazených by mali byť len veľmi mierne a podobné bežnej chrípke.

Koronavírus COVID-19 spôsobuje strach vo viacerých krajinách sveta vrátane Slovenska najmä potom, čo sa 322 prípadov nákazy a 11 úmrtí objavilo už aj v Taliansku. 

Článok na webe The Atlantic aktuálny vírus porovnáva s nákazou vtáčej chrípky H5N1, ktorá vrcholila v rokoch 2006, 2007 a 2008. Od roku 2003 na ňu zomrelo 455 ľudí, pričom úmrtnosť bola štatisticky až 60 %.

Odporúčané
Koronavírusu už v Taliansku podľahlo 11 ľudí. Taliani priznali chybu pri prvom známom prípade Koronavírusu už v Taliansku podľahlo 11 ľudí. Taliani priznali chybu pri prvom známom prípade 26. februára 2020, 10:53

V prípade bežnej chrípky sa úmrtnosť pohybuje pod 0,1 %. Určite ťa však najviac zaujíma, kde medzi týmito dvomi extrémami stojí práve aktuálny koronavírus z čínskeho Wu-chanu

Štatistiky k dnešnému dňu uvádzajú 81 128 prípadov nákazy, z ktorých ochoreniu podľahlo 2 765 ľudí, teda približne 3,4 % pacientov. Podľa vedcov je však toto číslo reálne ešte nižšie, obávaný COVID-19 totiž môže mať u množstva ľudí len mierne alebo dokonca žiadne príznaky, takže ho bezproblémovo prechodia aj bez toho, aby si vôbec museli zobrať deň voľna. 

Šanca, že tento rok dostaneš koronavírus je 40 až 70 %. Pravdepodone však prežiješ
Zdroj: TASR/AP

Práve to je však dvojsečná zbraň. Keďže sú príznaky len mierne alebo žiadne, je isté, že v Číne a možno aj Taliansku a ďalších krajinách po vonku pobiehajú prenášači, ktorí sa síce cítia fajn, nie sú však v karanténe pod dohľadom lekárov a vírus šíria ďalej. 

Domov
Zdieľať
Diskusia