Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2020, 9:25
Čas čítania 10:55
Viktor Kniš

Zuzana Čaputová: Je koho voliť, musíme sa vzdať ilúzie, že strany kopírujú náš mentálny a hodnotový svet

Zuzana Čaputová: Je koho voliť, musíme sa vzdať ilúzie, že strany kopírujú náš mentálny a hodnotový svet
Zdroj: REFRESHER
REFRESHER ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

So Zuzanou Čaputovou sme sa porozprávali o extrémizme, jej súkromnom živote aj o tom, čo ju ako hlavu štátu najviac zaskočilo.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je presvedčená o tom, že v parlamentných voľbách je koho voliť. Apeluje na to, že vo väčšine prípadov sa musíme vzdať ilúzie, že aj nám najbližšia kandidujúca strana absolútne kopíruje náš mentálny a hodnotový svet. Nárast extrémizmu v krajine sa vníma veľmi negatívne a ako riešenie vidí lepšie vzdelanie a učenie detí kritickému mysleniu. „Ťažko sa mi na to pozerá, úprimne. Som z toho rozčarovaná a smutná, nie je to problém iba na Slovensku,“ komentuje nárast neznášanlivosti. 

V rozhovore pre Refresher v Prezidentskom paláci hlava štátu prezradila, čo vníma ako doteraz najťažšie úlohy vo funkcii, ako sa vyrovnáva s nenávisťou, prečo si nemôže dovoliť ísť na spontánnu dovolenku a ako sa pozerá na problematiku Slovákov v zahraničí. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo bolo pre prezidentku Zuzanu Čaputovú vo funkcii najťažšie
  • Či sa s dcérami baví o politike
  • Čo hovorí prezidentka na veľký záujem o voľbu zo zahraničia
  • ČI sa môže zo dňa na deň zbaliť a odísť na dovolenku
Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 16. februára 2020, 9:50

Toto je náš druhý rozhovor, prvý bol tesne po vašom zvolení. Ako sa zatiaľ cítite v úlohe prezidentky Slovenskej republiky?

Je to veľká zmena, pracovná aj osobná. Je to veľká miera zodpovednosti, iná, než čokoľvek predtým človek mohol robiť, je to nové v tomto zmysle. Ale, samozrejme, ten polrok, ktorý mám za sebou bol nesmierne intenzívny a zrejme som už prešla asi väčšinou všetkých ceremónií a úkonov, ktoré ako prezidentka budem v zvyšnom čase vykonávať. Stále mi to dáva zmysel, samozrejme, teraz je to obdobie aj výkon môjho mandátu poznačený predvolebným obdobím.

Tak ako hovoríte, o chvíľu nás čakajú parlamentné voľby, čo hovoríte na fakt, že stále je veľa ľudí, ktorí tvrdia, že nechcú voliť, pretože nemajú koho?

Ja do tejto kategórie nepatrím. Ja si myslím, že máme koho voliť. Keď si pozriem kandidátky jednotlivých strán, tak v mnohých z nich sú ľudia, ktorí sú buď noví, alebo aj ľudia, ktorí už v politike boli a mám dôvod si ich vážiť, či už pre ich odbornosť, alebo ľudské kvality.

Takže si naozaj myslím, že je z čoho vyberať, je koho zvoliť. Samozrejme, musíme sa asi vzdať ilúzie, že jednotlivá strana, ktorá je síce pestrá z hľadiska zloženia ľudí, absolútne kopíruje náš mentálny a hodnotový svet, je potrebné hľadať čo najväčšie stotožnenie s ľuďmi, ktorých si idem vybrať, ale absolútnu zhodu by asi bolo iluzórne očakávať. 

„Nie som zástancom prístupu, že všetko je zlé. Je to moja osobná skúsenosť, že aj v inštitúciách, o ktorých sa teraz veľa hovorí, či už sú to súdy, polícia alebo prokuratúra, je stále veľké množstvo kvalitných ľudí,“ hovorí Zuzana Čaputová.

Zuzana Čaputová: K ľudskosti patrí aj zraniteľnosť, občas podstupujem tortúru nenávistných útokov (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER

Vy máte doma aj dospievajúce dcéry. Bavíte sa s nimi o politike? 

Určite, nedá sa tomu vyhnúť, aj keď, ja som rada, keď prídem domov a politiku riešiť až tak veľmi nemusím. Je ale prirodzené, že ich to zaujíma, takže je to predmetom našich debát.

A sú prvovoličky?

Staršia bude prvovolička, budú to jej prvé voľby. 

Pýtam sa aj preto, že prednedávnom sme boli robiť reportáž na gymnáziu Jura Hronca v Bratislave. Študenti vidia značné nedostatky v platoch učiteľov a chcú lepšie zdravotníctvo, súhlasíte s nimi? 

Súhlasím. Sú to jedny  z priorít, ktoré vychádzajú dlhodobo aj v prieskumoch verejnej mienky, čiže aj mimo kategórie mladých ľudí. Na prvom mieste sa dlhodobo umiestňuje problém so spravodlivosťou, hneď za ním je potom otázka zdravotníctva, vzdelávania a podobne. 

Podľa čoho by sa podľa vás mali rozhodovať prvovoliči, ktorí sa až tak nezaujímajú o politiku a nevedia, odkiaľ čerpať informácie? Aby nenaleteli hoaxom a dezinformáciám.

Môžem povedať, ako sa rozhodujem ja, možno to niekoho inšpiruje. Pre mňa je veľmi dôležité, ak mám osobné poznanie s niekým, to je najjednoduchšie, že sa vieme niekoho dôverou naviazať. Možno majú v svojom okolí niekoho, kto kandiduje. Alebo potom vychádzať čo najviac z vlastnej skúsenosti, to znamená – tí ľudia teraz komunikujú prostredníctvom médií alebo prostredníctvom osobných stretnutí. Viem, že mnohé strany jazdia po Slovensku, je možné sa s politikmi stretnúť, porozprávať sa s nimi a myslím, že osobná skúsenosť a vlastný názor sú nenahraditeľné.

Pokiaľ ide o dezinformácie, to je obrovská výzva nielen na Slovensku. ale širšie. Myslím, že sme trochu zanedbali výchovu ku kritickému mysleniu. Je veľmi dôležité vnímať, kto mi informáciu prináša, aký je zdroj tej informácie a čo najviac sa priblížiť k autenticite zdroja. To znamená slovám, ktoré ten človek priamo povedal a rozlíšiť, či ide o interpretáciu slov, alebo to vychádza z jeho úst. 

Odporúčané
Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? 20. februára 2020, 8:32

V minulom rozhovore sme sa bavili tak trochu lifestyleovo, dokonca aj o hudbe. Poznáte nejakého interpreta, možno rapového, ktorý sa venuje v textoch politike? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80981 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akých slovenských raperov prezidentka pozná
  • Aké riešenia pre extrémizmus navrhuje Čaputová
  • Ako si užíva popularitu na Instagrame a ako sa vyrovnáva s hejtom
  • Ako reaguje na to, že je v politike málo žien
Späť
Zdieľať
Diskusia