Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. februára 2020, 11:19
Čas čítania 6:41
Vl Mi

Teroristi so 600 kg bombou útočili na New York už v roku 1993. Bin Ládin bol o krok vpred a USA priznali, že podcenili situáciu

Teroristi so 600 kg bombou útočili na New York už v roku 1993. Bin Ládin bol o krok vpred a USA priznali, že podcenili situáciu
Zdroj: Wikipedia/DSS Agent in commission of duties (acknowledged in photo caption)
HISTÓRIA TERORIZMUS
Uložiť Uložené

Teroristi útočili v New Yorku už v roku 1993, výbuch zabil 6 ľudí a 1042 ich zranil.

Keď sa povie teroristický útok v USA, pravdepodobne ti napadne 11. september 2001. Dve lietadlá narazili do „dvojičiek“ v New Yorku, tretie narazilo do budovy ministerstva obrany - Pentagonu vo Virgínii a štvrté, ktoré malo zaútočiť na Biely dom spadlo do polí po tom, ako jeho pasažieri premohli teroristov na palube. Pri teroristickom útoku zahynulo 2 996 ľudí, ďalších 6 000 bolo zranených.

Nebol to však prvý teroristický útok na známe mrakodrapy - dvojičky v New Yorku, oficiálne nazývané Svetové obchodné centrum (WTC). Teroristi útočili v New Yorku už 8 rokov pred 11. septembrom. Výbuch zabil 6 ľudí a 1042 ich zranil. Najmladší človek, ktorý zahynul pri bombovom útoku, bola 35-ročná tehotná sekretárka Monica Rodriguez Smith. Najstarší bol 61-ročný senior údržbár Robert „Bob“ Kirkpatrick.  O život prišli ešte John DiGiovanni, Stephen Knapp, William Macko a Wilfredo Mercado.

Dnes, 26. februára, je presne 27 rokov od momentu, ktorý predznamenal boj proti terorizmu. Bol to jasný náznak toho, že z regionálneho problému sa stáva nadnárodný fenomén, uvádza americké ministerstvo vnútra na svojom webe. Spojené štáty však začali aktívne konať až po roku 2001 po útoku a zničení páde dvojičiek.

Jeden terorista neprešiel kontrolou na letisku

Expert teroristov na výbušniny Ramzi Ahmed Yousef prišiel do USA v septembri 1992, do New Yorku pricestoval z Pakistanu. S ním cestoval Ahmed Ajaj, počas imigračnej kontroly ho úrady zatkli a uväznili, v batožine mu našli plány a pomôcky na zostavenie bomby. Akým zázrakom cez kontrolu prešiel Yousef, je otázne.

Odporúčané
Prvýkrát odhalené fotky z pádu Dvojičiek ukazujú obrovský rozsah katastrofy Prvýkrát odhalené fotky z pádu Dvojičiek ukazujú obrovský rozsah katastrofy 28. júna 2019, 10:32

Počas pobytu v USA sa pripravoval na útok, prostredníctvom islamského duchovného Omara Abdela Rahmana pôsobiaceho v newyorskom Brooklyne. V mešite Al-Farooq sa zoznámil s ľuďmi, ktorí mu neskôr pomohli pri teroristickom útoku. Bombu pripravovali v sklade a hľadali vhodné miesto, kde by výbušninu mohli odpáliť. Páchatelia pripravili útok na WTC za necelé štyri mesiace, peniaze mali z bankových účtov, vybrali necelých 10 000 dolárov.

Prešlo pár mesiacov príprav, písal sa 26. február 1993. Bol to deň ako každý iný. Utorok. Ľudia v Big Apple prichádzali do práce, schádzali sa na mítingoch, ulice boli preplnené turistami, denne okolo budovy prešlo odhadom 190 000 ľudí, píšu Lidovky. V ten deň bolo sychravo, klasické februárové počasie, ľudia oblečení v zimných bundách, niektorí mali aj čiapky.

Do požičanej dodávky natlačili 600 kg výbušnín

Požičaná žltá dodávka Ford Econoline plná výbušnín prišla do ulíc New Yorku len hodinu pred výbuchom, približne o 11:15. Za ňou išlo hneď v závese druhé auto. Dohromady to boli traja muži – Ramzí Yousef, Eyad Ismojl a Mohamed Salameh. Len deň predtým úrady vozidlo nahlásili ako ukradnuté.

Do budovy Svetového obchodného centra prišla dodávka približne 5 minút pred dvanástou. Teroristi ju zaparkovali na prízemnom podlaží. Zapálili zápalnú šnúru a 5 minút po dvanástej odchádzajú druhým autom. Šofér Fordu sa neobťažoval ani zamknúť, keď vychádzal zo žltého vanu. Vedel, že sa už nevráti.

O dvanásť minút bolo počuť obrovský výbuch, ten zmietol niekoľko podlaží a poškodil dve budovy. Tá, pod ktorou bola bomba uložená, mala problém s elektrinou, z podzemia vychádzal obrovský oblak dymu. Explózia bola taká mohutná, že pod budovou vyhĺbila obrovský kráter hlboký približne tridsať metrov, píše CNN.

FBI vtedy výbuch označila z najväčší z hľadiska poškodenia a váhy použitej  výbušniny. 

Zo všedného dňa sa stal zrazu okamih, na ktorý už svet nikdy nezabudne. 12 hodín, 17 minút a 37 sekúnd – vtedy nastražená amatérska bomba vybuchla, v dodávke bolo 606 kilogramov výbušniny na báze nitrátu močoviny.  Niektoré médiá dokonca uvádzajú až 680 kilogramov. Po explózii ostalo 4 000 ton trosiek, informuje National September 11 Memorial & Museum.

Stavba sa nezrútila

3 minúty po výbuchu dostali záchranné zložky jasný rozkaz – choďte všetci k WTC. Na miesto prišli desiatky hasičov. Spočiatku však ľudia nevedeli, že dôvodom je teroristický útok. Mnohí si mysleli, že šlo o nehodu.

Dovtedy si len málokto vedel predstaviť takýto útok na území USA. Áno, terorizmus existoval už pred rokom 1993, no dovtedy americká spoločnosť nebrala túto hrozbu ako prioritnú. „V roku 1993 bol svet značne odlišný. Neboli sme pripravení na to, čo sme videli v ten deň. Amerika nebola pripravená,“  cituje politika Kevina O’Toolena Los Angeles Times

Odporúčané
Záchranári, ktorí pomáhali po teroristickom útoku 11. septembra, majú zvýšené riziko rozvoja rakoviny Záchranári, ktorí pomáhali po teroristickom útoku 11. septembra, majú zvýšené riziko rozvoja rakoviny 17. januára 2020, 21:15

Nastal chaos. Z trosiek vyťahovali zranených ľudí, z neba padal prach, ľuďom sa ťažko dýchalo. Výbuch rozbil okná okolitých budov, mnohým tiekli slzy. Niektorí len nehybne stáli a sledovali tragédiu. Neverili tomu, čo sa práve deje, boli zmätení. Na mieste bolo aj mnoho reportérov, mapovali situáciu a sprostredkovali dianie v New Yorku, celému svetu.

Budovou sa šíril tak hustý dym, že ľudia nevideli takmer ani na krok. Stovky ľudí uviazli vo výťahoch.  Stavba sa ale  nezrútila. Dôvodom bol fakt, že dodávka bola zaparkovaná na prízemí, v časti parkoviska B-2.

Parkovisko po výbuchu.
Parkovisko po výbuchu. Zdroj: Wikipedia/Bureau of ATF 1993 Explosives Incident Report

Počet obetí nebol obrovský, v tom čase sa ich na mieste nenachádzalo veľa. Trvalo ale približne štyri hodiny, kým sa podarilo evakuovať všetkých 50 000 ľudí, ktorí sa v tom čase nachádzali v budove. Newyorský policajný komisár Raymond Kelly sa spolu so stavebným inžinierom po výbuchu pozeral na budovu. „Vyhlásil, že budovy nikdy nepôjdu k zemi,“ citoval komisára TribLive

 V budove bol taký hustý dym, že nevideli ani vlastnú ruku

Hasiči a policajti prehľadávali všetky podlažia, pootvárali všetky výťahy, aby pomohli uväzneným ľuďom. „V ten deň som pomohol asi 25 až 35 ľuďom uviaznutých vo výťahu,“ povedal pre New York Times Timothy Farrell z New York Police Department.

Žena, ktorá pracovala počas výbuchu na 25. poschodí, začula výbuch. „Videla som, ako sa trasie stena. Myslela som si, že to je zemetrasenie. Všetky počítače sa vypli, následne sa vyplo všetko,“ povedala v reportáži pre News ABC7NY pracovníčka budovy. „Znelo to ako bomba. Šli sme z 25. poschodia dole. Od 10. poschodia bolo v budove veľa dymu, nevideli sme nič. Bola tam len tma, ľudia si pomáhali baterkami.“

Nik im nepovedal, čo majú robiť. „Bola tam panika, nasledovali sme ostatných dolu schodmi. Šli sme rýchlejšie a rýchlejšie, kryli sme si ústa a hlavu sme držali dolu. Bolo to čoraz tmavšie a zadymenejšie,“ doplnila ju kolegyňa.

Teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku predznamenal boj proti terorizmu. Použili 600 kilogramov výbušniny
Zdroj: Wikipedia/US Fire Administration

Mnohí, čo zostali po výbuchu uväznení, nečakali na hasičov. Uvedomovali si, že každá minúta môže byť ich posledná, v tom momente totiž nevedeli, čo sa deje. Dvaja muži pomáhali žene na vozíčku zísť zo 107. poschodia budovy, trvalo im to 5 hodín.

Skupina inžinierov, ktorí uviazli vo výťahu, si zas na 58. poschodí svojpomocne otvorila dvere kľúčom od auta a v stene vyrezali dieru do vedľajšej miestnosti, píše History. Približne tridsať ľudí, ktorí mali zdravotné ťažkosti, počkali na streche na pomoc policajnej helikoptéry. Medzi nimi bola aj tehotná žena.

Dvoch hrdinov najprv pokarhali

O dva dni neskôr úrady potvrdili, že pod budovou vybuchla bomba. V troskách našli časti z žltej dodávky aj identifikačné číslo vozidla. 4. marca polícia zatkla Mohammada Salameha pričom ho podozrievala, že práve on nastražil bombu v dodávke.

Zaujímavosťou je, že ho chytili vďaka tomu, že sa vrátil do požičovne áut, aby si zobral zálohu 400 dolárov. Celý areál zabezpečili agenti z FBI a muža zatkli.

Odporúčané
Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor) Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor) 24. februára 2020, 10:07

Na stopu sa dostali vďaka odborníkovi na výbušniny Joeovi Hanlinovi a jeho policajnému kolegovi Donaldovi Sadowovi. Tí v troskách hneď po výbuchu našli kus vybuchnutého auta. Po preskúmaní zistili, že by to mohla byť užitočná stopa. Porušili tak predpisy, na mieste činu totiž nemôžu ľubovoľne premiestňovať veci, FBI ich zato pokarhala.

Teroristický útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku predznamenal boj proti terorizmu. Použili 600 kilogramov výbušniny
Zdroj: Wikipedia/DSS Agent in commission of duties (acknowledged in photo caption)

Práve vďaka nim však nakoniec dolapili Salameha predtým, než stihol ujsť. Yousef a Ismojl odleteli z USA hneď v noci po výbuchu. FBI sa Hanlinovi a Sadowovi neskôr verejne ospravedlnila.

Deň po zadržaní teroristu, 5. marca 1993, našli v sklade, ktorý si Salameh prenajímal, náradie na výrobu bomby a chemikálie. Neskôr postupne zatkli Nidala Ayyada, Mahmuda Abouhalima, Ahmada Ajaja a duchovného Omara Abdel-Rahmana, ktorý radikalizoval mladých moslimov a bol napojený na Usámu bin Ládina.

Som terorista a som na to hrdý, povedal vodca útoku

Salameh, Ayyad, Abouhalima, a Ajaj boli v roku 1998 odsúdení každý na 240 rokov. V roku 1999 sa rozsudok zmenil, každý dostal viac ako 100 rokov. 7. februára 1995 chytila FBI aj strojcu útoku Yousefa.

Schovával sa v Pakistane v dome pre afganských vojnových veteránov financovanom bin Ládinom – chcel vyhodiť do vzduchu 12 lietadiel smerujúcich do USA, no nepodarilo sa mu to, jeho pokus zlyhal.

„Som terorista a som na to hrdý,“ povedal počas súdu Yousef, píše CNN. Dostal 240 rokov za mrežami.  Yousef sa neskôr vyjadril, že útok spáchali ako reakciu na utrpenie Palestínčanov, ktoré zažívajú v konflikte s Izraelom za pomoci USA. Vo väzení skončil aj Abdel-Rahman (doživotie) a Ismoil (240 rokov). Duchovný Abdel-Rahman zomrel v americkom väzení v roku 2017, mal 78 rokov.

Ramzi Yousef, ktorý osnoval bombový útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku v r.1993, na archívnej snímke bez udania dátumu. Pri príležitosti 10.výročia tohto útoku vrcholní americkí predstavitelia vyhlásili, že krajina vtedy veľmi podcenila teroristickú hrozbu.
Ramzi Yousef, ktorý osnoval bombový útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku v r.1993, na archívnej snímke bez udania dátumu. Pri príležitosti 10.výročia tohto útoku vrcholní americkí predstavitelia vyhlásili, že krajina vtedy veľmi podcenila teroristickú hrozbu. Zdroj: TASR/AP Photo/New York Times

K podpore tohto teroristického útoku sa prihlásil aj Chálid Šajch Muhammad, strýko Yousefa. Mal celý bombový útok aj financovať. Od roku 2006 je väznený na americkej námornej základni Guantánamo na Kube. On mal stáť aj za útokom na dvojičky o osem rokov neskôr. „Za operáciu 11. september 2001 som zodpovedný od A do Z,“ povedal vraj počas vyšetrovania, píše iPrima.

Nepodarilo sa chytiť len spolupáchateľa Abdula Rahmana Yasina, experta na bomby. Spojené štáty ponúkali v roku 2005 do 5 miliónov dolárov za informácie, ktoré by pomohli dolapiť tohto teroristu.

Spojené štáty terorizmus podcenili

WTC znovuotvorili už o necelý mesiac po teroristickom útoku, 24. marca 1993. V roku 1995 neďaleko miesta výbuchu na pamiatku obetiam umiestnili fontánu, navrhol ju Elyn Zimmerman. „26. februára pod týmto pamätníkom vybuchla bomba teroristov. Tento hrozný skutok násilia zabil nevinných ľudí, tisíce ich zranil a spravil obete z nás všetkých,“ píše sa na ňom.

Nidal Ayyad
Nidal Ayyad Zdroj: TASR/AP Photo/Yousef Allen

Do roku 2000 si budovy prešli mnohými zmenami a vylepšeniami – vymenili výťahy a elektrické systémy, nainštalovali núdzové svetlá a zriadili pohotovostné riadiace strediská. Komplex bol na tom lepšie ako kedykoľvek predtým. O rok na to, presnejšie 11. septembra, teroristi opäť útočili a terčom bolo opäť WTC. Zahynulo takmer 3 000 ľudí. Teroristický útok zničil aj pamätnú fontánu. 

Americkí vyšetrovatelia terorizmus podcenili. Al-Káida a bin Ládin boli vždy o čosi pred USA a prepojenie na útok z roku 1993 sa potvrdil až o tri roky neskôr, píše americké ministerstvo vnútra. 

V roku 1998 zorganizovali teroristi bombové útoky na dve americké ambasády v Afrike, zahynulo 224 ľudí. O dva roky neskôr zas útočili na americký torpédoborec USS Cole v Jemene, zomrelo 17 námorníkov, píše SME. Pri príležitosti 10. výročia útoku z roku 1993 vrcholní americkí predstavitelia vyhlásili, že krajina vtedy veľmi podcenila teroristickú hrozbu.

Chaos v uliciach v bezprostrednej blízkosti výškových budov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, do ktorých 11. septembra narazili dve lietadlá v priebehu niekoľkých minút.
Chaos v uliciach v bezprostrednej blízkosti výškových budov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, do ktorých 11. septembra narazili dve lietadlá v priebehu niekoľkých minút. Zdroj: TASR/AP/Suzanne Plunkett

Na 20. výročie v roku 2013 si mesto New York pripomenulo prvý teroristický útok na budovy Svetového obchodného centra. Pietny obrad sa konal pri pamätníku útokov z 11. septembra 2001. Minútu ticha držali zúčastnení o 12.18 h miestneho času a prečítali mená obetí.

„Ich pamiatku, ako aj pamiatku obetí útokov z roku 2001, zachová tento pamätník s múzeom aj pre nasledujúce generácie,“ povedal prezident Národného pamätníka a múzea 11. septembra Joe Daniels.

Domov
Zdieľať
Diskusia