Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2020, 13:40
Čas čítania 12:31
Viktor Kniš

12 politických lídrov na Slovensku očami ľudu: Kto sú, aké sú ich majetky a prečo si z nich uťahuje Zomri?

12 politických lídrov na Slovensku očami ľudu: Kto sú, aké sú ich majetky a prečo si z nich uťahuje Zomri?
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer, TASR - Jaroslav Novák, TASR - Martin Baumann, TASR - Marko Erd
NEWS ANDREJ KISKA IGOR MATOVIČ MARIAN KOČNER PETER PELLEGRINI RICHARD SULÍK ROBERT FICO ŠTEFAN HARABIN
Uložiť Uložené

Podrobnejšie sme sa pozreli na najdôležitejšie postavy politických strán, ktoré sa uchádzajú o priazeň voličov v parlamentných voľbách. Tie sa budú konať o necelý týždeň 29. februára.

Voliči si politické strany, ich fungovanie a hodnoty personifikujú do lídrov, ktorí ich zastupujú. O ich priazeň v najbližších parlamentných voľbách sa uchádza 24 strán a hnutí a jedna koalícia, preferencie vyplývajúce z prieskumov odborných agentúr ukazujú, že približne tretina sa môže prebojovať nad 5, resp. 7 % hranicu a dostať sa do parlamentu.

Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 16. februára 2020, 9:50

Aj dnes máme v politike množstvo „starých tvárí,“ teda služobne starších predstaviteľov, s ktorými si už prirodzene asociujeme ich schopnosti, ale aj kauzy, konflikty a v niektorých prípadoch dokonca aj vieme predvídať, čo povedia a ako sa zachovajú. 

Pripravili sme profily dvanástich predsedov politických strán – tých, ktoré sa potenciálne môžu dostať do parlamentu. Pozrieme sa na ich pracovnú aj politickú históriu, majetkové priznania od Transparency International Slovensko, ale aj to, ako ich vidia ľudia cez optiku meme obrázkov. Keďže Transparency International má v súčasnosti technický problém s podkladmi ku majetkovým priznaniam na oficiálnej stránke, údaje pochádzajú z portálu čas.sk.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aká je história politických lídrov, ktorí sa budú uchádzať o dôležité funkcie vo vláde
  • Aké kauzy sa spájajú s Robertom Ficom, Andrejom Kiskom, Michalom Trubanom či Štefanom Harabinom
  • Ako začínali lídri strán svoje politické kariéry, aké úspechy aj pády majú za sebou
  • Ktorý politik sa v parlamente pobil, s kým sa spájajú podozrenia z podvodov a kto sa stretával s členmi podsvetia

Robert Fico 

Predseda strany Smer, ktorá na Slovensku vládne od roku 2006 s dvojročnou pauzou – do vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zastával 3-krát pozíciu premiéra. 

Robert Fico je vo vysokej politike už viac ako 30 rokov. Je neúspešným kandidátom na prezidenta, keď ho v roku 2014 porazil Andrej Kiska a rovnako aj neúspešným kandidátom na Ústavného sudcu. 

Pil vraj kolu v konšpiračnom byte na Vazovovej, kde sa rozprával so šéfom Penty Jaroslavom Haščákom, čo vyplynulo zo známej kauzy Gorila. Do minulého roku býval v byte odsúdeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka. Rezorty pod kontrolou jeho strany sú zapletené do viacerých káuz, no voličom schvaľujú aj sociálne balíčky a opatrenia ako vlaky či obedy zadarmo. 

Ešte v roku 2009 povedal, že aktívne v politike skončí do roku 2014. „Do roku 2014 ja už v politike nebudem, môžete byť kľudná.“ Pri demisii po vražde novinára v roku 2018 tvrdil prezidentovi Kiskovi opak: „Ja neodchádzam, buď kľudný, pán prezident,“ povedal Fico. Do parlamentných volieb kandiduje z druhého miesta – jednotku prenechal súčasnému premiérovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý je zároveň lídrom kampane. Volebné preferencie Smeru výrazne klesajú, kým v roku 2012 zostavil jednofarebnú vládu so ziskom 44,4 %, dnes sa  pohybujú okolo 17 %. 

Majetkové priznanie 

Celkové príjmy za rok 2018: 28 939 € z výkonu verejnej funkcie
Majetok: automobil, podielové listy, vinice a rekreačná chata

Odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák dostal 5-ročný trest, aj naďalej ho stíhajú pre daňové podvody, pričom jeden z nich sa týka luxusného bytového komplexu Bonaparte. V ňom si ešte donedávna prenajímal byt aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý sa z neho nakoniec odsťahoval krátko po tom, čo po Kuciakovej vražde odstúpil z postu premiéra. Denník N informoval, že po odchode okrem bežného luxusného vybavenia chýbajú aj podlahové krytiny či vodovodné batérie a dvere.
Odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák dostal 5-ročný trest, aj naďalej ho stíhajú pre daňové podvody, pričom jeden z nich sa týka luxusného bytového komplexu Bonaparte. V ňom si ešte donedávna prenajímal byt aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý sa z neho nakoniec odsťahoval krátko po tom, čo po Kuciakovej vražde odstúpil z postu premiéra. Denník N informoval, že po odchode okrem bežného luxusného vybavenia chýbajú aj podlahové krytiny či vodovodné batérie a dvere. Zdroj: Zomri

Peter Pellegrini 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80799 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Firma ktorého politika vlastní súkromné lietadlo
  • Ktorý predseda strany nebol ochotný zverejniť svoje príjmy 
  • Ako si z jednotlivých politikov uťahujú satirické stránky vtipnými meme
  • Čo si možno nevedel o Kotlebovych prejavoch extrémizmu z minulosti
  • Prečo sú Boris Kollár, Richard Sulík či Alojz Hlina finančne nezávislí, za koľko predali svoje úspešné firmy a v čom podnikali
Domov
Zdieľať
Diskusia