Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2020, 10:07
Čas čítania 11:37
Jakub Paulík

Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor)

Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor)
Zdroj: TASR -Prezídium PZ SR
REFRESHER MAFIA PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE PRÁCA POLICAJTA
Uložiť Uložené

V slovenskej polícii sa nájde množstvo čestných príslušníkov. Tým však životy strpčujú niektorí nadriadení, ktorí nehrajú podľa pravidiel.

Peter Šloser je pseudonym bývalého policajného funkcionára, ktorý po 30 rokoch v zbore ukončil svoju kariéru na pozícii plukovník a aktuálne sa venuje písaniu kníh. Pod pseudonymom vystupuje pretože s písaním začal ešte počas aktívnej služby a tiež preto, aby uchránil súkromie svojej rodiny.

V rozhovore nám porozprával o skúsenostiach s riadením odborov Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) či Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a o práci po boku „krivých“ policajtov, o ktorých píše aj vo svojich knihách.

Odporúčané
Kriminalista Snopko: Sériový vrah zavraždil moju spolužiačku. Muži zabíjajú častejšie, brutálnejšie sú ale ženy (Rozhovor) Kriminalista Snopko: Sériový vrah zavraždil moju spolužiačku. Muži zabíjajú častejšie, brutálnejšie sú ale ženy (Rozhovor) 21. októbra 2019, 14:53

Bývalý policajný plukovník sa vyjadril aj k tomu, či môžeme podľa neho veriť obvineniam Mikuláša Černáka voči policajným funkcionárom a ako on sám nazerá na vedenie slovenskej polície.

Objasnil nám aj na aké mafiánske prípady dozeral a v rozhovore nám porozprával o dvoch prípadoch, kedy ho zločinci chceli uplatiť. Okrem iného nám taktiež povedal, ktorý prípad ním v jeho 30-ročnej kariére najviac otriasol.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa bývalý policajný plukovník rozhodol opustiť zbor a ako proti nemu zasahovali kriví policajti
  • Či dôveruje súčasnému vedeniu slovenskej polície
  • O prípade, kedy sa Petra Šlosera snažili uplatiť
  • Ako reagoval na vyhrážky od zločincov
  • Ktorý prípad v kariére považuje za najvýraznejší a z akého dôvodu
  • Či má v pláne odhaliť svoju identitu

Policajný plukovník Peter Šloser čítajúci Trestný zákon
Policajný plukovník Peter Šloser čítajúci Trestný zákon Zdroj: Archív – Peter Šloser

Po 30 rokoch ste skončili v policajnom zbore. Čo vás k tomuto kroku viedlo?

Dá sa povedať, že z môjho hľadiska som dosiahol to, čo som chcel. Ako ste už povedali, v policajnom zbore som odslúžil 30 rokov, čo je myslím celkom slušná méta. A dosiahol som hodnosť plukovník. Prejdem ale aj k negatívnej stránke veci. Mal som už jednoducho všetkého okolo seba dosť. Odišiel som aj kvôli krivým policajtom, o ktorých som následne písal aj vo svojej knihe.

Z pozície, ktorú som zastával na NAKE do roku 2017, to boli všetky medializované prípady skupín z bratislavského prostredia, no taktiež prípady na južnom Slovensku a vraždy Mikuláša Černáka.

Pracovali ste prevažne na riadiacej pozícii, alebo máte aj dlhoročnú prax z terénu?

Začínal som ako policajt šliapajúci chodník. Prvú riadiacu pozíciu som zastával na okresnom riaditeľstve a postupne som sa cez rôzne funkcie vypracoval na okresného riaditeľa. Povedal by som, že to trvalo približne tak 8 rokov. Potom som sa presunul na prezidiálny útvar, ktorý mal názov Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), čo bol predchodca Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Tam som robil riaditeľa na dvoch odboroch – odbor Bratislava a odbor Západ, ktorý pokrýval v podstate polovicu Slovenska. Po ÚBOK-u som pracoval asi 6 rokov na NAKE a bol som jeden zo štyroch policajtov, ktorí stáli pri vzniku NAK-y. Kariéru som na záver ukončil na mieste riaditeľa úradu, ktorý metodicky riadil všetky kriminálne pozície na Slovensku.

Mohli by sme povedať, že ste sa väčšinu času vašej kariéry venovali násilnej trestnej činnosti?

Áno, násilnej trestnej činnosti a ešte majetkovej trestnej činnosti.

Čo vravíte na to, že doživotne odsúdený Mikuláš Černák v otvorenom liste premiérovi Petrovi Pellegrinimu obvinil súčasného riaditeľa NAKA Branislava Zuriana, policajného prezidenta Milana Lučanského a prokurátora Petra Šufliarskeho z toho, že napomáhali Milanovi Reichelovi z vyvinenia sa v prípadoch viacerých vrážd?

Neviem, či sa dá Černákovi veriť, ale tak, ako vypovedal v rôznych mafiánskych kauzách, mohol aj v tejto veci podniknúť nejaké kroky. A pýtam sa teda, že prečo ich nepodnikol?

Odporúčané
Slovenská policajtka Patrícia z Chicaga: Bez nepriestrelnej vesty by sme nešli do ulíc, gangy vedú neustále boje (Rozhovor) Slovenská policajtka Patrícia z Chicaga: Bez nepriestrelnej vesty by sme nešli do ulíc, gangy vedú neustále boje (Rozhovor) 6. februára 2020, 9:28

Zrejme nemá dôkazy.

Áno, zrejme je to tak.

Máte dôveru v súčasné vedenie PZ SR?

Ku konkrétnym menám sa radšej nevyjadrím, ale odpoviem všeobecne. S väčšinou vedenia sa poznám osobne. V určitú časť vedenia mám dôveru, no v určitú časť naopak nemám.

Takže je to tak 50 na 50?

Možno pol na pol, hej.

O tom, že tá korupcia existuje, svedčí aj viacero obvinených policajtov. Osobne poznám niekoľkých. Niektorí boli v minulosti mojimi podriadenými a niektorí boli aj policajnými funkcionármi.

Riadili ste niekoľko útvarov boja s organizovaným zločinom. Na ktorých mafiánskych prípadoch ste mali možnosť pracovať?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80783 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O prípade, kedy sa Petra Šlosera snažili uplatiť mafiánsky boss z južného Slovenska
  • Ako reagoval na vyhrážky od zločincov, ktorí spomínali aj jeho rodinu
  • Ktorý prípad v kariére považuje za najvýraznejší
  • Prečo trávil niekedy v práci aj 14 hodín
  • V čom sa ako autor odlišuje od Dominika Dána
  • Či má v pláne odhaliť svoju identitu
Domov
Zdieľať
Diskusia