Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2020, 19:25
Čas čítania 4:00
Dominik Vetrák

V Číne zrušili premiéru nového Jamesa Bonda. Koronavírus môže položiť tržby filmov a Hollywood na lopatky

FILMY A SERIÁLY ČÍNA JAMES BOND NO TIME TO DIE
Uložiť Uložené

Vírus už v čínskych kinách spôsobil miliardovú stratu.

Koronavírus má v Číne rozsiahle následky na každodenné fungovanie krajiny. To, samozrejme, platí aj pre sieť kinosál. V Číne v posledných rokoch neuveriteľným tempom narástla kinematografická popularita a ľudia chodia do kín čoraz častejšie. Vláda a súkromné korporácie taktiež podporujú výstavbu obrovského množstva kín a tamojší diváci radi chodia na tuzemské blockbustery. A tak zarábajú čínske trháky, fantasy a podobne aj stovky miliónov dolárov.


Do Číny sa postupne natlačil aj Hollywood, ktorý tam neraz zinkasuje obrovské peniaze. Niekedy z toho majú zisk, inokedy ich zase Čína zachraňuje pred kasovým fiaskom. Inými slovami: nebyť premiér v Číne, niektoré filmy by sa nedostali do zelených čísel. Čína je v súčasnosti druhý najväčší trh na svete a odhaduje sa, že čoskoro predstihne v množstve tržieb z kín aj samotné USA. Za rok 2020 by sa im to pravdepodobne konečne podarilo, no Koronavírus mal iné plány. 

25. januára (v sobotu) 2020 sa začal Čínsky nový rok. Ide o obdobia, kedy do kín chodí veľké množstvo ľudí. Bohužiaľ, kvôli narastajúcemu nebezpečiu koronavírusu sa siete kín, distribútori a producenti dohodli na zrušení všetkých premietaní v danom období a následne sa aj zavreli kiná, ktoré sa neotvorili dodnes. V poslednom období sa už ale hovorí aj o tom, že do toho mala čo povedať aj tamojšia vláda.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Podľa Variety sa odhadovalo sa, že ešte pred víkendom boli predané vstupenky v hodnote 77 miliónov dolárov. Pre porovnanie, minulý rok sa počas tohto obdobia (7 dní) v čínskych kinách zarobilo 836 miliónov dolárov. Rušia sa však aj premiéry v niekoľkomesačnom predstihu. Zatiaľ najväčším smoliarom je štúdio Sony, ktorému sa v Číne zrušila aprílová premiéra Jamesa Bonda s podtitulom No Time To Die.

Posledná bondovka s názvom Spectre tam zarobila 84 miliónov, pričom až 65 miliónov z toho počas otváracieho víkendu. Ide o druhé najsilnejšie zahraničné teritórium pre film Spectre (najviac mimo USA zarobila snímka vo Veľkej Británii) a taktiež najsilnejší zárobok v Číne z celej série. Očakávalo sa, že No Time To Die to ešte pokorí. Pomôcť mala atraktívnosť snímky, zvýšený záujem o návštevy kina či značku Jamesa Bonda. Nehovoriac o tom, že v Číne sa oproti roku 2015 (31 627) nachádzalo v roku 2019 už 66 028 kinosál (podľa webu Statista.com, podporené informáciami z webu AsiaTimes). Od roku 2017 ide o krajinu s najvyšším počtom kín na svete, kedy prekonali USA.

U nás žiadne odloženie nehrozí, a tak sa môžeme pokochať nad krásou Any de Armas v novom televíznom spote nižšie bez toho, aby zúfali, že si ju nebudú môcť v apríli vychutnať na striebornom plátne.

Premiéry, samozrejme, neboli úplne zrušené, ale odsunuté. A aj keby sa znova otvorili včas do premiéry nového Jamesa Bonda, herci a tvorcovia už nestihnú prísť na promo tour, čo negatívne ovplyvní tržby. Aj tak však hovoríme o čistej strate v podobe stoviek miliónov dolárov.

Odporúčané
„Nevylučujeme ani mimozemské vplyvy.“ USA riešia, čo sú záhadné lietajúce objekty, ktoré zostrelili nad svojím územím „Nevylučujeme ani mimozemské vplyvy.“ USA riešia, čo sú záhadné lietajúce objekty, ktoré zostrelili nad svojím územím 13. februára 2023, 13:33

Pozastavenie činnosti kín bude mať dopad aj na celoročné plánovanie premiér. Wanda Group a jej Wanda Cinemas sú najväčším distribútorom filmov a kín v Číne. Akcie ich holdingovej spoločnosti sa od 17. januára prepadli o 25%, informuje server Fortune. Business Insider zase prišiel so správou, že celkové straty kinematografického priemyslu v Číne na rok 2020 budú v hodnote 1 miliardy dolárov. Logicky sa tak čínsky sen o prekonaní tržieb USA už v tomto roku rozpadá.

Už tak mal byť tento rok slabší, keďže nie je naplánovaných až toľko obrovských a očakávaných hollywoodskych blockbusterov ako minulý rok. Oddialenie premiér však bude nesmierne problematické aj z hľadiska potenciálnych divákov v kinách. Môže sa stať, že napríklad taká komiksovka Black Widow od Marvelu dorazí do čínskych kín v dobe, kedy už bude snímka na internete v plnej kvalite a nastane veľká vlna pirátstva. 

Hovorí sa dokonca o znížení počtu hollywoodskych projektov v čínskych kinách, aby tak tamojšie filmy mohli viac vyniknúť. Do roku 2012 mohlo v čínskych kinách premietať len 20 hollywoodskych filmov ročne. Následne to číslo narástlo na 34 a v roku 2017 zase na 44. Aj vďaka tomu tvorili hollywoodske filmy až 36% z celkových kino tržieb v Číne.

Či reálne hrozí zníženie tohto čísla ukáže až budúcnosť. Aj tieto kvóty sa však dajú obchádzať a hollywoodske štúdiá to praktikujú už celé roky. Spájajú sa s čínskymi producentskými spoločnosťami, aby si delili náklady a zisky, a zároveň tak vystupujú v Číne ako čínske, nie hollywoodske produkcie. 

Samostatnou kapitolou sú potom dcérske spoločnosti hollywoodskych štúdií v Číne, ktoré za nich/v ich mene natáčajú filmy na čínskom území. Jednak ťažia z daňových úľav, jednak sa nemusia báť o to, že ich film sa nezmestí do ročného výberu hollywoodskych počinov premiérujúcich v Číne, keďže vlastne už nie je hollywoodsky, ale čínsky (slávnym príkladom je Kung Fu Panda 3).

Odporúčané
VIDEO: Do hotelovej haly vošiel autom. Hosť v Šanghaji sa chcel pomstiť zamestnancom VIDEO: Do hotelovej haly vošiel autom. Hosť v Šanghaji sa chcel pomstiť zamestnancom 14. januára 2023, 13:30

A to pre hollywooskych účtovníkov znamená stratu desiatok miliónov dolárov, a to aj napriek tomu, že štúdiá si kino tržieb berú len 25% (ako čistý zisk z predaja lístkov). V iných krajinách zahraničia je to 39%, no a z domácich kín (USA a Kanada) majú zase 51% podiel. Preto sú domáce tržby najdôležitejšie, čo ale čitatelia našej rubriky Box Office už dobre vedia. 

Ani obchádzanie kvót z hľadiska pôvodu produkcie však nezaručí štúdiu, že sa ich film dostane do čínskych kín. Slávne sú oba diely Deadpoola. Kvôli extrémnemu násiliu a explicitnej brutalite povedala Čína štúdiu Fox rázne nie. Slovami Ryana Reynoldsa im udelili rating (vekové ohraničenie filmu) „Go F*ck Yourself“. Fox tak Deadpoola 2 nastrihal a pretočil tak, aby vyšiel v čínskych kinách s ratingom PG-13 (pre deti nad 13 rokov). 

Odporúčame pozrieť celé video

Hollywood si už dávnejšie všimol, že čínske publikum vie oceniť hviezdy, ktoré sú ochotné prísť do Číny, aby podporili film. Herecké hviezdy si tak začali promo turné pre svoje najväčšie filmy značne predlžovať, a to práve kvôli návštevám čínskych metropol. 

Následky vírusu pre také Disney znamenajú zásadné straty aj mimo kín. Zatvoril sa aj Disneyland v Hong Kongu či v Šanghaji. Podľa správy Deadline očakáva Disney stratu príjmu v hodnote 175 miliónov dolárov, ak budú oba parky zatvorené čo i len dva mesiace. Disney má navyše v marci uviesť v kinách po celom svete, vrátane Číny, aj pixarovku Onward/Frčíme a Mulan. Práve druhá menovaná, veľká čínska hrdinka vo veľkolepom fantasy, mala v Číne nesmierne zabodovať. Pri pohľade na tieto čísla a nezlepšujúcu sa situáciu s koronavírusom môžeme len hádať, aký negatívny dopad to celé bude mať nielen na filmový priemysel. Dotknuté sú, samozrejme, všetky segmenty na trhu.

Späť
Zdieľať
Diskusia