Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2020, 21:35
Čas čítania 0:50
Vl Mi

V Antarktíde sa z ľadovca odlomil obrovský kus ľadovej kryhy veľký ako Bratislava

NEWS ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

Topenie ľadovcov na Antarktíde v priamom prenose.

Na okraji Antarktídy sa odlomil kus ľadovej kryhy veľký ako slovenské hlavné mesto. Konkrétne ide o odlomenie z ľadovca Pine Island Glacier (PIG), celé to zachytila pomocou satelitných snímok v utorok Európska vesmírna agentúra (ESA), informuje CNN.

Kryha mala pri odlomení vyše 300 kilometrov štvorcových , následne sa rýchlo trieštila. „Zo snímok je zrejmé, že (Pine Island Glacier) reaguje na zmenu podnebia,“ povedal Mark Drinkwater, šéf vedeckého oddelenia ESA pre CNN.

Na Antarktíde sa odlomil obrovský kus ľadovej kryhy veľký ako Bratislava
Zdroj: ESA

PIG patrí k najväčším ľadovcom na kontinente, uvoľňuje viac ľadu než ktorýkoľvek iný ľadovec na svete.  Je tiež známy ako jeden z najrýchlejšie sa topiacich ľadovcov v Antarktíde.

Len pred pár dňami sme ťa informovali o tom, že Antarktída zažila najteplejší deň v histórii meraní. Namerali tam 18,3 °C, čo je najviac od roku 1961. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie sa za posledných 50 rokov zvýšila priemerná teplota o 3 °C.

Odporúčané
Vedci dokázali zmapovať podložie pod Antarktídou. Môžu tak lepšie chápať pohyb a ústup ľadovcov Vedci dokázali zmapovať podložie pod Antarktídou. Môžu tak lepšie chápať pohyb a ústup ľadovcov 14. decembra 2019, 7:45

Hlavným problémom je rýchlosť topenia v kombinácii so Severoatlantickou osciláciou (zvýšený slnečný osvit, vyššia teplota vzduchu a slabšie sneženie). Globálne otepľovanie je problém, ktorý pocítia predovšetkým budúce generácie. Dôsledky dnes už nie je možné zvrátiť, no stále ich ľudstvo môže výrazne zmierniť.

Domov
Zdieľať
Diskusia