Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2020, 14:17
Čas čítania 1:28
Tina Hamarova

Výletnú loď s 2000 ľuďmi na palube nechceli vpustiť do žiadneho prístavu. Po niekoľkých zúfalých dňoch konečne zakotvila

Výletnú loď s 2000 ľuďmi na palube nechceli vpustiť do žiadneho prístavu. Po niekoľkých zúfalých dňoch konečne zakotvila
Zdroj: TASR/AP Photo/Heng Sinith
NEWS
Uložiť Uložené

Plavidlo Westerdam odmietlo prijať Japonsko, Guam, Taiwan, Filipíny a Thajsko.

Ďalšia výletná loď, ktorá zažila pre koronavírus Covid-19 nepríjemných pár dní. MS Westerdam spoločnosti Holland America Line vyplávala z Hongkongu prvého februára. Na palube mala  1 455 cestujúcich a 802 členov posádky, plaviť sa mali dva týždne. Už po pár však dňoch bolo jasné, že luxusná plavba nebude tak idylická. 

Snažíme sa ostať pokojní

Po tom, čo loď nedostala povolenie na zakotvenie v Thajsku, na Taiwane, Guame, Filipínach či v Japonsku, sa začali šíriť vážne obavy o zásoby paliva a jedla.

„Snažíme sa ostať pokojní, pretože to je jediné, čo nám ostáva. Ale každý deň je to čoraz ťažšie, keď nás krajina za krajinou odmieta pustiť do svojho prístavu,“ priznáva vo videu BBC jedna z cestujúcich. Nikomu z ľudí na palube sa zatiaľ nákaza koronavírusom Covid-19 nepotvrdila.

Plavidlo nakoniec vo štvrtok ráno zakotvilo v kambodžskom prístave Sihanoukville. Pasažieri teraz budú musieť absolvovať zdravotné prehliadky, a ak budú v poriadku, môžu odletieť späť domov z hlavného mesta Phnom Penh. Kambodžskú veľkorysosť ocenil aj šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Ghebreyesus: „Toto je príklad medzinárodnej solidarity, o ktorú neustále žiadame.“

Loď v karanténe

Krajiny odmietli vpustiť plavidlo do svojich prístavov najmä po tom, čo sa Japonsko už viac ako týždeň borí s loďou Princess Diamond. Tá uviazla v karanténe japonského prístavu Yokohama. Z 3 700 pasažierov na palube sa nákaza potvrdila už u 200 pacientov. Boli prevezení do okolitých nemocníc, ostatní cestujúci musia čakať na lodi na koniec karantény. 

Japonský minister zdravotníctva Katsunobu Kato povedal, že niektorí starší pasažieri, u ktorých sa vírus nepotvrdí, budú môcť odísť už v piatok.

Na výletnej lodi Princess Diamond by sa mal nachádzať aj Slovák. Je v kontakte so zastupiteľským úradom Slovenskej republiky v Tokiu. Podľa informácií Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR je v poriadku.

Odporúčané
Na palube nakazenej výletnej lode sa nachádza aj Slovák. Tisícky pasažierov uzavreli do karantény Na palube nakazenej výletnej lode sa nachádza aj Slovák. Tisícky pasažierov uzavreli do karantény 12. februára 2020, 20:23
Domov
Zdieľať
Diskusia