Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2020, 12:29
Čas čítania 6:29
Peter Hlavička

Kam zmizli skate značky ako DC, Adio, Osiris či Blind?

Kam zmizli skate značky ako DC, Adio, Osiris či Blind?
Zdroj: esskateboarding.com
MÓDA DC DC KOMIKSOVKY
Uložiť Uložené

Zošlapané jeansy a na nohách obrovské chleby nosil kedysi takmer každý. Kam ale zmizli najväčšie legendy medzi skate značkami oblečenia?

O tom, či je skate kultúra mŕtva, by sa dalo polemizovať. V porovnaní s obdobím z prelomu milénia, kedy bolo toto odvetvie športu hlavným mainstreamovým smerom, je dnes jednoznačne v úzadí, no svojím spôsobom sa len vrátilo ku koreňom. Skaterom totiž trvalo takmer 30 rokov, kým sa z nich stali hviezdy popkultúry, no najväčšia sláva netrvala dlho a na väčšinu z nich tak dnes už len spomíname s nostalgiou. 

Samotný skateboarding pritom v roku 2020 dosiahne jednu z najvyšších mét vo svojej histórii, keďže sa spolu so surfovaním, baseballom, softbalom a karate pridá do zoznamu oficiálnych športov na letnej olympiáde v Tokiu.

Bob Burnquist - 1999
Bob Burnquist - 1999 Zdroj: skateboardingstartswithes.com

Jednou z najpopulárnejších módnych značiek súčasnosti je pritom práve skate-ový Supreme. V posledných mesiacoch môžeme byť svedkami znovuzrodenia tenisiek Nike Dunk, ktoré boli v rámci skateboardingu ikonou a netreba zabúdať ani na legendárne „chleby“  ktoré sa opäť dostávajú do predaja s prívlastkom retro. 

DC Shoes Kalis OG x Butter Goods - 2019
DC Shoes Kalis OG x Butter Goods - 2019 Zdroj: buttergoods.com

Pár rokov po začiatku nového milénia boli na scéne desiatky skate značiek, za ktorými stáli profesionálni jazdci, pre väčšinu bežných ľudí známi najmä vďaka sérii videohier Tony Hawk's Pro Skater. Každá z nich mala vlastných profesionálnych jazdcov, točila videá zo svojho života (na VHS kazety) a v prvom rade predávala skate dosky, oblečenie a tenisky.

Odporúčané
Hip hopové značky, na ktoré sme radšej zabudli: Od FUBU cez Rocawear až po Rytmus Fashion Hip hopové značky, na ktoré sme radšej zabudli: Od FUBU cez Rocawear až po Rytmus Fashion 10. februára 2020, 16:20

V období ich najväčšej slávy sa nosili tieto značky po celom svete, vrátane Slovenska, a tým pádom museli generovať miliónové zisky. Dnes už ale o väčšine z nich nie je takmer vôbec počuť a ak sa im aj podarilo prežiť, v mnohých prípadoch sa držia na hranici existencie.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Čo sa stalo s ikonickými skate značkami oblečenia
  • Ktoré z nich sú ešte stále nažive
  • Prečo sa im nepodarilo udržať ich status
  • Ktoré z ich legendárnych produktov sa opäť vracajú do módy

DC Shoes - 1994

Definíciou skateboardingovej obuvi boli dlhé roky najmä tenisky Vans, no s príchodom značky DC na trh sa mnohé zmenilo. V prvom rade sa do módy dostali tzv. „chleby“ a okrem toho sa stala skate kultúra súčasťou streetwearu. Ken Block, dnes známy najmä kvôli svojim zručnostiam za volantom, a Damon Way začali tvoriť vlastné kolekcie oblečenia už v roku 1991 a z ich značky Eightball (neskôr Droors Clothing) sa vyvinul jeden z najväčších skate gigantov. 

Kam zmizli skate značky ako DC, Adio alebo Blind?
Zdroj: www.thechillstore.eu

Na jeho založenie si požičal Ken Block 10 000 dolárov od svojich rodičov, vyrobil prvé produkty a zvyšok investoval do marketingu a komunikácie DC. Namiesto YouTube totiž značky a skateri publikovali krátkominutážne filmy, ktoré vychádzali na VHS kazetách a keďže Instagram pochopiteľne neexistoval, dôležitou súčasťou rozvoja skate kultúry boli časopisy a celostranové reklamy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80620 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá skate značka prežila dodnes
  • Prečo DC museli jej zakladatelia predať Quiksilveru
  • Ktoré značky mali vo svojich tímoch veľké mená zo skateboardového sveta, no aj tak zanikli
  • Kde zaspala značka Blind
  • Ktorá značka vďačí za svoje prežitie A$AP Rockymu
Domov
Zdieľať
Diskusia