Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2020, 15:44
Čas čítania 0:52
Matej Krajčovič

Vedci bijú na poplach, celé populácie hmyzu vraj vymierajú. Takto im môžeš pomôcť

NEWS HMYZ
Uložiť Uložené

Ak prídeme o hmyz, nebude mať kto opeľovať rastliny, ktoré slúžia ako potrava pre ďalšie zvieratá, alebo aj pre človeka.

Vedci podľa serveru EurekAlert upozorňujú, že mnohé druhy hmyzu doslova vymierajú, čo môže ľudstvu spôsobiť ďalšie závažné problémy. Na vine má byť hlavne klimatická kríza, ale aj znečisťovanie ovzdušia a strata ich prirodzeného prostredia.

„Je prekvapivé, ako málo vieme o biodiverzite na celosvetovej úrovni, keď bolo popísaných a pomenovaných len 10 až 20 percent všetkých hmyzov a bezstavovcov,“ hovorí Pedro Cardoso z fínskeho Múzea prírodnej histórie Luomus patriaceho univerzite v Helsinkách. 

Vedci bijú na poplach, celé populácie hmyzu vraj vymierajú. Takto im môžeš pomôcť
Zdroj: Unsplash.com

„S vymieraním druhov nestrácame iba ďalší kúsok komplexnej skladačky z nášho žijúceho sveta, ale aj biomasu (živočíchov) nenahraditeľných napríklad ako potrava pre ostatné zvieratá v potravinovom reťazci či unikátne gény a látky, ktoré by v budúcnosti mohli pomáhať pri liečbe chorôb,“ tvrdí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia