Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2020, 18:02
Čas čítania 15:39
Mario Hudák

Ľudia z chudobných obcí na východe porazili zahraničnú ropnú spoločnosť. Ťažiari zasypali vrtnú plošinu a odišli

Ľudia z chudobných obcí na východe porazili zahraničnú ropnú spoločnosť. Ťažiari zasypali vrtnú plošinu a odišli
ZAUJÍMAVOSTI ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

O najväčšej ropnej kauze na Slovensku sme sa porozprávali z tromi proti-ropnými aktivistami. Ešte stále sme banánová republika, tvrdia. Úradníkom na životnom prostredí ani na zdraví ľudí v regiónoch nezáleží.

18. jún 2016, 12:00. Vrtná ropná plošina za obcou Smilno, 13 kilometrov od Bardejova. Aktivisti a ochranári sú tu od skorého rána. Držia za ruky. Na súkromnom pozemku jedného z nich, pred vrtnou plošinou vytvorili živú reťaz. Chcú zabrániť ťažiarom prejsť a urobiť dva kilometre hlboký vrt do ich zeme. Vedia, že ak zavŕtajú už ich odtiaľto nedostanú.


Júnové slnko páli, je viac ako 30 stupňov. Ťažiari volajú políciu. O pár minút prichádza päť policajných áut. Vystupujú z nich mladí chlapci v bielych a zelených polokošeliach a šiltovkách. Niekoľko sto metrov od plošiny medzičasom nasadajú do dvoch čiernych terénnych Mitsubishi Dakar dvaja Američania a ich dvaja poľskí šoféri.


K jednému z áut pristupuje policajt a cez okienko si z Američanom z ťažiarskej firmy Alpin Oil & Gas vymieňa niekoľko slov. Situácia hustne. Na mieste pred reťazou aktivistov sú aj dve maďarské nákladné autá s ťažkou vŕtacou technikou a technikmi.

Odporúčané
Lennonov dom, Lennonova ulica, Lennonov parčík, Beatles záchod. Boli sme u najväčšieho fanúšika Beatles, vodára Paliho z Bardejova Lennonov dom, Lennonova ulica, Lennonov parčík, Beatles záchod. Boli sme u najväčšieho fanúšika Beatles, vodára Paliho z Bardejova 15. februára 2020, 11:41

Džípmi do ľudí

Aby sa dostali na miesto vrtu, musia prejsť cez súkromný pozemok, na ktorom stoja ľudia. Mladí ľudia držia transparent s nápisom „Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine“. Piatim ochrankárom v čiernom, ktorých si ťažiari najali z medzilaboreckej SBS-ky, sa snažia vysvetliť, že bardejovský okresný súd pred časom zakázal ťažiarom vstup na jedinú prístupovú cestu k vrtnej plošine.

Vrt v Smilne je dnes už minulosťou.

Za posledných päť rokov sa tu toho udialo veľa

Boj o ropu na východe skončil. Ťažiari zasypali vrtnú plošinu. Ako chudobné obce porazili nadnárodnú spoločnosť
Zdroj: aropane


Policajt odchádza, Američan vyťahuje okienko a dve terénne Mitsubishi sa rozbiehajú z cesty dole kopcom smerom k vrtu. Rútia sa proti živej reťazi chlapcov, dievčat, mužov a žien. Ľudia začínajú panikáriť a kričať. Zomknú sa ešte tesnejšie, chytia sa za ruky a navzájom sa uisťujú, že neuhnú. Niekoľko z nich drží mobily so zapnutým videom.


S nervami nakoniec nevydržia poľskí šoféri. Prvé auto zastaví šmykom niekoľko centimetrov od jednej z aktivistiek. Druhé pri zastavovaní vrazí do nohy a zvalí ochranára v zelenom tričku, šatkou a dredami na hlave. Našťastie sa mu nič vážne nestane. Desať policajtov stojí nehybne iba pár metrov odtiaľ. Brutálnu akciu ťažiarov v tichosti sleduje. Jeden z nich všetko nahráva na video.

Odporúčané
Dve tváre maku. Superzdravá potravina aj zdroj drog - ópia a heroínu Dve tváre maku. Superzdravá potravina aj zdroj drog - ópia a heroínu 11. februára 2020, 16:21

Plošina zmizla

27. december 2019, 14:00. Po svahu a snehom rozmočenom teréne za Smilnom sa plazia ťažké bagre, nákladné autá, buldozéry a ťažké mechanizmy. Hektárovú plochu, vyhĺbenú v miernom svahu už niekoľko dní zavážajú zeminou do pôvodného stavu spred roka 2015.


Deň nato napadne nový sneh. Na pozemku zostal jeden zabudnutý buldozér. Okrem neho a 40 centimetrovej rúry trčiacej z ornej pôdy v strede bývalej plošiny, nevidno žiadne stopy potom, čo sa tu posledných päť rokov dialo.

Aktivisti blokujú ropnú plošinu. Jún 2016

Boj o ropu na východe skončil. Ťažiari zasypali vrtnú plošinu. Ako chudobné obce porazili nadnárodnú spoločnosť
Zdroj: Mario Hudák


O niekoľko dní voláme smilnianskej aktivistke, ktorá v blízkosti tejto plošiny strávila niekoľko mesiacov života. „Cez sviatky to zasypali a odišli,“ hovorí. Je to definitívny koniec alebo iba zmena taktiky?


Budú to tri rozhovory. Musím sa porozprávať s troma ľuďmi, ktorí necúvli pred nadnárodnou spoločnosťou, aroganciou štátu a nečinnosťou polície. Kľúčových ľudí v tejto kauze - Juraja Lukáča, Rolanda Nogu a Marianny Varjanovej - sa opýtam, ako to vidia po piatich rokoch urputného boja o ropu a či si myslia, že „ropáci“, ako ich familiárne celý ten čas volali, odišli z východu definitívne.

 

Odporúčané
Do charity ju priviedol pasák. Dajte ju trochu dokopy, v septembri si po ňu prídem, povedal Do charity ju priviedol pasák. Dajte ju trochu dokopy, v septembri si po ňu prídem, povedal 10. februára 2020, 18:33

Hovoríme o najväčšej energetickej a ekologickej kauze na ďalekom východe našej krajiny. Päť rokov (2015-2019) hýbala aktivistami, ochranármi, prešovskými župnými poslancami, starostami obcí, miestnymi obyvateľmi, politikmi aj ministerstvom životného prostredia. A hlavne zmenila dôležitý zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Poďme ale pekne po poriadku.

 
Boj o ropu na východe začína v roku 2015. Medzinárodná (americko-britsko-poľsko-rumunsko-ukrajinská a nevedno ešte aká ...) ťažiarska spoločnosť vystupujúca pod menom Alpine Oil & Gas hľadá ropu a zemný plyn na severovýchode Slovenska už od roku 2006.


Za prvej Ficovej vlády dostáva od slovenského ministra životného prostredia Jaroslava Izáka (za SNS) licenciu na prieskum a prieskumné vrty na rozlohe takmer 2 000 kilometrov štvorcových. Územie sa týka okresov Humenné, Medzilaborce, Snina, Svidník a Bardejov.


Do prieskumu investujú 30 miliónov eur. Po osemročnom prieskume pomocou výbušnín, seizmických otrasov a špeciálnych lietadiel, naplánujú ťažiari v roku 2015 v obciach Krivá Oľka (Medzilaborce), Ruská Poruba (Humenné) a Smilno (Bardejov) 15 prieskumných a ťažobných vrtov hlbokých až 2000 metrov.

Odporúčané
Kto je tu fašista, nech zdvihne ruku Kto je tu fašista, nech zdvihne ruku 3. februára 2020, 17:39

Boj o ropu

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80520 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa americkí ťažiari zajímajú o severovýchod Slovenska
  • Ako sa ľudia z chudobných obcí postavili na odpor ropnej spoločnosti
  • Kde a prečo v tejto kauze zlyhal štát a polícia
  • Prečo sa policajti iba pasívne prizerali ako na ľudí na ich vlastných pozemkoch útočia džípy ťažiarov
Domov
Zdieľať
Diskusia