Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Faxcopy
14. februára 2020, 11:02
Čas čítania 2:06
Sponzorovaný obsah

Čo robiť, aby si sa nemusel hanbiť za svoju diplomovku? Na týchto drobnostiach záleží

REFRESHER
Uložiť Uložené

Daj si záležať na dobrých zdrojoch, formáte aj viazaní. Poradíme ti, ako na to.

Nebudeme ťa strašiť s termínom odovzdania diplomovky, ani hovoriť o zlých scenároch, ktoré môžu nastať, keď ju nezvládneš napísať dobre. Určite si už o nich počul. Ak práve študuješ a záleží ti na tvojej záverečnej práci, dáme ti skôr 5 tipov, ktoré ti ju pomôžu úspešne sfinalizovať a odovzdať. Zameriame sa na formálnu stránku, teda na jej úpravu a všetko, na čo nemôžeš zabudnúť pri jej viazaní. 

Priprav sa na maratón písania

Rozsah diplomovej práce je 90 000 až 126 000 znakov, čo predstavuje minimálne 50 strán. Jedna strana diplomovky pozostáva z 1800 znakov. Je to asi viac, ako si kedykoľvek predtým v živote v jednom dokumente napísal. Diplomovka je ešte väčšia ako bakalárka, no radšej ako naháňať znaky je dobré si premyslieť všetky témy, ktoré do nej zahrnieš. Vždy je ľahšie niečo z nej vyhodiť ako pridať. Priprav si obsah a systém, akým budeš písať. Existujú rôzne techniky, ktoré ti pomôžu byť produktívny pri písaní. Jednou z nich je Pomodoro.

Spočíva v tom, že píšeš v 25 minútových intervaloch. Presne na túto dobu si nastavíš stopky, ktoré ťa upozornia na to, že si máš dať 5 minútovú prestávku. 25 minút práce, 5 minút prestávky. Každý 25 minútový úsek práce sa nazýva „pomodoro“, a po 4 „pomodorách“ si daj väčšiu, 15-20 minútovú prestávku.

Čo robiť, aby si sa nemusel hanbiť za svoju diplomovku? Na týchto drobnostiach záleží
Zdroj: Unsplash

Písmo 

Tvoj textový editor bude v tomto bode zohrávať dôležitú úlohu. Hneď, ako diplomovku napíšeš, vyznač celý text pomocou skratky CTRL + A / CMD + A na macbooku a zjednoť písmo.  Štandardný  a najpoužívanejší font je Times New Roman, môžeš však použiť aj menej ošúchaný font, ako napríklad Calibri či Verdana. Čo sa veľkosti písma týka, ostaň pri dvanástke. Výnimku tvoria poznámky pod čiarou alebo popisy obrázkov, tabuliek či grafov, ktoré píš veľkosťou písma 10 a nadpisy, ktoré sú väčšie.         

60 stranová diplomovka môže mať v skutočnosti aj o desať strán viac

Formátovanie záverečnej práce rieši aj jej číslovanie. Nečísluj úvod, záver ani zoznam použitej literatúry. Všetko ostatné však áno. Číslovanie strán umiestňuj v päte dokumentu v strede, prípadne na pravej strane. A nezabudni na zdroje. Odkaz musí presne identifikovať zdroj, aby ho bolo možné bez ťažkostí opäť vyhľadať.

Na vzhľade záleží

S veľkosťou strán toho veľa nevymyslíš, je totiž daná a to na A4. Čo si však môžeš vybrať, je papier. Väčšina diplomoviek je vytlačená na obyčajný, kancelársky papier. Ak chceš, môžeš si zvoliť papier s vyššou gramážou a inou textúrou. Čím ťažší papier, tým je kvalitnejší, no nie každý papier sa hodí na práce s veľkým počtom strán. Pri tejto požiadavke ti na mieste tlačenia určite radi ukážu vzorky a poradia, na ktorom papieri budú dobre vyzerať prípadné obrázky k tvojej práci. 

Posledný krok

Pri diplomovej práci musíš okrem obsahu a jej formátu urobiť ešte pár rozhodnutí predtým, než ju odovzdáš. Napríklad, kde si ju dáš vytlačiť. Spracovanie a výrobu obálky si môžeš dať pripraviť už v predstihu, aj keď ešte nemáš finálny obsah. Potom si ju už len dáš zviazať. 

Vyberieš typ a farbu väzby, už spomínaný papier a razbu, ktorá môže byť napríklad strieborná, alebo zlatá. S darčekovým poukazom od Faxcopy, máš základné zviazanie už v cene za 7,90 €. To zahŕňa spracovanie a výrobu väzby,  potlač 5 riadkov na obálke, tlač 50 čiernobielych strán a zviazanie práce. Aby si si zaručil skvelú cenu, tento poukaz si môžeš kúpiť už teraz a uplatniť v termíne od 2. 3. 2020 do 31. 5. 2020. Svoju diplomovku následne obhájiš a budeš si užívať získaný titul. Veľa šťastia! 

Čo robiť, aby si sa nemusel hanbiť za svoju diplomovku? Na týchto drobnostiach záleží

                

Domov
Zdieľať
Diskusia