Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2020, 16:01
Čas čítania 3:13
Dominik Vetrák

5 najlepších filmov, ktoré tento rok neboli nominované na žiadneho Oscara

5 najlepších filmov, ktoré tento rok neboli nominované na žiadneho Oscara
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Koľko z nich si videl?

Oscarová noc vypukne už o niekoľko hodín, ale filmy o ktorých si dnes niečo povieme, jej súčasťou nebudú. Dali sme dokopy 5 snímok, ktoré majú svojou kvalitou čo povedať každému divákovi, no nezískali jedinú nomináciu. Nevravíme, že si ju každá z nich zaslúžila, ale určite by sme radi videli v publiku bratov Safdie a Adama Sandlera za ich vynikajúce Uncut Gems. 

Celovečeráky nižšie tak môžeš vnímať ako tipy na zaujímavé filmy. Nie všetky ťa ohúria, no každý je niečím špecifický a keby sme chceli, určite nájdeme aj vhodné kategórie, v ktorých by si Akadémia dokázala uctiť ich jedinečnosť a talent tvorcov. 

1. Uncut Gems (r. bratia Safdie)

Jedndoucho explozívne, energické, ukričané a vynikajúco zrežírované. Uncut Gems je nezabudnuteľným zážitkom, pri ktorom ľutujeme jedine to, že sme nemali možnosť vidieť ho v kinách. Adam Sandler vo filme vystupuje ako zadĺžený zlatník. Brúsi si na neho zuby už nejeden známy mafián, no Howard má v rukáve eso. Do rúk sa mu po takmer 2 rokoch snaženia dostane špeciálny diamant. Nielenže ho dostane z dlhov, stane sa z neho vďaka tomu boháč. Do toho sa pripletie stávkovanie a jeho schopnosť vycítiť šancu na zbohatnutie. 

Uncut Gems je pohľadom na adrenalínových pár dní človeka v núdzi, ktorý je pre prežitie ochotný urobiť takmer všetko. Dostáva rany z každej strany a nutne potrebuje zvíťaziť. Či sa mu to podarí, zistíš už sám. Snímku si môžeš pozrieť na Netflixe a určite nebudeš ľutovať. Možno ti film nesadne, no nebudeš môcť povedať, že nešlo o špeciálny produkt s množstvom skvelých technických aspektov. No a potom tu máme Adama Sandlera a jeho brilantný výkon hodný minimálne oscarovej nominácie. Z akého dôvodu ju nedostal, to už vedia len členovia Akadémie. 

Odporúčané
Recenzia: Adam Sandler predvádza v Uncut Gems herecký galakoncert. Geniálny film ti svojou energiou a tempom nedá vydýchnuť Recenzia: Adam Sandler predvádza v Uncut Gems herecký galakoncert. Geniálny film ti svojou energiou a tempom nedá vydýchnuť 1. februára 2020, 15:35


2. Farewell (r. Lulu Wang)

Čo robiť, ak je tvoja starká smrteľne chorá? Zrejme to ako rodina spolu prežívate a snažíte sa využiť jej posledné chvíle naplno. V Číne však majú iné zvyky. Babičke nič neprezradia a aby zakryli fakt, že sa s ňou chcú ešte všetci poslednýkrát stretnúť, zorganizujú svadbu jedného z členov rodiny napriek tomu, že sa s vyvolenou poznajú len krátko. Rodina žijúca v mnohých krajinách sveta sa tak znova stretáva v Číne. Dokážu však zakrývať svoj smútok a žiaľ, keď sa pozrú do očí milovanej osoby, ktorá ich má opustiť?

Farewell je nesmierne citlivým, emotívnym a občas aj depresívnym filmom. O to viac, ak si o niekoho podobne dôležitého v živote prišiel. Stačí si predstaviť, že sa niečo podobné deje tebe. Máme tu úžasné dialógy a zaujímavý náhľad do čínskej kultúry. Čerešničkou na torte je výkon Awkwafiny v hlavnej role. 

Odporúčané
Médiá a kiná ich ignorovali. Týchto 10 tohtoročných úžasných filmov je často kvalitnejších ako hollywoodske klenoty Médiá a kiná ich ignorovali. Týchto 10 tohtoročných úžasných filmov je často kvalitnejších ako hollywoodske klenoty 15. decembra 2019, 8:40


3. Hustlers (r. Lorene Scafaria)

Jennifer Lopez v jednej zo životných rolí predvádza spoločne so svojimi hereckými kolegyňami oveľa viac než len striptíz. Absencia Hustlers na Oscaroch vôbec nie je urážlivá. Snímka by nemala veľmi kde súperiť, no to neznamená, že nešlo o podarený počin. Natočený bol podľa skutočných udalostí, kedy sa partia striptérok rozhodne zbohatnúť nekalými úmyslami. 

Opíjajú a zdrogujú svojich klientov, potom zneužívajú ich kreditky a kradnú tak desiatky tisíc dolárov. Baby si žijú svoj sen, zaobstarávajú svoje rodiny a konečne nežijú v smútku a strese. Nič však netrvá večne a pribúdajúce problémy dávajú priestor herečkám ukázať svoj talent. Okrem nich si užiješ zábavný dej na plátne, pohľad na krásne ženy, slušný strih a rozprávanie zaujímavého príbehu. 

Odporúčané
Zlatokopky na čele so sexy 50-ročnou Jennifer Lopez nadrogujú podnikateľov, len aby ich okradli (Recenzia) Zlatokopky na čele so sexy 50-ročnou Jennifer Lopez nadrogujú podnikateľov, len aby ich okradli (Recenzia) 14. októbra 2019, 19:35


4. Us (r. Jordan Peele)

Geniálny thriller od režiséra Get Out. Us je v mnohých smeroch iné ako režijný debut Jordana Peeleho, no stále si zachováva prvky rasizmu, kritiky spoločnosti. Inovatívne sa hrá s mantinelmi žánru, či už je to thriller alebo horor. Rád v nich experimentuje aj s komediálnymi prvkami, čo sa mu pri scéne Fu*k the police podarilo na jednotku s hviezdičkou. 

Us nie je vyslovene mindfuckom, no má množstvo rovín ktorými môžeš podstatu deja pochopiť. Je tak len na tebe, čo presne si z neho zoberieš. Ak hľadáš tradičný bu-bu horor, budeš zrejme sklamaný, no garantujeme ti, že sa kráľovsky pobavíš. Peele navyše dokáže zaujať dianím na plátne, skvelým vizuálom, originálnymi nápadmi a pracuje s úžasnými hercami. Oscary bojujú za nominácie pre ľudí s inou farbou pleti a za ženy, no niekto by už konečne mohol Akademikom ukázať, že aj horory a „horory“ si ceny zaslúžia. 

Odporúčané
Horor Us srší humorom, geniálnymi scénami a je originálnejší ako Get Out. Je však aj lepším filmom? (Recenzia) Horor Us srší humorom, geniálnymi scénami a je originálnejší ako Get Out. Je však aj lepším filmom? (Recenzia) 29. marca 2019, 14:05


5. Midsommar (r. Ari Aster)

Mne Midsommar nesadlo a Asterov predošlý horor Hereditary sa mi páčil viac. Aj napriek tomu však dokážem pochváliť mnohé kvalitné aspekty snímky. Od hercov, cez rozprávačský štýl či skvelý vizuál. Aster ako režisér rastie, no aj naďalej zrejme bude rozdeľovať publikum.

Určite by dokázal natočiť univerzálny horor či thriller. Bola by však škoda, ak by to znamenalo, že by musel udusiť svoje kreatívne a autorské vlohy. Midsommar dokáže nadchnúť, no zároveň nudiť. Na Oscaroch by si zrejme miesto v technických kategóriách našlo, no ty by si mu mal dať šancu aj napriek tomu, že sa tak nestalo. 

Odporúčané
Mindfuckový horor Slnovrat je mrazivý, psychedelický zážitok so šokujúcim koncom. Nezapáči sa však každému (Recenzia) Mindfuckový horor Slnovrat je mrazivý, psychedelický zážitok so šokujúcim koncom. Nezapáči sa však každému (Recenzia) 3. augusta 2019, 8:00


Nezmestili sa, no rozhodne stoja za pozretie: Honey Boy, The Art of Self-Defense, Portrait of a Lady on Fire, Dokument Apollo 11 a mnohé ďalšie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia