Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. februára 2020, 11:29
Čas čítania 2:44
Jakub Paulík

Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série

Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série
Zdroj: MGM Television/History
FILMY A SERIÁLY VIKINGS
Uložiť Uložené

Epizódy zo 6. série nám odhalili nové postavy z ďalekého Ruska.

Upozorňujeme, že text obsahuje menšie dejové spoilery!

Po smrti milovaného Ragnara Lothbroka si mnohí mysleli, že to tvorcovia môžu so seriálom rovno zabaliť. Vikinský hrdina však splodil množstvo synov, ktorým sa podarilo viesť viaceré úspešné výpady nielen proti nepriateľom, no tiež proti sebe.

Sila diváckej základne Vikingov ale už dlhší čas spočíva prakticky iba v tom, že si nadšenci seriálu obľúbili výrazných hrdinov, ako zlomyseľného Ivara, dominantného vodcu Bjorna, bojovnú Lagerthu či „sympaťáka“ Ubbeho a jeho ženu Torvi.

Odporúčané
Slovenka Jana pracuje pre FOX: Vo filmovom biznise v Los Angeles sú platy väčšie, než kdekoľvek na svete (Rozhovor) Slovenka Jana pracuje pre FOX: Vo filmovom biznise v Los Angeles sú platy väčšie, než kdekoľvek na svete (Rozhovor) 8. októbra 2019, 15:05

Postavy sme si zamilovali natoľko, že sa napriek mnohokrát nevýraznému deju a nadbytočným scénam vieme na nové epizódy pozerať aj naďalej. Chceme totiž vedieť, kam sa osudy kľúčových postáv posunú, kto nakoniec vyhrá túto nikdy nekončiacu vojnu medzi mnohými stranami, a kto sa naopak po neľútostných konfliktoch dostane do Valhally.

Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série
Zdroj: History

Ani skalní nadšenci Vikingov však nemôžu poprieť, že scenáristi už neraz varia z vody. Povedzme si úprimne, že 20 epizód na jednu sériu je v prípade Vikingov naozaj veľa, následkom čoho musíme neraz sledovať zábery, ktoré nie sú ničím iným, než vatou, ktorá posúva hlavnú dejovú líniu.

6. séria chcela príbeh oživiť novými postavami z Ruska. V mrazivej krajine, ktorá je pre väčšinu Vikingov neznáma, sa Ivar pokúšal budovať spojenectvá proti svojim bratom a taktiež, ako inak, plánoval zradu.

Aj nepozornému divákovi určite nemohlo ujsť, že všetky scény z Ruska vedú k jednému jedinému cieľu – k útoku na územie Vikingov. A treba priznať, že konečný boj priniesol jeden veľmi nečakaný moment, z ktorého som bol úprimne na malý moment skutočne nešťastný.

Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série
Zdroj: History

Problém je v tom, že kým sme sa k samotnému útoku dostali, prebehlo príliš veľa času a scenáristi nám medzitým z ďalekého Ruska predstavili zápletky, ktoré vo väčšine prípadov neboli vôbec zaujímavé (dvojníčka Ivarovej bývalej ženy).

A opäť sa potvrdilo to, čo pri 5. sérii – nové postavy sa ani zďaleka nemohli dorovnať hlavným hrdinom. Fanúšikovia Ivara si však museli prísť na svoje, pretože napriek jeho vyhnaniu z Kattegatu dostal práve vďaka dejovej línii z Ruska naozaj veľký priestor.

Najsmutnejším prípadom prvej polovice celej série sa však stal jeho brat Hvitserk, ktorý pri túžbe po pomste tak trochu zošalel a začal sa oddávať drogovému opojeniu. Sledovať ale niekoľko epizód za sebou jeho imaginárne predstavy bolo doslova peklo. A to ako pre neho, tak aj pre nás.

Odporúčané
Recenzia: Sviňa Recenzia: Sviňa 6. februára 2020, 15:14

Naťahovaná Hvitserkova drogová závislosť sa však dá ospravedlniť tým, že pomätenie mysle ho viedlo k tomu, aby splnil jedno z proroctiev. Následkom jeho konania zavraždili jednu z hlavných postáv, ktorá sa mohla po dlhej dobe „stretnúť“ s legendárnym Ragnarom. Túto nostalgickú scénu hodnotím veľmi pozitívne.

Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série
Zdroj: History

Čo sa týka Bjorna a Haralda, pri nich sme sa okrem královoľby, intríg a súbojov dočkali aj bláznivých rečí starca Olafa. V konečnom dôsledku išlo zrejme o najzaujímavejšiu dejovú líniu, ktorá posunula hrdinov z Nórska k zjednoteniu kráľovstva, bez ktorého by nemali proti Rusom žiadnu šancu.

Z okrajových príbehov ale spomeňme aj Lagerthu a jej spory s nebezpečnými banditami, pri ktorých sme mohli vidieť odhodlanosť vikinských štítonožiek (shield-maiden). Aj tu sme však mohli pozorovať množstvo vaty a zbytočné posúvanie primárnej dejovej línie.

Odporúčané
Spoza kamier: Ako sa natáčal Zaklínač, čo všetko vytvorili počítače a ako Vladimír Furdík trénoval hercov na súboje s mečmi? Spoza kamier: Ako sa natáčal Zaklínač, čo všetko vytvorili počítače a ako Vladimír Furdík trénoval hercov na súboje s mečmi? 1. februára 2020, 11:32

V skratke by sa dalo povedať, že pre množstvo epizód a nezáživného scenára sa nám opäť dostalo to, na čo sme u Vikingov v posledných sériách, bohužiaľ, zvyknutí. Mimo napínavých súbojov a občasných hlások od obľúbených hrdinov sme teda boli svedkami veľkého množstva scén, ktoré nemali svoje opodstatnenie, alebo boli prerozprávané príliš nezáživne. A to je veľká škoda.

Recenzia: Vikingovia – 1. polovica finálnej série
Zdroj: History

Hrdinovia si totiž za 6 sérii u divákov dokázali získať veľké sympatie, a preto by si zaslúžili viac, než len naťahovanú vikinskú telenovelu. Kedy sa navyše dozvieme, ako dopadol Floki, po ktorom Ubbe aj naďalej pátra? A prečo tvorcovia v desiatich nových častiach absolútne odignorovali vynikajúceho Rolla Lothbroka, ktorý vedel vždy zaujímavým spôsobom zamiešať kartami? 

S prižmúrením očí prvú polovicu finálnej série hodnotím šiestimi bodmi z desiatich. Jediné, v čo môžem teraz dúfať, je to, aby sme v druhej polovici boli svedkami adrenalínových bojov medzi Rusmi a Vikingami.

No a taktiež, aby na scénu nastúpil Rollo so svojou armádou, čím by sa mohlo podariť odstrániť viaceré vedľajšie dejové línie s nevýraznými dialógmi. Neočakávaná pomoc od starého dobrého (i keď občas zradného) Ragnarovho brata by bola príjemným závanom spomienok na prvé série, no nie?

Odporúčané
Pavel Kacerle pracuje pre Marvel. V dome Roberta Downeyho Jr. cvičil kung-fu a na Asgarde pracoval 15 hodín denne (Rozhovor) Pavel Kacerle pracuje pre Marvel. V dome Roberta Downeyho Jr. cvičil kung-fu a na Asgarde pracoval 15 hodín denne (Rozhovor) 6. mája 2019, 14:49
Domov
Zdieľať
Diskusia