Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2020, 15:14
Čas čítania 5:13
Vl Mi

Recenzia: Sviňa

Recenzia: Sviňa
Zdroj: CINEMART, Sviňa/Łukasz Wojciechowski
FILMY A SERIÁLY FILMY 2020 SVIŇA
Uložiť Uložené

Snímka počas hodiny a pol vyfackala diváka hneď niekoľkokrát a pôsobí nevraživo a cynicky. A to je dobre.

Nie je to Slovensko, ale mohlo by byť. Kniha Sviňa od novinára Arpáda Soltésza, ktorú vydal v roku 2018, hovorí o Malebnej krajinke pod Drobnými veľhorami. Tú ovládajú mafiáni cez politikov a nič okrem peňazí a moci ich nezaujíma.

Autor bestselleru sa inšpiroval mnohými slovenskými kauzami a keď si človek pospája súvislosti, je to bolestivé čítanie. Jednému sa totiž nechce veriť, aké hnusné by to celé mohlo byť, ak by sme poznali detaily za oponou.

O približne dva roky neskôr prichádza do kín film nakrútený na základe fiktívnych príbehov z knihy, premiéru má 6. februára. Hneď na začiatku nám tvorcovia Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann (réžia a scenár) ukazujú, kto je hlavnou postavou filmu.

Pupkatý Wagner, ktorý sa podobá na Mariána Kočnera, si dohodne stretnutie s Bobom, nádejným mladým politikom. Vidí v ňom potenciál, ako vďaka jeho peknej tváričke a charizme zbohatnúť rýchlo a jednoducho.

Odporúčané
Ak by vo filme Amnestie spomenuli amnestie a vzburu v Leopoldove jednou vetou, dej by sa výrazne nemenil. A to je škoda (Recenzia) Ak by vo filme Amnestie spomenuli amnestie a vzburu v Leopoldove jednou vetou, dej by sa výrazne nemenil. A to je škoda (Recenzia) 4. novembra 2019, 13:22

Bolo to ešte pred vstupom do Európskej únie, no nebolo to už také divoké ako kedysi. Peniaze sa predsa dajú zarábať aj inak ako hrubou silou. Stačí ťahať za nitky. No a to Wagner dokáže dokonale. Svoj „talent“ divákovi ukazuje hneď na začiatku, Bobovi pustí videokazetu, ako sexuje s Evelyn. Tá však ešte nemá 15 rokov, a to môže pre politika znamenať koniec. Kazetu mu dá do ruky, nech si ju nechá.

Film Sviňa je nechutné a cynické dielo, a to je dobre. Diváka vyfackala a pripomenula mu, v akom svete žijeme  (Recenzia)
Zdroj: CINEMART, Sviňa

Mladý politik sa musí podvoliť mafiánovi, kauza by ho stála všetko. Reputáciu, kariéru aj rodinu. Wagnerovi napokon kývne a ten ho uisťuje, že peniaze nie sú problém. „Ja chcem nejaké ministerstvo,“ zapojil sa do debaty Ňuňu, ktorý celý čas sedel pri nich.

Za všetko môžu Vajda, Igonda a Mórová

Strih. Bobo vyhral voľby, kolegovia ho vyhadzujú do vzduchu. Presne tak, ako si pamätáme Roberta Fica, keď sa mu v roku 2012 podarilo vyhrať parlamentné voľby a získal väčšinu v parlamente. Pupkatý Wagner je stále pupkatý, no nie až tak. Zrejme si dal vyoperovať črevo.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80295 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia