Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Karloff.
11. februára 2020, 15:41
Čas čítania 1:50
Sponzorovaný obsah

Vodník vraj topil deti v jazere. Barbora Bakošová zažila pravé fašiangy a nebolo jej všetko jedno

KULTÚRA TATRATEA
Uložiť Uložené

Tradícia, ktorú dnes musíš na Slovensku hľadať ukazuje neskutočnú fantáziu ľudí.

Zažil si už tradičné slovenské fašiangy? Ak áno, je ti jasné, že ide o divoký karneval, počas ktorého sa nekladú medze fantázii.

Fašiangové hry sú ako vystrihnuté z iného sveta. Muži sú preoblečení v maskách žobrákov, drotára, kováča, kominára, alebo ešte lepšie medveďa, kozy a turoňa. Masky symbolizujú plodnosť, ale aj smrť. V ruke držia ražeň či šabľu – prastaré symboly sily a plodnosti. Na ražeň im ľudia napichujú slaninu, klobásu, dávajú im vajcia a peniaze na spoločné posedenie. 

Cez fašiangy ľudia zabudli na pravidlá. V úžasných maskách mohli byť, kým chceli
Zdroj: Karloff

V maskách si dovolili to, čo inokedy nemohli

Ľudia prezlečení v maskách kedysi žobrali, kradli, predstierali prácu, za ktorú sa dožadovali odmeny, ale aj tancovali. Ich úlohou bolo zabaviť dedinčanov. Parodovali preto svadobníkov, vysmievali sa z lenivosti, hlúposti, pýchy a spanštelosti.  Bežný život bol hore nohami. Napriek tomuto neporiadku však majú fašiangy, tak ako každá ľudová tradícia, svoj hlbší význam.  

Vedel si, že slovo fašiang pochádza z nemeckého vast-schane, ktoré vo voľnom preklade znamená posledný nápoj? Symbolizuje 40-dňový pôst pred Veľkou nocou, ktorý sa v minulosti bral veľmi vážne. Fašiangy sú skrátka prechodom medzi zimným a jarným obdobím.

Cez fašiangy ľudia zabudli na pravidlá. V úžasných maskách mohli byť, kým chceli
Zdroj: Karloff

História fašiangov siaha až k slovanským pohanským predkom. Fašiangové obchôdzky a zábavy vrcholili v krčme, kde sa z naturálií zozbieraných po celej dedine vystrojila hostina spojená s tancovačkou. 

Fánky, šišky a pampúchy

Posledné fašiangové dni, nazývané ostatky, sú dňami divokej zábavy, tie sa kedysi nazývali mjasopust. V českom jazyku sa slovo masopust zachovalo dodnes a má rovnaký význam. Najdivokejšie sú však fašiangy posledné tri dni. Veľa sa je, pije a tancuje, ale aj hrajú hry.

Cez fašiangy ľudia zabudli na pravidlá. V úžasných maskách mohli byť, kým chceli
Zdroj: Karloff

Pohárik niečoho dobrého a silného, to k fašiangom patrilo odvždy. V našej histórii má pôvod Tatranský čaj. Kedysi na jeho prípravu používali vriacu vodou, zaliali ňou bylinky, pálenku, med, cesnak a loj. Tento rituál môžeš napokon zažiť aj dnes. Kúsok folklóru v tatranskom čaji nájdeš už na jeho fľaši, ktorá je plná ľudových symbolov. Ak chceš vidieť, ako vyzerajú také fašiangy, pozri si video, ktoré vytvorili v Tatratea spolu s Barborou.

Obdobie fašiangov však nie je iba o maskách, ale v neposlednom rade aj o jedle. Poriadne kalorickom jedle. Naši predkovia žili a stravovali sa veľmi striedmo, ale počas fašiangov pred pôstom jedli do sýtosti. Medzi tradičné jedlá sa radili fánky, šišky, pampúchy, záviny a zabíjačkové špeciality. Spravili sme ti na ne chuť?

Cez fašiangy ľudia zabudli na pravidlá. V úžasných maskách mohli byť, kým chceli
Zdroj: Karloff

Slovensko je vec srdca a tradície sú jeho dušou

Ako vidíš, fašiangy, ako aj mnohé iné z našich tradícii sú naozaj bohaté a unikátne. Pripomíname si ich, pretože sa inak môžu celkom vytratiť z našich životov. A to nemôžeme dopustiť. Ak sme ťa touto tradíciou inšpirovali, možno nájdeš fašiangový sprievod aj vo svojom kraji a vychutnáš si ho na vlastné oči. Tento rok sa konajú fašiangové slávnosti, napríklad v Dolnej Súči, Novej Dubnici, Nadliciach, ale aj Podskalí pri Považskej Bystrici. Aj takýmto spôsobom podporíš tradíciu, ktorá tu už je stovky rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia