Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2020, 15:53
Čas čítania 3:08
Dominik Vetrák

Ocenenia BAFTA ovládlo 1917. Sošku za Jokera si prevzal aj Joaquin Phoenix, ktorý kritizoval ignoráciu farebných ľudí a rasizmus

FILMY A SERIÁLY 1917
Uložiť Uložené

73. ročník odovzdávania cien BAFTA vyvrcholil dominanciou vojnovej drámy 1917.

73. ročník BAFTA (British Academy of Film and Television’s Film Awards) ovládla vojnová dráma 1917 od režiséra Sama Mendesa. Snímka získala 7 výhier vrátane najlepšieho filmu a režiséra. Joker získal 3 ocenenia vrátane toho pre Phoenixa a Parazit zase vyhral v 2 kategóriách (scenár a cudzojazyčný film). Taký Irishman s 10 nomináciami nezískal nič (Joker mal nominácií najviac, a teda 11).

Ocenenia BAFTA sa však dočkali aj kritiky. Stalo sa tak hneď pri oznámení nominovaných hercov. Ani jeden z dvadsiatich totiž nebol inej ako bielej farby pleti. Téme sa venoval aj Joaquin Phoenix. Pri preberaní ocenenia kritizoval súčasnú hollywoodsku spoločnosť aj systém, kvôli ktorému sú herci farebnej pleti do dnešného dňa znevýhodňovaní. On sám priznáva, že je súčasťou problému, keďže neurobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby to zmenil. Nakoniec vyzval svojich kolegov, aby s tým každý začal niečo robiť, aby to zmenili práve tí ľudia a tvorcovia/herci, ktorý z tohto systému vyťažili najviac. 

Domov
Zdieľať
Diskusia