Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2020, 9:10
Čas čítania 15:22
Vl Mi

Profesionálny Counter-Strike hráč: Najlepší hráči môžu stáť 500 000 eur, za výhru dostane tím aj 100 000 (Rozhovor)

Profesionálny Counter-Strike hráč: Najlepší hráči môžu stáť 500 000 eur, za výhru dostane tím aj 100 000 (Rozhovor)
Zdroj: IG/Styko
REFRESHER HRY
Uložiť Uložené

Ak chceš byť lepší ako tvoj súper, musíš dať do toho viac ako on. Ak on trénuje 10 hodín denne, ty chceš trénovať o hodinu viac, hovorí Martin, profesionálny hráč.

Hranie počítačových hier nie je už len záľuba, ale aj obrovský biznis. Navyše, progaming stále nenarazil na strop a turnaje sú čoraz honosnejšie, výhry objemnejšie a publikum čoraz ľudnatejšie.

Aj zo Slovenska dokážu šikovní hráči preraziť, zastúpenie máme vo viacerých hrách. „Čitateľ si možno povie, že sa predsa hrám len hru, čo je na tom. Je však za tým veľa driny. Hra má komplexný systém, každá akcia má reakciu, všetko na seba nadväzuje a aj malá chyba rozhoduje o víťazstve a prehre,“ vysvetľuje Martin „Styko“ Styk, profesionálny hráč Counter-Strike: Global Offensive.

Má 23 rokov a medzi profíkmi sa pohybuje od konca roku 2015. „Prvýkrát som tú hru zapol, keď som mal 11 rokov, čiže približne v roku 2008. Samozrejme, najskôr len proti botom, nie cez internet. Dohromady som už odohral zhruba 15 000 hodín, možno aj viac a napozeral som tiež tisícky hodín zápasov a turnajov, ktorých som sa nezúčastnil.“

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa stal Styko progamerom
  • Koľko hodín denne hráva a aké sú jeho zárobky
  • Kedy plánuje „ísť do dôchodku“
  • Ako je to u progamerov s výbavou, ktorú používajú

Styko:
Zdroj: IG/Styko via Dreamhack

Počítačovú hru si zahral snáď každý, nie každý sa však stane profesionálnym hráčom. Ako zistím, či mám na to, aby som sa dostal na najvyššiu úroveň?

Je to individuálne. Ja som sa k profesionálnemu počítačovému hraniu dostal, keď bol e-sports ešte v plienkach, existovalo len pár tímov na svete. Nehral som hry s cieľom, že keď vyrastiem, budem sa živiť hraním hier. Hral som hry pre zábavu, s kamarátmi, až časom to prišlo – na amatérskych a poloprofesionálnych turnajoch sa mi začali ozývať ľudia. Všimli si, že na môj vek mám dobré reflexy, presnosť, komunikáciu a rozmýšľanie, jednoducho schopnosti, ktoré sú pre hranie kľúčové.

Keď zabehnem 100 metrov, je jasné, či som dobrý bežec. Ako toto „hodnotenie“ funguje vo svete počítačových hier?

Odporučil by som ľuďom, ktorí premýšľajú nad profesionálnou kariérou, aby na to ani nepomysleli (smiech). Ak to príde, tak to príde. Až čas ukáže, či je hráč v hre dostatočne dobrý na to, aby sa stal progamerom. Ako si povedal, všetci hrajú počítačové hry, len pár ľudí to však dotiahne až na najvyššiu úroveň. Treba tiež jasne zdôrazniť, že na Slovensku to je značne zložitejšie a musíš mať aj šťastie. Vo svete je kariéra hráča reálnejšia, existujú metódy, ako sa stať profíkom. Veľa ľudí teda ani nevie, aké možnosti hranie hier ponúka. V iných krajinách sú e-sports značne populárnejšie.

Odkedy hrávaš Counter-Strike?

Prvýkrát som tú hru zapol, keď som mal 11 rokov, čiže približne v roku 2008. Samozrejme, najskôr len proti botom, nie cez internet. Dohromady som už odohral zhruba 15 000 hodín, možno aj viac a napozeral som tiež tisícky hodín zápasov a turnajov, ktorých som sa nezúčastnil.

Predchodca Counter-Strike: Global Offensive (CS GO) bola hra Counter Strike 1.6. Už vtedy sa hrávali turnaje. Nazval by si novú generáciu hry profesionalizáciou?

Určite to bol pokrok. Neviem si predstaviť, že by sme hru, ktorá vznikla v roku 1999, hrali dodnes. Na každú novú verziu, ktorá po nej vyšla, spočiatku všetci nadávali. Ja som GO-čku veril od začiatku, aj keď mala spočiatku veľa chýb. Dnes je to hra, ktorú máme všetci radi, sme spokojní, keď ju hráme. To na začiatku nebolo.

Musel som sa rozhodnúť, čo chcem robiť, ani jednému som sa totiž nevenoval naplno. Odišiel som zo školy.

Kedy nastal zlom a začal si sa kariére hráča venovať naplno?

Keď som začal študovať na vysokej škole v Bratislave. V tom čase som dostal ponuku od profesionálneho tímu z Ukrajiny HellRaisers a od vtedy sa držím v tomto kolobehu.

Ozvali sa ti sami od seba?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80012 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo mu povedali rodičia, keď sa rozhodol skončiť so školou a venovať sa hraniu
  • Ako vyzerá tréning profesionálneho hráča
  • Ako zareagovala jeho priateľka, keď jej povedal, že sa živí hraním
  • Koľko môže progamer ročne zarobiť
  • Prečo má rád šach a uprednostňuje Netflix
Domov
Zdieľať
Diskusia