Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. januára 2020, 16:05
Čas čítania 5:57
Tímea Krauszová

Ľudia lynčujú novinárov, ktorí pripomínajú, že Kobe Bryant v minulosti čelil obvineniu zo znásilnenia. Čo sa v skutočnosti stalo?

Ľudia lynčujú novinárov, ktorí pripomínajú, že Kobe Bryant v minulosti čelil obvineniu zo znásilnenia. Čo sa v skutočnosti stalo?
Zdroj: TASR/AP
OSOBNOSTI KOBE BRYANT
Uložiť Uložené

Prinášame ti prehľad o afére, ktorá takmer Kobeho Bryanta stála kariéru.

Kobeho Bryanta miloval celý svet a jeho tragická smrť prekvapila a hlboko zarmútila všetkých.  Možno z úcty, ale skôr zo strachu z reakcie čitateľov, však niektoré médiá pozabudli na časť jeho života. 

Kobe Bryant čelil v roku 2003 obvineniu zo znásilnenia. Podľa niektorých novinárov a bojovníkov za práva žien je dôležité si túto skutočnosť pripomenúť. Prípad, ktorý sa takmer dostal aj na súd, totiž mohol Kobemu totálne zničiť kariéru. Podľa dostupných informácií pravdepodobne zničil život minimálne jednej žene, ktorá tvrdí, že jej basketbalista ublížil.

Kobe Bryant prechádza cez bezpečnostnú kontrolu 11. mája 2004 pri príchode do budovy súdu v meste Eagle, kde hviezda NBA čelí obvineniu zo znásilnenia mladej ženy.
Kobe Bryant prechádza cez bezpečnostnú kontrolu 11. mája 2004 pri príchode do budovy súdu v meste Eagle, kde hviezda NBA čelí obvineniu zo znásilnenia mladej ženy. Zdroj: TASR/AP
Odporúčané
Rapoval, vyrastal v Európe a za všetky svoje tituly vďačí jednému trénerovi. Aj taký bol Kobe Bryant Rapoval, vyrastal v Európe a za všetky svoje tituly vďačí jednému trénerovi. Aj taký bol Kobe Bryant 27. januára 2020, 16:48

Staré pochybenie vyplávalo opäť na povrch

Prípad znovu pripomenula reportérka Washington Post, Felicia Sonmez, sériou príspevkov na Twitteri. Zazdieľala článok od Daily Beast a podľa NBC News napísala, že je dôležité pamätať si osobnosti vcelku, také, aké boli. A to aj v prípade, že ide o milovanú osobnosť a takto veľmi poburujúcu minulosť.

Hoci príspevky medzičasom vymazala, ľudia na sociálnej sieti a aj jej zamestnávateľ zareagovali okamžite. Množstvo čitateľov jej posielalo správy, emaily a výhražné komentáre. Obvinili ju z necitlivosti, keďže pri nehode nezahynul len Kobe, ale aj deti a ich rodičia. Novinárka niektoré výhražné správy aj s menami odosielateľov uverejnila na Twitteri, no neskôr aj tieto zmazala.

Sonmez je dočasne suspendovaná, kým Washington Post preverí, či jej príspevky porušovali interné pravidlá o používaní sociálnych sietí. Zastali sa jej však kolegovia z redakcie, ktorí si myslia, že redakcia nemala dôvod suspendovať ju. Pravidlá, ktorými sa mala riadiť, nie sú jednoznačné, navyše jej WP poskytol veľmi málo ochrany. Žena sa údajne dočasne vysťahovala z domu, bojí sa o svoju bezpečnosť.

Julie Lalonde, ktorá pochádza z kanadského hlavného mesta Ottawy, je známou bojovníčkou za práva žien. Aj ona sa rozhodla pripomenúť Bryantov prípad a využila na to Twitter. „Kobe Bryant bol násilník. Pre prípad, že na to v najbližších dňoch zabudnete,“ napísala podľa Vice.

Kobe sa pozerá na svoju obhajkyňu Pamelu Mackeyovú, kým ho sudca Frederick Gannet poúča o jeho právach, počas súdneho pojednávania v coloradskom meste Eagle 6. augusta
Kobe sa pozerá na svoju obhajkyňu Pamelu Mackeyovú, kým ho sudca Frederick Gannet poúča o jeho právach, počas súdneho pojednávania v coloradskom meste Eagle 6. augusta Zdroj: TASR/AP

Príspevok neskôr vymazala, pretože tiež dostala ohromujúce množstvo výhražných správ. Viacerí ľudia začali uverejňovať adresy všetkých jej menovkýň s cieľom zastrašiť ju. Niektorí sa vyjadrili, že mala v helikoptére radšej zomrieť ona. Lalonde bola v minulosti obeťou sledovania, napísala o tom aj knihu. Podľa Vice jej šlo len o to, aby sa nezabudlo, že bez ohľadu na to, čo Kobe dokázal, urobil v minulosti aj nesprávne veci.

Kobeho prípad však nie je až taký jednoznačný. Súd v tejto kauze nikdy nerozhodol, pretože žena, ktorá ho obvinila, krátko pred pojednávaním odmietla vypovedať pred porotou. Pozreli sme sa bližšie na to, čo sa vlastne stalo. Vďaka Daily Beast sme si mohli porovnať aj výpovede žalobkyne s tým, čo o inkriminovanej noci povedal basketbalista. Meno ženy utajili z dôvodu jej ochrany, hoci niekoľkokrát zaznelo v súdnej sieni a napriek veľkej snahe sa napokon dostalo na verejnosť.

Odporúčané
S Kobem Bryantom som sa stretol, keď sme boli obaja tínedžeri. Keď som sa dozvedel o nehode, vyšli mi slzy (Rozhovor) S Kobem Bryantom som sa stretol, keď sme boli obaja tínedžeri. Keď som sa dozvedel o nehode, vyšli mi slzy (Rozhovor) 27. januára 2020, 17:42

K znásilneniu vraj došlo v lete 2003

Kobe vraj dievča znásilnil 30. júna 2003. Pracovalo v hotelovom rezorte, v ktorom v tom čase býval. Mal 24 rokov, bol ženatý a ich prvá dcérka Natalia mala sotva pol roka. O necelé tri týždne neskôr ho oficiálne obvinili zo sexuálneho útoku voči 19-ročnej žene. Hneď po útoku išla do nemocnice, neskôr aj na políciu. Obvinenie, ktoré voči basketbalistovi vzniesli, je druhým najzávažnejším sexuálnym zločinom v štáte Colorado a zahŕňa sexuálnu penetráciu a takú mieru ohrozenia, ktorá donúti obeť podriadiť sa aj proti svojej vôli, vysvetľuje New York Times.

Kobe sa dobrovoľne odovzdal do rúk šerifa o pár dní - 4. júla. O približne hodinu neskôr ho prepustili. Zložil totiž kauciu vo výške 25-tisíc dolárov, píše New York Times.

V prípade, že by ho odsúdili, hrozilo mu väzenie na 4 roky až doživotie a tiež povinná účasť na programe pre páchateľov sexuálnych zločinov minimálne na obdobie dvadsiatich rokov. Znamenalo by to tiež nezmazateľný zápis v registri trestov, ktorý by mohol značne ovplyvniť jeho kariéru, predovšetkým pri spoluprácach so značkami.

Vo svojich vyjadreniach pre CNN sa Kobe aj jeho manželka Vanessa zhodli na tom, že je nevinný. „Viem, že môj manžel urobil chybu – dopustil sa cudzoložstva. S tým sa budeme musieť v našom manželstve obaja vyrovnať, a aj tak urobíme. Nie je to žiadny kriminálnik,“ povedala Vanessa. „Nič, čo sa v noci 30. júna odohralo, nebolo proti vôli ženy, ktorá ma teraz neprávom obvinila,“ vyjadril sa Kobe a priznal sa, že jeho jediným pochybením bola nevera. Tá bola podľa záznamov Daily Beast opakovaná, priznal policajtom v priebehu vyšetrovania.

Hviezdny krídelník tímu NBA Los Angeles Lakers Kobe Bryant sa radí so svojou právnou zástupkyňou Pamelou Mackeyovou v priebehu pojednávania v budove súdu 13. novembra v meste Eagle v americkom Colorade.
Hviezdny krídelník tímu NBA Los Angeles Lakers Kobe Bryant sa radí so svojou právnou zástupkyňou Pamelou Mackeyovou v priebehu pojednávania v budove súdu 13. novembra v meste Eagle v americkom Colorade. Zdroj: TASR/AP

Čo sa podľa výpovedí oboch strán v osudnú noc vlastne stalo?

Obaja, Kobe aj žena, ktorá ho obvinila zo znásilnenia, sa zhodnú na tom, ako sa stretli. Žena pracovala na recepcii hotela, v ktorom basketbalista s ďalšími dvoma mužmi býval. Každý mal svoju vlastnú izbu. Zostala aj po skončení pracovnej doby, pretože si potrebovala odpracovať ďalšie hodiny. Stretli sa a na Kobeho žiadosť mu poskytla súkromnú prehliadku hotela: ukázala mu bazén, fitko a spa.

Skončili v jeho izbe a začali sa bozkávať. Keď si Kobe začal vyzliekať nohavice, podľa Daily Beast sa žena odtiahla a chcela z izby odísť. Opakovane zaznelo jasné „nie“, ktoré podľa jej výpovede Kobe počul, pretože zakaždým jej zovrel ruky okolo krku o čosi tesnejšie. Napokon ju vraj silou oprel o stoličku, vyhrnul jej sukňu a strhol nohavičky. 

S bozkávaním teda obaja súhlasili. Neskôr však došlo aj k sexu, o ktorom Kobe tvrdí, že chceli obaja. Žena však tvrdí, že ju chytil pod krk, škrtil a vynútil si sex silou. Po skončení jej viackrát zopakoval, že o tom nesmie nikomu povedať.  Žena napriek tomu išla na políciu hneď na druhý deň. Na hluk z Kobeho izby sa neskôr sťažovali aj iní návštevníci hotela.

Odporúčané
Znásilnenie Violy v Bratislave je vrchol ľadovca sexuálneho násilia. Ženy na Slovensku a vo svete sexuálne útoky často nehlásia Znásilnenie Violy v Bratislave je vrchol ľadovca sexuálneho násilia. Ženy na Slovensku a vo svete sexuálne útoky často nehlásia 26. novembra 2019, 11:28

Aké dôkazy mala žena o znásilnení

Obeť ešte v tú noc absolvovala prehliadku v nemocnici. Podľa Daily Beast získala polícia niekoľko podstatných dôkazov: semeno, ktoré našli na jej stehnách, sa zhodovalo s Kobeho DNA. Mala početné poranenia vagíny, ktoré nasvedčovali tomu, že sex bol násilný, pričom jej krv sa našla aj na Kobeho tričku. Lekárska správa tiež potvrdila, že k zraneniam prišlo počas uplynulých 24 hodín. Mala aj modriny na krku, spolu so susedmi, ktorí počuli krik, to teda bol podľa jej právneho zástupcu Marka Hurlberta prípad, ktorý mohol vyhrať.

Do karát im, obrazne povedané, nahrávali aj Kobeho výpovede. Basketbalista trikrát poprel, že by so ženou vôbec mal sex. K nevere sa priznal až keď sa dozvedel, že polícia má k dispozícii vzorky krvi a semena. Podľa Washington Post naďalej vytrvalo tvrdil, že so sexom obe strany súhlasili. Priznal však, že priamo si povolenie nevypýtal.

Kobe vychádza cez prestávku zo súdnej siene v meste Eagle v štáte Colorado 1. marca 2004.
Kobe vychádza cez prestávku zo súdnej siene v meste Eagle v štáte Colorado 1. marca 2004. Zdroj: TASR/AP

Prípad sa odohral v časoch, kedy ešte neexistovalo hnutie #MeToo a súhlas sa vnímal implicitnejšie.  V duchu „nie znamená nie“ sa skôr skúmalo to, či obeť dostatočne jasne protestovala, než na to, či odznelo jasné „áno“. 

Avšak podľa výpovede obete sa zdá, že Kobe počul, že opakovane povedala nie, navyše sa z izby snažila odísť. Priznala však, že neprotestovala z celých síl, predovšetkým kvôli tomu, že sa bála, že by jej fyzicky ublížil ešte viac.

Odporúčané
Lesbickú scénu natáčali až 10 dní, režisér na herečky vyvíjal tlak. Ako zachraňuje erotické scény filmový koordinátor intimity? Lesbickú scénu natáčali až 10 dní, režisér na herečky vyvíjal tlak. Ako zachraňuje erotické scény filmový koordinátor intimity? 26. januára 2020, 9:33

Prečo napokon nebol súd

Ženu, ktorá Kobeho udala, celé mesiace rozoberali médiá aj fanúšikovia, pripomína New York Times. Chodili jej výhražné správy, vzhľadom na necitlivú manipuláciu s jej osobnými údajmi médiá časom zistili aj jej meno. Bola beloška a obvinila černocha, niektoré médiá preto podľa New York Times prezentovali príbeh ako jeden z tých "neférových" zápasov, v ktorých černocha obvinili a odsúdili len na základe jeho pôvodu.

Kobeho obhajcovia argumentovali pestrou sexuálnou minulosťou obete a tvrdili, že rovnaké zranenia by mala, keby mala tri noci po sebe sex s rôznymi mužmi. A to aj napriek tomu, že lekárska správa potvrdila, že zranenia vznikli počas predchádzajúcich 24 hodín a Kobeho DNA našli na jej tele.

Kobe rozpráva o tom, ako ho skúsenosť s obvinením zmenila

V septembri 2004, len týždeň predtým, než sa malo začať súdne pojednávanie, žena stiahla obžalobu, píše Daily Beast. Odmietla totiž vypovedať. Je možné, že sa zlomila pod tlakom takmer celého sveta. Podala samostatnú občiansko-právnu sťažnosť, vďaka ktorej získala Kobeho verejné ospravedlnenie a istú sumu peňazí.

Nie je známe, koľko jej napokon Kobe zaplatil, no najvyššia čiastka, ktorú ako odškodné v tom čase v štáte Colorado mohli uznať, bola dva a pol milióna dolárov. Daily Beast dodáva, že žena pochádzala z bohatej rodiny.

„Hoci úprimne verím, že s našim stretnutím súhlasili obe strany, teraz vidím, že ona to tak nevnímala a stále sa na to nepozerá rovnako, ako ja,“ povedal Kobe v ospravedlnení, ktoré jeho zástupca prečítal aj na súde. Ospravedlnil sa jej aj celej jej rodine za strastiplný rok, ktorý si musela odtrpieť. Naďalej prízvukoval, že on vždy ich spoločnú noc považoval za záležitosť, s ktorou obaja súhlasili. Týmto ospravedlnením sa trestno-právna obžaloba (teda tá, ktorá ho mohla stáť slobodu, kariéru a veľmi veľa peňazí) uzavrela.

Mimosúdne vyrovnanie, ktoré uzavreli v marci roku 2005, zažehnalo krízu nad Kobeho kariérou a svet na túto nepríjemnú aféru radšej zabudol.

Domov
Zdieľať
Diskusia