Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2020, 0:28
Čas čítania 2:53
Viktor Kniš

5 vecí, ktoré vieme o tragickej smrti legendárneho Kobeho Bryanta. Kam s dcérou leteli?

NEWS KOBE BRYANT
Uložiť Uložené

Športový svet prišiel o dôležitého človeka. Legendárny basketbalista zahynul vo veku 41 rokov so svojou 13-ročnou dcérou a ďalšími 7 ľuďmi na palube.

V nedeľu zasiahla svet tragická správa o smrti legendárneho basketbalistu Kobeho Bryanta, ktorý spoločne so svojou 13-ročnou dcérou zahynul po páde helikoptéry. Tá sa zrútila v Calabasas relatívne blízko centra Los Angeles. Pád nikto z deviatich ľudí na palube neprežil. 

Počas prvých hodín vyšetrovatelia a záchranári zverejnili len málo informácií, z niektorých sa však už dal vyskladať príbeh o tom, kam vlastne bývalá hviezda NBA s jednou zo štyroch dcér letela a taktiež sa dozvedáme čosi o svedectvách ľudí, ktorí boli v čase pádu neďaleko. 

Pripravili sme súhrn všetkých doterajších potvrdených informácií, ktoré vychádzajú z lokálnych zdojov a slov záchranárov. Dozvieš sa, kto bol na palube, čo sa dialo krátko pred haváriou a aké nepravdivé informácie môžu stále internetom kolovať. 

5 vecí, ktoré vieme o tragickej smrti legendárneho Kobeho Bryanta. Kam s dcérou leteli?
Kobe Bryant sa počas svojej aktívnej kariéry stal päťnásobným šampiónom NBA, tituly získal v rokoch 2000-2002, 2009 a  2010. Zároveň bol miláčikom domovského publika v Los Angeles a  dvakrát ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča finálovej série play off – v rokoch 2009 a 2010. Okrem toho bol aj hráčom reprezentácie Spojených štátov a v dvoch prípadoch (2008 a 2012) získal zlatú medailu na olympiáde. Populárny basketbalista vyhral aj Oscara za najlepší krátky animovaný film.

Ako vrtuľník havaroval? 

Prečo stroj Sikorsky S-76 havaroval je zatiaľ predmetom vyšetrovania, v hre je stále možnosť ľudského zlyhania, prípadne technickej chyby stroja. Hľadaním zavinenia sa bude zaoberať Federálna správa letectva v spolupráci s Národnou radou pre bezpečnosť dopravy.

Odporúčané
Fotografie z miesta nehody ukazujú momenty po páde helikoptéry, v ktorej prišiel o život Kobe Bryant Fotografie z miesta nehody ukazujú momenty po páde helikoptéry, v ktorej prišiel o život Kobe Bryant 26. januára 2020, 21:18

Portál TMZ informoval o tom, že očití svedkovia počuli, ako helikoptéra pred pádom vydáva podozrivý zvuk. Následne celé okolie zaplavil hustý dym a zasahovať museli desiatky hasičov, ktorí viac ako hodinu lokalizovali oheň a následne pracovali na jeho likvidácii. Na tlačovej konferencii jeden z vrchných policajtov povedal, že miesto nehody bolo ťažko dostupné, keď sa však dostali bezprostredne k úlomkom lietadla, bolo zreteľné, že takú nehodu nemohol nikto prežiť, informuje TMZ. 

5 vecí, ktoré vieme o tragickej smrti legendárneho Kobe Bryanta. Kam s dcérou leteli?
Zdroj: TMZ

Kto bol na palube? 

Prvá informácia hovorila o najmenej štyroch mŕtvych, približne po dva a pol hodinách od nehody už CNN informovalo o 9 obetiach, pričom jednou z nich bol aj profesionálny pilot. Náčelník polície na tlačovej konferencii skonštatoval, že obete menovať nebude a spraví tak až po obhladnutí koronerom, aby bola zaručená nepochybná identifikácia. Zároveň nechce, aby sa najbližší obetí dozvedeli tieto informácie z médií. 

Odporúčané
S Kobe Bryantom zahynula v helikoptére aj jeho 13-ročná dcéra, svet zdieľa ich spoločné videá a fotky S Kobe Bryantom zahynula v helikoptére aj jeho 13-ročná dcéra, svet zdieľa ich spoločné videá a fotky 26. januára 2020, 23:07

Je potvrdené, že okrem legendárneho basketbalistu Bryanta sa v helikoptére v čase nehody nachádzala aj jeho 13-ročná dcéra Gianna, informuje CNN. Okrem nich potvrdili zahraničné médiá aj prítomnosť baseballového trénera Orange County menom John Altobelli. Mená zvyšných piatich obetí sa dozvieme v najbližších hodinách, diskutuje sa o možnosti, že na palube bola ešte jedna spoluhráčka Kobeho dcéry s otcom. 

5 vecí, ktoré vieme o tragickej smrti legendárneho Kobe Bryanta. Kam s dcérou leteli?
Zdroj: Complex/FB

Kam leteli?

Legenda NBA Bryant viedol svoju dcéru k rovnakému športu, v ktorom vynikal on sám a aj počas nedele 26. januára mali namiere práve na zápas. Ten sa mal konať v Mamba Sports Academy v Thousand Oaks  v popoludňajších hodinách. 

Dcéra 41-ročného úspešného športového velikána celým menom Gianna Maria Onore Bryant sa dnes mala na palubovku postaviť ako hráčka a jej otec ju mal trénovať, tvrdí riaditeľka tímu Lady Mavericks Evelyn Morales podľa CNN. Dievčatá mali hrať proti Lady Pride v rámci turnaja Mamba Cup Series.

Svet smúti, legendu si uctievajú všetky tímy NBA

S Kobem Bryantom sa lúči celý svet vrátane najuznávanejších kolegov z oboru, ale aj mnohí ďalší, s ktorými sa mal možnosť počas svojho života spoznať. Michael Jordan, Lebron James, Kanye West, Barack Obama ale aj celé tímy NBA mu vzdali obrovskú poklonu a uctili si jeho pamiatku symbolicky. Krátko po páde stroja mal začať zápas medzi Denver Nuggets a Houston Rockets. Hráči si uctili svojho bývalého kolegu minútou ticha. 

Pred začiatkom ďalšieho zo skorších zápasov medzi San Antonio Spurs a Toronto Raptors sa ešte diskutovalo, či by nemali byť stretnutia zrušené. Hráči však takto aspoň mali možnosť uctiť si legendu basketbalu verejne a spoločne. Oba tieto tímy prvých 24 sekúnd na oboch stranách nehrali, aby vzdali poctu číslu 24, v ktorom odohral Kobe Bryant značnú časť kariéry.


Šíria sa nepravdivé informácie

Podobné chaotické situácie, keď ešte neexistuje veľa potvrdených informácií a väčšina z nich je závislá len na jednom zdroji, ktorým boli v tomto prípade záchranári, sa zvyknú vyznačovať aj publikovaním nepravdivých faktov. Portál ABC zverejnil, že mali pri havárii zahynúť všetky dcéry Kobeho Bryanta, čo sa nakoniec ukázalo ako vymyslená informácia, ktorá nebola založená na pravde. 

Následne sa ešte rozšírila informácia, že sa našiel muž, ktorý na Twitteri dokázal už v roku 2012 predpovedať, ako Kobe Bryant zomrie. Podľa všetkého len našiel spôsob, ako prepísať dátum na svojom príspevku, čo podľa užívateľov hltv.com umožňuje práve wordpress téma Carbon v2.5. 

5 vecí, ktoré vieme o tragickej smrti legendárneho Kobeho Bryanta. Kam s dcérou leteli?
Späť
Zdieľať
Diskusia