Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2020, 16:39
Čas čítania 2:56
Matej Krajčovič

Aktualizované: Epidémia koronavírusu dorazila do Európy. Ako sa pred nákazou chrániť?

NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Situácia zatiaľ nie je ani zďaleka taká vážna, ako v prípade epidémie SARS medzi rokmi 2002 až 2003.

Titulky správ aktuálne plní nový koronavírus, ktorý sa šíri z človeka na človeka. Nakazeným spôsobuje horúčku, kašeľ a dýchacie problémy, pričom k dnešnému dňu bolo potvrdených 41 obetí. V Európe sa už nákaza objavila vo Francúzsku, kde hlásia troch pacientov. V Austrálii sa vírusom zatiaľ nakazila jedna osoba.

Koronavírus 2019-nCoV má byť podobný vírusu SARS (akútny respiračný syndróm), ktorý v rokoch 2002 až 2003 zabil 774 ľudí. Aj to znásobuje možné obavy. 

Podľa viacerých zdrojov a tvrdení odborníkov je však zatiaľ akákoľvek panika prehnaná a situácia je relatívne pod kontrolou. 

Zatiaľ sa vraj báť netreba

41 mŕtvych z celkového množstva 1287 prípadov v Číne znamená úmrtnosť menej než 3 percentá. Úmrtnosť na SARS bola 9,6 % a tvrdá štatistika všetkých bežných chrípkových ochorení je tiež viac než dvojnásobná, najmä v prípade starších osôb.

Krajina Nakazených Úmrtia
Čína 1287 41
Thajsko 5 0
Singapur 3 0
Francúzsko 3 0
Taiwan 3 0
Hong Kong 2 0
Macao 2 0
Japonsko 2 0
Južná Kórea 2 0
Vietnam 2 0
Austrália 1 0
USA 1 0

Vírus vypukol v čínskom meste Wu-chan (Wuhan), zrejme na jednom z trhov plných typických lokálnych pochúťok vrátane vtáčích vajec, hlodavcov a iných zvláštností, ktoré Európania na svoje taniere obvykle nedávajú. 

Podľa CNN môžu byť zdrojom nákazy netopiere, respektíve had známy ako bungar pásikavý (Bungarus multicinctus), ktorý v divočine často netopiere loví a na trhu vo Wuhane ho predávali. 

Trh úrady okamžite uzavreli a dezinfikovali. Vláda dokonca uzavrela celé mesto Wu-chan, presnejšie zastavila metro, autobusové linky a pre pasažierov smerom von aj letiská a vlakové stanice.

11-miliónové mesto totiž leží v polovici cesty medzi metropolami Šanghaj, Guangzhou (vstupná brána do Hong Kongu) a Peking. V sobotu 25. januára očakávajú Číňania oslavy Čínskeho nového roka, pred ktorými milióny miestnych obyvateľov cestujú naprieč krajinou za svojimi rodinami. Vírus by teda mohli z Wu-chanu rozšíriť rýchlo ďalej. Oslavy už Peking pre istotu zrušil.

Odporúčané
Čínske mesto Wu-Chan je uzavreté, ľudia vykúpili jedlo aj ochranné rúška. Vyzerá to tam, akoby mal prísť koniec sveta Čínske mesto Wu-Chan je uzavreté, ľudia vykúpili jedlo aj ochranné rúška. Vyzerá to tam, akoby mal prísť koniec sveta 24. januára 2020, 6:48

Hoci zábery z opusteného mesta duchov, kde na kľúčových miestach stoja iba policajti pôsobia desivo a nemusel by sa za ne hanbiť žiadny katastrofický film, západní odborníci Čínu za tieto kroky chvália. 

Proti vírusu zatiaľ neexistuje liek a v nemocniciach sa liečia len príznaky (horúčka a sprevádzajúce infekcie). Izolovanie nakazených a zabránenie tomu, aby sa vírus šíril ďalej, je teda najlepším riešením. 

U veľkej časti nakazených symptómy zmiznú a vyliečia sa. Kontrola na letiskách zas napomôže tomu, aby infikované osoby odviezli do karantény a nemocníc. 

Vo Wu-chane dokonca začali stavať novú nemocnicu, kde by mali pripraviť tisíc lôžok pre pacientov. Budovu z prefabrikovaných dosiek chcú miestni dokončiť za menej než sedem dní. 

Čínsky koronavírus je vraj zatiaľ pod kontrolou. Treba sa nákazy báť?
Zdroj: TASR/AP

V prípade epidémie SARS Čína k prevencii pristúpila laxne, štátnym médiám o nej zakazovala informovať a Medzinárodnú zdravotnícku organizáciu WHO informovala až po takmer troch mesiacoch.

V prípade koronavírusu z Wu-chanu sa to podarilo za 23 dní, vrátane identifikácie vírusu a zistenia, že sa situácia dostala do stavu epidémie.

Čo môžeš robiť, aby si sa chránil?

Vo Wu-chane je situácia komplikovaná. V piatok rozšírili uzáveru aj na 12 ďalších miest a obmedzenie cestovania sa tak už týka až 35 miliónov Číňanov.

New York Times ukázali videá, na ktorých vidno, že nemocnice vo Wu-changu sú preplnené a aj český študent, ktorý sa aktuálne v meste nachádza pre Refresher potvrdil, že medzi obyvateľmi narastá pocit paniky. Úrady a školy im odporúčajú nosiť rúšky, prípadne zostať doma a ceny potravín v obchodoch rastú. 

 

Možno by si sa mal vyvarovať cesty do Číny, najmä do postihnutých oblastí. Slovenské Ministerstvo zahraničných vecí vydalo podobné odporúčanie. Platí však 2. stupeň, teda „zvážiť cestovanie“ a nie „necestovať“ (3. stupeň) alebo dokonca „opustiť krajinu“ (4. stupeň). Slováci v oblasti by sa mali registrovať na slovenskom zastupiteľskom úrade. 

Čínsky koronavírus je vraj zatiaľ pod kontrolou. Treba sa nákazy báť?
Zdroj: TASR/AP

Osoby, ktoré z oblasti prichádzajú na Slovensko, by mali kontrolovať už na letiskách aspoň skenermi teplôt. V prípade podozrení, že vírus z Číny vyniesli do ďalších krajín, ich dajú do karantény spolu s ich príbuznými. 

Web Shanghauist však upozorňuje na to, že niektorí nakazení vírusom 2019-nCoV horúčku nedostali. Kontrola ľudí prichádzajúcich z postihnutých oblastí sa pritom takmer výlučne spolieha na skenovanie teploty bezdotykovými teplomermi, teoreticky teda nemusí byť úplne účinná

Môžeme len dúfať, že čínske úrady situáciu zvládnu a izolácia miest či samotného Wu-chanu povedie k potlačeniu šírenia koronavírusu. Okolité krajiny a WHO budú pripravené pomôcť, minimálne potravinami, vodou alebo lekárskym personálom.  

Čínsky koronavírus je vraj zatiaľ pod kontrolou. Treba sa nákazy báť?
Zdroj: TASR/AP

Osoby, ktoré v oblasti boli alebo prišli do styku s ľuďmi z postihnutej provincie, by mali sledovať svoj organizmus. Príznaky podobné chrípke poznáš (bolesť hlavy, teplota a dýchacie problémy) a v prípade ich nástupu treba hneď navštíviť lekára, nie snažiť sa nákazu vyležať doma. 

Domov
Zdieľať
Diskusia