Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2020, 11:29
Čas čítania 1:50
Tímea Krauszová

Lídra hnutia za občianske práva zatkli, pretože bol gay. 33 rokov po jeho smrti je šanca, že mu konečne udelia milosť

HISTÓRIA LGBT+ USA
Uložiť Uložené

Predsedovia organizácií, ktoré bojujú za práva LGBTI a práva Afroameričanov žiadajú guvernéra o milosť.

Bayard Rustin bol aktivista, ktorý viedol aj afroamerické hnutie za občianske práva v Spojených štátoch v polovici 20. storočia. Skončil vo väzení len preto, že bol gay. Záznamu v registri trestov sa nikdy nezbavil, ešte aj po smrti ho evidujú ako násilníka. Dvaja predstavitelia organizácií za práve menšín teraz bojujú o to, aby Rustinovi udelili milosť, píše CNN.

Bez neho by hnutie nebolo tým, čím bolo

Afroamerické hnutie za občianske práva bojovalo za práva menšiny v 50-tych a 60-tych rokoch minulého storočia. Jeho predstavitelia chceli ukončiť rasovú segregáciu a diskrimináciu pomocou nenásilných protestov. Medzi najznámejších predstaviteľov hnutia patril Martin Luther King, bol to však Rustin, ktorý stál za najznámejšími protestami v krajine, vrátane bojkotu autobusovej dopravy v Montgomery (1955-1956) či pochodu na Washington za prácu a slobodu (1963).

Domov
Zdieľať
Diskusia