Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. januára 2020, 15:23
Čas čítania 7:48
Vl Mi

Nechceš bojovať v prípadnej vojne? Môžeš odmietnuť nasadenie na front, bol by si zdravotníkom či zásobovačom

Nechceš bojovať v prípadnej vojne? Môžeš odmietnuť nasadenie na front, bol by si zdravotníkom či zásobovačom
Zdroj: FB/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slováci vyhlásenie o odmietnutí výkonu mimoriadnej služby využívajú.

Donald Trump dal 3. januára pokyn zabiť vplyvného iránskeho generála Kaséma Solejmáního. Na druhý deň sa celý svet zobudil do rušného rána. Čo tento útok znamená? Koho to ovplyvní? Bude vojna?

To boli otázky, ktoré riešili nielen politici či médiá, ale aj bežní ľudia. Dôkazom toho je aj fakt, že začali hromadne zadávať do vyhľadávača heslo Tretia Svetová vojna. V deň útoku výraz trendoval v Google Trends.

Odporúčané
46-ročný vojenský veterán: Krajiny ako Slovensko, ktoré sú na tom ekonomicky dobre, musia niečo spraviť pre mier 46-ročný vojenský veterán: Krajiny ako Slovensko, ktoré sú na tom ekonomicky dobre, musia niečo spraviť pre mier 25. januára 2020, 9:16

3. januára v čase 18:28 dosiahlo na celom svete slovné spojenie World War 3 hodnotu 100. Tá znázorňuje záujem v priebehu času. Hodnota 100 predstavuje najvyššiu popularitu príslušného výrazu. 50 znamená, že má polovičnú popularitu. Skóre 0 znamená, že nebol dostatok dát pre daný výraz.

Ak príde na Slovensko vojna, desaťtisíce Slovákov nebude bojovať. Podpísali vyhlásenie o odmietnutí výkonu mimoriadnej služby
Zdroj: Google Trends

Strach z vojny. Ten majú mnohí vrátane mladých. Väčšina mileniálov sa obáva, že do roku 2030 dôjde k jadrovému útoku. Vyplýva to z prieskumu, ktorý bol súčasťou správy Medzinárodného výboru Červeného kríža.  

Desaťtisíce Slovákov nepôjde do zbrane

Prieskum sa uskutočnil v 16 krajinách a zapojilo sa doň 16 000 mileniálov (vo veku 20 až 35 rokov) z Afganistanu, Kolumbie, Francúzska, Indonézie, Izraela, Malajzie, Mexika, Nigéria, z Palestínskeho územia, Ruska, Južnej Afriky, Sýrie, Švajčiarska, Spojeného kráľovstva, Ukrajiny a Spojených štátov. Prieskumu sa teda zúčastnili mladí z krajín, ktoré čelia medzinárodnému konfliktu a tiež z tých, v ktorých obyvatelia žijú v mieri.

„Viac ako polovica mileniálov (54 %) verí, že k jadrovému útoku pravdepodobne dôjde v nasledujúcom desaťročí,“ uvádza sa v správe. Približne 47 % respondentov uviedlo, že veria, že počas života zažijú svetovú vojnu, zatiaľ čo 46 % si myslí opak. 

Ak príde na Slovensko vojna, desaťtisíce Slovákov nebude bojovať. Podpísali vyhlásenie o odmietnutí výkonu mimoriadnej služby
Zdroj: FB/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky

Hypoteticky, ak by sa Slovensko zaplietlo do vojnového konfliktu, tisícom mužov v prípade potreby vzniká branná povinnosť podľa Zákona o brannej povinnosti. Týka sa tých, ktorí v danom roku dovŕšia 19 rokov a majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Čo to znamená? Muž sa musí v prípade potreby v čase vojny alebo vojnového stavu podrobiť odvodu a bojuje na mieste konfliktu.

Po nariadení mobilizácie Okresný úrad v sídle kraja povolá na výkon mimoriadnej služby vojakov v zálohe a odvedených registrovaných občanov, ktorí sú zdravotne spôsobilí na jej výkon. Pri povolávaní vojakov v zálohe a registrovaných občanov sa vychádza z požiadaviek ozbrojených síl a ročník narodenia nie je rozhodujúcim kritériom. Kategóriu vojakov v zálohe tvoria najmä bývalí profesionálni vojaci, občania, ktorí vykonali povinnú vojenskú službu, občania, ktorí skončili služobný pomer v ozbrojených a záchranných zboroch za podmienky, že im trvá branná povinnosť.

Tá sa týka mužov od 19 do 45 rokov bez vojenskej hodnosti a vo vojenskej hodnosti vojak 1. a 2. stupňa a mužov od 19 do 55 rokov v ostatných vojenských hodnostiach. Na výkon mimoriadnej služby nemôžu byť povolaní občania uznaní za nespôsobilých vykonať vojenskú službu (sú držiteľmi tzv. „modrej knižky“), pretože im zanikla branná povinnosť.
Ministerstvo Obrany SR

Odmietam zabíjať, vraví čitateľ Igor

Náš čitateľ Igor však v prípade vojny nebude musieť bojovať. Podpísal vyhlásenie o odmietnutí výkonu mimoriadnej služby. Má po tridsiatke, pracuje v bankovom sektore. Prečo sa rozhodol odovzdať dokument? „Odmietam zabíjať, vyhlásenie som odoslal pár rokov dozadu,“ povedal pre Refresher.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 79765 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako a dokedy môžeš odmietnuť nasadenie v boji
  • Čo by si musel v prípadnom vojnovom konflikte potom robiť
  • Koľko ľudí už odmietlo bojové nasadenie
  • Kedy sa tieto počty rapídne zvýšili
  • Či hrozí na Slovensku znovuzavedenie povinnej vojenskej služby
Domov
Zdieľať
Diskusia