Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2020, 18:23
Čas čítania 3:14
Tina Hamarova

Vírusu sa až tak nebojíme, ale hrozí, že nebudeme môcť odletieť z Číny, hovorí Tomáš zo Šanghaja

ZDRAVIE ČÍNA
Uložiť Uložené

V Číne pre vírus „zatvárajú“ ďalšie mestá. Nákazu sledujú už aj slovenské úrady.

Tomáš Hlinka žije už viac ako 5 rokov v megameste Šanghaj na východe Číny. Na základnej škole, kde učí, majú aktuálne prázdniny. Šírenia nákazy nového vírusu 2019-nCoV, ktorý má pôvod práve v Číne, sa zatiaľ nebojí. Vyhýba sa ale preplneným miestam ako metro či autobusy.

„Ja chodím rád pešo. Síce mám prácu 7 kilometrov od miesta, kde bývame, ale aspoň sa tak vyhnem tomu vírusu. Ale či moji kolegovia v práci, ktorých tam síce teraz na konci semestra nie je veľa, náhodou neboli v kontakte s niekým chorým, to vylúčiť nemôžem.“

V Šanghaji žije 25 miliónov obyvateľov
V Šanghaji žije 25 miliónov obyvateľov Zdroj: Tomáš Hlinka

Zatvárajú mestá

Ohnisko nákazy pochádza z mesta Wu-chan v provincii Chu-pej. Úrady tam ešte v stredu zastavili verejnú dopravu. Obmedzenia sa však rozšírili už aj na ďalšie oblasti v provincii. Miliónové mestá Huanggang a Ezhou uzavreli autobusovú aj vlakovú dopravu, ľudí vyzvali, aby neopúšťali mesto. Xiantao zakázalo aj akékoľvek verejné zhromaždenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia