Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2020, 21:31
Čas čítania 2:03
Tímea Krauszová

Americký minister financií poslal Gretu Thunberg študovať. Tá mu odpovedala, že nepotrebuje diplom, aby videla, kde je problém

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA GRETA THUNBERGOVÁ KLIMATICKÁ ZMENA USA
Uložiť Uložené

Minister uviedol, že Greta nemá žiadnu kvalifikáciu hovoriť o klimatických zmenách.

Steven Mnuchin, minister financií USA, na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose poslal Grétu do školy. Konkrétne by podľa neho mala ísť študovať ekonómiu. Reagoval tak na jej výzvu, ktorú adresovala Spojeným štátom americkým.

Podľa nej by mali okamžite prestať s používaním fosílnych palív. Okrem neho podľa The Guardian zareagovali na ostrú výzvu aj ďalší svetoví lídri, vrátane Donalda Trumpa a Angely Merkelovej. Netrvalo dlho a na výčitku zareagovala aj 17-ročná Švédka.

Keď dokončí školu, môže nám to prísť vysvetliť

Greta vo svojom prejave v utorok jasne kritizovala snahu znižovať alebo vyrovnávať naše emisie. Podľa nej s nimi musíme raz a navždy skončiť, a to radikálne. „Ak ste si to náhodou nevšimli, náš svet je v plameňoch.“ 

Navrhla, aby sa svetoví lídri okamžite stiahli z obchodovania s fosílnym palivom a prestali ho používať. Mnuchin vo svojom prejave kritizoval fakt, že táto požiadavka je momentálne nezrealizovateľná.

Minister financií sa najskôr pri otázke na Gretine odporúčanie tváril, že netuší, o koho ide. „Kto to je?“ pýtal sa a potom povedal, že len sranduje, píše Guardian. „Keď doštuduje ekonómiu, môže sa vrátiť a vysvetliť nám to,“ dodal.

Počas svojho prejavu zdôraznil, že problém so životným prostredím je zložitý a povedal, že USA sú lídri v boji s emisiami. Nerobia to však v štátnom, ale v súkromnom sektore. Podľa neho sú najväčším problémom Čína a India.

Odporúčané
10 najočakávanejších animovaných seriálov roka 2020 10 najočakávanejších animovaných seriálov roka 2020 22. januára 2020, 16:09

K jej prejavu ešte v ten deň zareagoval aj americký prezident Donald Trump. Podľa neho by sme mali odmietnuť tých, ktorí bezprestajne prorokujú skazu a apokalypsu. Delegátom na fóre poradil, aby zostali optimistickí.

Podľa Guardian sa ku Gretinmu prejavu vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá mala oveľa kladnejší postoj ku slovám 17-ročnej aktivistky. Ocenila netrpezlivosť mladých aktivistov a povedala, že by si z toho mohli lídri vziať príklad. „Som presvedčená o tom, že cena za ničnerobenie bude oveľa vyššia než cena za skutky,“ povedala.

Greta odpovedala: K tomuto diplom nepotrebujem

Greta promptne reagovala na výčitku zo strany Mnuchina, využila k tomu svoj účet na Twitteri. „Môj prestupný rok končí v auguste, ale vysokoškolský diplom z ekonómie nie je potrebný,“ napísala do príspevku, ku ktorému pridala aj interaktívnu grafiku. Tá zobrazuje náš tzv. „uhlíkový rozpočet“, teda množstvo emisií, ktoré si ešte môžeme dovoliť vypustiť skôr, než dosiahneme kritickú úroveň zmeny globálnej teploty. Hranicou, ktorú určili odborníci a je aj súčasťou Parížskeho dohovoru je 1,5° C.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Podľa Grety rozsah dotácií a investícií do fosílnych palív nesedí k rozpočtu, ktorý dnes máme. Z grafiky vyplýva, že ak množstvo emisií neklesne, do ôsmych rokov sa dopracujeme na hranicu 1,5 stupňa. V roku 2019 by pritom tento pokles musel byť aspoň o 15 %. Greta teda upozorňuje na to, že sa nemusí vyznať v ekonómii k tomu, aby videla, že trend rastúcich emisií planéte nepomáha.

„Takže buď nám povedzte, ako dosiahnuť zmenšenie následkov, alebo vysvetlite budúcim generáciám a tým, ktorých sa klimatická kríza už týka, prečo by sme sa mali vzdať našich klimatických predsavzatí,“ pokračovala v ďalšom príspevku.

Domov
Zdieľať
Diskusia