Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2020, 22:07
Čas čítania 7:13
Denisa Bodková

Ako by po roku zostavil Čoje zoznam najlepších burgrov v Bratislave? (Rozhovor)

Ako by po roku zostavil Čoje zoznam najlepších burgrov v Bratislave? (Rozhovor)
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.instagram.com/cojebratislava/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">instagram.com</a>
REFRESHER GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Z čoho ho upodozrievajú ľudia na Instagrame a aké novinky chystá foodbloger Čoje?

Foodblogera Čojeho mnohí poznáte z našich článkov či videí. Povestné sú jeho rebríčky o najlepších burgroch v Bratislave a najnovšie u nás spúšťa aj svoj nový podcast s názvom podgast.

Nielen o ňom, sme sa rozprávali v najnovšom rozhovore, ktorý si celý môžeš vypočuť aj vo Freshnews podcaste

V tomto článku si prečítaš:
  • Podniky s akým prístupom má najradšej
  • Či je roxor stále najlepší burger v Bratislave

  • Prečo si nevie predstaviť, že by sa živil len blogovaním

  • Do akých spoluprác ide najradšej

  • Čo mu najčastejšie píšu ľudia na Instagrame

  • Aké posty má najlajkovanejšie

  • Čo mu píšu hejteri

Čoje, ty pomaly expanduješ na všetky platformy. Začal  si s Instagramom, k tomu sa pridali články a teraz rozbiehaš cez Refresher svoj nový podcast.

Áno no, mňa dlho mrzelo, že nie som na YouTube, teda s výnimkou vašich videí, no tento podcastový formát mi prišiel ako ideálny, tak uvidíme ako to pôjde. Prvým hosťom je, alebo bol Demotivácia.  

Prvý diel Podgastu ktorý bude vychádzať každú stredu, si môžeš vypočuť na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty


Ty si svojím spôsobom taký fenomén. Nenápadne a bez priznávania totožnosti si začal na Instagrame s hodnotením  bratislavských prevádzok. Dnes máš pomerne veľkú základňu fanúšikov, ktorí si tvojimi gastro tipmi dajú vždy poradiť. V čom tkvie čaro úspechu?

Ja to robím tak, ako by som chcel, aby to robil niekto, komu by som dôveroval (smiech). Nemám spolupráce s podnikmi, ktoré odporúčam a vždy sa snažím o to, aby mi dali takú istú porciu jedla či kvalitu služieb ako každému inému zákazníkovi. No nie vždy sa tomu dá zabrániť.


Podobnú formulku máš aj v bio na Instagrame, kde píšeš, že najradšej máš podniky, ktoré majú príbeh, prekvapivé jedlo a nepristupujú k tebe inak, než k ostatným. Vychádza ti to, či ani nie?

Také podniky mám úplne najradšej, ešte možno tie, ktoré mi  hneď po mojej návšteve nenapíšu správu, že ďakujú veľmi pekne. Naozaj mi nič nedlžia a to sa snažím aj tým podnikom dávať nepriamo vedieť, že ma vôbec nemusia nejak riešiť, ja som v podstate len zveličený feedback, ktorý by mali dostať od väčšiny ľudí. 

Musíš platiť hypotéku atď. a máš možnosť zobrať peniaze, ktoré by si možno nevzal, a to je asi ten problém.

 
Ty máš okrem blogovania aj normálne zamestnanie…

Áno, bol som copywriter a teraz riešim komunikáciu v Slovak Lines.


A vedel by si si predstaviť, že by si zavesil prácu na klinec a venoval sa iba blogovaniu o jedle, k tomu by sa pridali možno youtuberstvo alebo podcasty? 

Má to viac háčikov. Ono teraz je to tak, že keďže sa tým neživím, mám absolútnu slobodu v tom, ako to robím. To znamená, že keby sa ti ozvala nejaká známa značka, nemusí to byť ani reštaurácia, kludne ju teraz môžeš odmietnuť a nič sa nestane.

Keď sa tým ale živíš a máš napríklad slabší mesiac, už si trochu zviazaný. Musíš platiť hypotéku atď a máš možnosť zobrať peniaze, ktoré by si možno nevzal, a to je asi ten problém. Ja by som sa tým možno aj rád živil ale neviem si to úplne ešte predstaviť, hlavne aby to nešlo na úkor nejakej tej integrity. 

Keď sa mi ozve niekto so spoluprácou na dobročinný účel, tak to s radosťou vezmem.

Čoje: Hejteri mi píšu, že som platený. Neviem im vysvetliť, že tie prevádzky mám fakt rád (Rozhovor)
Zdroj: instagram.com/cojebratislava/


Nedávno si krstil Gastromapu Bratislavy, na ktorej sú prevádzky z rôznych kútov sveta. Spolupracuješ s podobnými projektmi často alebo je to skôr výnimkou?

Keď sa mi ozve niekto so spoluprácou na dobročinný účel, tak to s radosťou vezmem. Je pravda, že keď sa mi ozvalo združenie Marína s touto mapou, tak sa ozvali aj dve ďalšie charitatívne združenia, ktoré som odmietol, lebo okrem mapy som ešte pomáhal propagovať pop up s Michalom Kordošom, čo bolo na ďalšiu benefičnú akciu a zdalo sa mi to na jeden mesiac veľa.

Tak som bol za to, aby sa to rozdelilo medzi nejakých iných instagramerov. Čo je ale dôležité dodať je to, že na tej mape makali strašne šikovné baby. Adela Režná, ilustrátorka, nakreslila tú mapu tak, že je super a chceš ju mať na stene. Ja som tam napísal akoby pár krátkych textov ku každej prevádzke a vybral som tam podniky, ktoré by tam aj mali byť. Zrazu akoby som mal nejaký veľký kredit na tom, ale je pravdou, že ja som len ten, čo poslal textíky a hlavnú robotu odmakali iní ľudia. Úžasné bolo byť súčasťou tímu, kde sú tak skvelí ľudia. 

Jedna veľmi podstatná prevádzka vznikla, ktorá by poradie burgrov možno premiešala.


Prichádza ti počas dňa veľa správ od ľudí, ktorí si pýtajú tipy, kam sa ísť najesť?

Čím viac postujem, tým viac správ mi chodí (smiech). Mohol by som dať 10 postov denne a aj tak mi napíše niekto, že počuj, kam mám vziať frajerku na večeru. 

Čoje: Hejteri mi píšu, že som platený. Neviem im vysvetliť, že tie prevádzky mám fakt rád (Rozhovor)
Zdroj: instagram.com/cojebratislava/


Nelezie ti to niekedy už na nervy?

To nie, ale akoby nemám na to už čas. Teraz mám cez 36 tisíc followerov a už teraz je to také, že desať ľudí denne mi napíše s podobnou požiadavkou. Snažím sa im odporúčať, že to majú sledovať a ak chcú v daný okamih thajskú kuchyňu, nech sa skúsia prescrollovať mojimi postami (smiech). 


Tak im skús nabuduce iba prepolať ten post. 

No, to je zas zbytočné vyhľadávanie (smiech).


Ktoré posty idú najlepšie? Burgre, pizza?

Mal som obdobie, kedy som mal najlajkovanejšie posty v živote na sladké jedlo, či už donuty, palacinky alebo zmrzlinu. Potom to vytlačili burgre, myslím, že roxor, asi aj preto, že sa z neho stal istý fenomén. No mám pocit, že najlepšie fungujú masovo obľúbené jedlá, ktoré si zároveň človek môže ísť dať na druhý deň sám. Dostupné, také čo ľudia už poznajú, boli tam a majú to overené. Čiže asi burgre, pizza, langoše atď.

Čoje: Hejteri mi píšu, že som platený. Neviem im vysvetliť, že tie prevádzky mám fakt rád (Rozhovor)
Zdroj: instagram.com/cojebratislava/


Je roxor podľa teba stále najlepší burger v Bratislave?

No, jedna veľmi podstatná prevádzka vznikla, ktorá by to poradie možno premiešala, ale asi by som si to nechal ešte v zálohe nejaký čas, pretože sú tu krátko. Ak by som mal teraz zostaviť zoznam naj burgrov v Bratislave, asi by bol výber užší ako naposledy. Nebolo by burgrov 10, ale možno iba 5, no o to lepších. 

Odporúčané
Kde si dáš v Bratislave najlepší burger? Zostavili sme pre teba top 10! Kde si dáš v Bratislave najlepší burger? Zostavili sme pre teba top 10! 8. marca 2021, 10:30


Ty máš profil pod menom @cojebratislava, no hodnotíš jedlá aj v iných mestách, alebo krajinách. Vieš povedať, kde najdalej si ochutnával jedlo, ktoré si potom pridal na Instagram?

Ešte keď som nemal tak známy profil, urobil som si trip do Sydney, tam som spoznal skvelé rameny, dal som si tam aj brutálne burrito, fantastický burger. Takže asi odtiaľ. 

Niekedy sa aj samotné podniky snažia sami seba odporučiť, čo beriem úplne v pohode.


Píšu ti ohľadne prevádzok aj iní ľudia ako z Bratislavy?

Stáva sa, že v komentoch. Práve keď robíme videá s Refresherom, keď ochutnávame jedlá v nejakom konkrétnom slovenskom meste, v komentoch sú tipy, kam máme ešte ísť. Ale stáva sa mi skôr, že keď idú ľudia na dovolenku, píšu mi, čo si majú dať napríklad v Barcelone. Na google som si začal robiť takú mapu so špendlíkmi a tam mám rôzne podniky, no nie vo všetkých som bol.

Keď som si pred dovolenkou hľadal  veci, ktoré nielen, že chcem ochutnať, ale aj také, ktoré boli v iných štvrtiach, keby som sa tam náhodou ocitol, aby som vedel, kde sa dobre najem. Sú to veci, ktoré nie sú z Tripadvisoru, na tom trvám, že to nie je dobrý zdroj. Sú to skôr podniky z rôznych blogov. Takže takto si nejak dávam dokopy miesta kde som bol, napríklad Madrid, Barcelona, Praha, Budapešť. 

 
Ty keď si na dovolenke, tak robíš aj niečo iné ako gastro turistiku?

Ja väčšinou cestujem s mojou drahou a s ňou by som toto nedal. Ona je trochu opak mňa, viac si ide tie svoje známe veci, nepotrebuje až tak objavovať. Naposledy som bol v Prahe a jedol som len dvakrát denne, lebo ked už prídeš do nejakej super reštaurácie, nedáš si predsa len jednu vec. Neraňajkujem, idem skôr na obed a na večeru. Ale nie je to tak, že by som musel všade za každú cenu ísť. 


Ty si sa nedávno presťahoval, ovplyvnilo to záber tvojich obľúbených gastro prevádzok?

Dosť podstatne. Teraz mám tú výhodu, že som sa stal občanom Starého mesta a teda na veľa miest to mám aj bližšie. Navyše som sa presťahoval do štvrte okolo Blumentálu, ktorá teraz dosť ožíva. 


Stáva sa ti častol, že ti tvoji sledovatelia pošlú tip na prevádzku skôr, ako by si vôbec o nej počul?

Áno, stáva sa mi to celkom často. Napríklad niekto, kto býva v Devínskej novej Vsi alebo v Rači, mi píše, že tam napríklad majú podnik, alebo tam nejaký nový vznikol, ale ja sa tam až tak často nedostanem. Niekedy sa aj samotné podniky snažia sami seba odporučiť, čo beriem úplne v pohode. No nedá sa to všetko obehať ani, niekedy si želám aby vzniklu ešte dvaja „čojeovia” aby sme si to rozdelili (smiech).

Vtedy to nebolo o platených postoch na facebooku, človek musel mať fakt skills, aby ľudí zaujal.


V Bratislave známejší foodbloger ako ty asi nie je, či sa mýlim?

Je skvelý bratislavský foodbloger, ktorý sa volá foo.destination a propagujem ho všade, kde sa dá, len je možno menej známy. On je presne ten, čo veľa cestuje a tým, pádom to nie sú ani tie jedlá, ktoré si bežný človek, ktorý pracuje v Bratislave dá každý deň.

Boli také pokusy, že niekto vznikol, potom pár týždňov nič nepostol a to  celé je hlavne o výdrži. Kedysi bola na Instagrame magická hranica 1 000 followerom, dnes je myslím ta pomyselná hranica oveľa vyššie, takže je veľmi ťažké sa dostať najprv cez ňu a potom aj zotrvať. 

Čoje: Hejteri mi píšu, že som platený. Neviem im vysvetliť, že tie prevádzky mám fakt rád (Rozhovor)
Zdroj: instagram.com/cojebratislava/


Koľko sa už vlastne venuješ blogovaniu?

Tento rok to bude 5 rokov, čo som založil @cojebratislava.Trošku som sa naštval na predošlý foodblog, ktorý to nerobil úplne tak, ako by podľa mňa mal. Kedysi to ešte nebola taká doba influencerstva a instagramového šialenstva ako teraz. Ja som si to založil ako také hobby popri práci v reklamke a chcel som si niekde testovať svoje social media skills, ktoré boli vtedy ešte v plienkach.

Vtedy to nebolo o platených postoch na facebooku, človek musel mať fakt skills, aby ľudí zaujal. Na začiatku som netušil ako to pôjde, či v tom môžem byť nejaká autorita, kto vie či som teraz. Možno milión ozajstných odborníkov povie, že nie. No robím to stále z nadšenia, ľudí to oslovilo a som rád. 


Máš na svojom profile aj hejterov? 

Strašne dlho to nebolo, ale potom sa mi stávalo, že mi ľudia prišli povedať na profil, že som platený, ale moji followeri si to s nimi stihli vybaviť skôr, ako som zareagoval (smiech). Svojím spôsobom takých ľudí aj chápem, no niekedy som bol až zúfalí z toho, ako im to mám vysvetliť, že ten daný podnik mám fakt rád, a chodím do neho často a naozaj som za jedlo zaplatil (smiech).


Celý rozhovor s Čojem si môžeš vypočuť aj vo Freshnews podcaste. 

Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

Domov
Zdieľať
Diskusia