Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2020, 18:00
Čas čítania 1:05
Martin Mičuda

Podľa Američanov je Porsche Taycan najmenej efektívnym elektromobilom na svete

Podľa Američanov je Porsche Taycan najmenej efektívnym elektromobilom na svete
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://press.porsche.com/prod/presse_pag/PressResources.nsf/Content?ReadForm&languageversionid=1021391" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">porsche.com</a>
TECH PORSCHE
Uložiť Uložené

Americká EPA vyrukovala so zaujímavými výsledkami merania.

Porsche prakticky odjakživa so svojím prvým elektrickým modelom netajilo veľké ambície. Taycan už počas prezentácie zaujal niekoľkými parametrami, či už ide o samotný výkon, zrýchlenie, alebo až 270 kW ultra-rýchle nabíjanie. Čo sa týka dojazdu však papierové údaje žiadnu revolúciu nepriniesli.

Nedá sa povedať povedať, že dojazd 450 kilometrov by bol na tak veľké, ťažké a výkonné elektrické auto málo, zo začiatku však výrobcovia hovorili o dojazde až na úrovni takmer 600 kilometrov. Reč je síco o papierovom údaji, no a ten asi naráža na problém s realitou. Už prvé testy naznačili, že reálny dojazd je menší, s prekvapivým výsledkom ale najnovšie vyrukovali Američania. 

Porsche Taycan je údajne najmenej efektívnym elektromobilom na svete. Tvrdia Američania
Zdroj: press.porsche.com

Americká agentúra na ochranu životného prostredia EPA zverejnila výsledky z hodnotenia elektrického Porsche. Podľa nich je Taycan Turbo S najneefektívnejší elektromobil na americkom trhu.

680-koňová verzia Taycan Turbo sľubuje podľa metodiky merania WLTP papierový dojazd 450 kilometrov, merania ale ukázali v praxi len 323 kilometrov. Silnejší, až 761-koňový variant Taycan Turbo S so sľubovaným dojazdom 412 kilometrov prešiel pritom len 308 kilometrov. 

Odporúčané
Je nové GLE lepšie ako X5? Aj to sme zisťovali pri teste vyše 100-tisícového Mercedesu Je nové GLE lepšie ako X5? Aj to sme zisťovali pri teste vyše 100-tisícového Mercedesu 11. januára 2020, 13:48

V zmysle tamojšej metodiky a štýlu hodnotenia dostal silnejší variant hodnotenie len 68 MPGe (skratka označujúca dojazd pri ekvivalente na jeden galón benzínu), zatiaľ čo slabšia verzia 69 MPGe. To sú doposiaľ najhoršie údaje spomedzi zvyšku meraných elektromobilov. Pre porovnanie, napríklad elektrické Audi E-tron získalo 74 MPGe, Tesla Model X Performance 79 MPGe a porovnateľný Model S dokonca až 97 MPGe.
 

Porsche Taycan je údajne najmenej efektívnym elektromobilom na svete. Tvrdia Američania
Zdroj: press.porsche.com

Viaceré relevantné média a odborníci americké merania spochybňujú. Majú byť tendenčné a schválne favorizovať domácu Teslu. Nebolo by to nič nové, veď Tesla neraz používa nie príliš fair-play marketingové zbrane.

Navyše, ešte skôr ako EPA otestovala nový Taycan, identické verzie prešli testovaniami nezávislou agentúrou AMCI. Tá zaznamenala reálny dojazd na úrovni slušných 443 kilometrov v kombinovanom režime. Nemožno sa preto čudovať tomu, že Porsche nelichotivé výsledky nekomentovalo. 

Späť
Zdieľať
Diskusia