Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2020, 20:42
Čas čítania 1:14
Tina Hamarova

Koniec indického predavača Apu v Simpsonovcoch? Herec Hank Azaria ho pre negatívne stereotypy nechce ďalej dabovať

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Herec Hank Azaria, ktorý mu od roku 1990 prepožičiaval hlas, odstúpil od spolupráce.

Apu Nahasapeemapetilon je v seriáli Simpsonovci takmer od začiatku. Prvýkrát sa objavil v epizóde 8 s názvom The Telltale Head. Indický imigrant a prevádzkar večierky Kwik-E-Mart si odvtedy získal srdcia divákov svojou frázou „Ďakujeme, príďte znova“, ktorú hovorí so stereotypným indickým prízvukom.

Práve stereotypy, ktorými je Apu charakteristický, sú dôvodom, prečo herec Hank Azaria zo seriálu odchádza. „Čo budú ďalej s postavou Apua robiť, je ich rozhodnutie,“ povedal Azaria pre portál Slashfilm. „Je to na nich, ale viem, že ešte nemajú presné riešenie. Dohodli sme sa len na tom, že už nebudem ďalej stvárňovať Apuov hlas. Všetci máme pocit, že je to správne rozhodnutie.“

Kritika stvárnenia postavy indického vlastníka obchodu vzrástla po tom, čo v roku 2017 vznikol dokument od komika Hari Kondabolu The Problem With Apu. Vysvetľoval najmä to, že prezentovanie Apua v seriály vytvára celkovo negatívny stereotyp o ľuďoch z južnej Ázie.

„Uvedomíte si, že na strednej škole, čo si myslím, že je najzraniteľnejšie obdobie pre väčšinu z nás, je Apu prostriedok na to, aby si z vás ostatné decká robili posmech. Karikatúra so smiešnym prízvukom akú nemá nikto iný,“ povedal The Guardian Kondabolu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

It’s vegetarian day!⠀ Are you a Lisa or a Homer? ⠀ #TheSimpsons #WorldVegetarianDay

A post shared by The Simpsons (@thesimpsons) on

Televízia Fox, ktorá Simpsonovcov vysiela už 30 rokov, zatiaľ na rozhodnutie herca odísť zo seriálu nereagovala. Odborníci aj filmári sa však zhodujú na tom, že po 31 rokoch na scéne, by sa niektoré postavy mohli viac prispôsobiť roku 2020.  

Domov
Zdieľať
Diskusia