Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2020, 20:29
Čas čítania 4:17
Viktor Kniš

Na práci zubárky ma motivovala aj finančná stabilita, chcem pomáhať Slovákom, hovorí Dominika (To najlepšie z Refresheru)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Rozhovorom, reportážam a zaujímavým príbehom sme sa venovali aj počas posledných siedmych dní.

Aj keď uplynulý týždeň Slováci sledovali primárne dianie na hlavnom procese s Marianom Kočnerom, na webe sme sa venovali aj iným zaujímavým témam. Pozreli sme sa na najväčšie módne prešľapy uplynulej dekády a zaspomínali sme si na reality show  Hotel Paradise, pričom sa nám podarilo osloviť aj niekoľkých hlavných aktérov. 

Navštívili sme viedenský autosalón a porovnali ho s tými slovenskými, so psychológmi sme sa porozprávali o tom, či je skutočne obdobie sviatkov pre duševné zdravie oveľa náročnejšie. Kriminálny psychológ nám odpovedal na otázky týkajúce sa správania obžalovaných z vraždy novinára a jeho snúbenice v pojednávacej miestnosti a prečítať si u nás môžeš aj to, čo sa v Pezinku dialo, keďže sme tam celý čas boli. 

Rozhovor so slovenskou zubárkou 

 MVDr. Dominika Szabová nedávno skončila medicínu a dnes pracuje. Je zubárka a ordinuje v Seredi. Aj napriek tomu, že je čerstvá absolventka, rukami jej už prešli stovky pacientov. Od pacientov sem-tam dostáva otázky, či už má dostatočnú prax s vŕtačkou. Pre nás je však ideálnou respondentkou. Je mladá a napriek tomu má jasno v tom, prečo chce zostať pracovať na Slovensku. 

V rozhovore sa dozvieš, prečo sa rozhodla stať sa zubárkou, ako vyzerá štúdium medicíny, prečo po štúdiu neodišla do zahraničia a čo by robila, ak by sa rozhodla neštudovať medicínu.

Odporúčané
Zubárka Dominika: Všetci si chcú bieliť zuby, no nik si ich nevie ani len vyčistiť (Rozhovor) Zubárka Dominika: Všetci si chcú bieliť zuby, no nik si ich nevie ani len vyčistiť (Rozhovor) 14. januára 2020, 14:24

Čo dnes robia účastníci šou Hotel Paradise?

V roku 2012 sa na televíznych obrazovkách objavila kontroverzná reality šou s názvom Hotel Paradise. Išlo o franšízu, ktorú prvýkrát odvysielali v Spojených štátoch ešte v roku 2003. Postupom času sa dostala aj do Švédska, Dánska, Izraela, Ruska, či Maďarska, až kým neuzrela svetlo sveta aj u nás. V exotickej destinácii plnej kamier a mikrofónov bolo ich jedinou úlohou zabávať seba a najmä divákov, často bizarným spôsobom. 

V nostalgickom článku sa dozvieš, ako dnes žije víťazka show Nela Slováková, ktorá bývalá playmate a dnes influencerka sa presadila vďaka Hotelu Paradise, ako dopadol najväčší lámač sŕdc v šou a ktorý účastník pôsobí ako striptér. Jeden z účastníkov dokonca sedí vo väzení.

Odporúčané
Profesionálny striptér, raper či známa influencerka. Čo dnes robia účastníci šou Hotel Paradise? Profesionálny striptér, raper či známa influencerka. Čo dnes robia účastníci šou Hotel Paradise? 13. januára 2020, 14:27

Čo hovorí na proces storočia kriminálny psychológ

Slovensko tento týždeň začalo pozorne sledovať najväčší súdny proces v novodobých dejinách, ktorý je tak trochu aj o budúcnosti krajiny. Prenosy z jednotlivých dní procesu s Marianom Kočnerom a spol. si môžeš prečítať na Refresheri ( 1. deň, 2. deň, 3. deň). Kto klame a kto hovorí pravdu? Ako sa to dá vôbec rozoznať? Rozprávali sme sa kriminálnym psychológom Ondrejom Kubíkom.

Odporúčané
Čo hovorí na proces storočia kriminálny psychológ. Ako sa pozerá na Kočnera, Zsuzsovú či na priznanie strelca Marčeka (Rozhovor) Čo hovorí na proces storočia kriminálny psychológ. Ako sa pozerá na Kočnera, Zsuzsovú či na priznanie strelca Marčeka (Rozhovor) 15. januára 2020, 16:14

Najhoršie módne trendy uplynulého desaťročia

Už od roku 2011 sme sa v našej redakcii snažili upozorniť na podobné dekadentné módne trendy v rámci seriálu Napi*u Swag/Flex. Začiatok novej dekády je však perfektnou príležitosťou na rekapituláciu toho najhoršieho, čo si boli ľudia na seba v uplynulom desaťročí ochotní obliecť, len aby vyzerali štýlovo. 

Povieme si a hlavne ukážeme, aké sú najhoršie módne trendy uplynulej dekády, ktoré z nich sa ešte stále nevytratili z ulíc a prečo boli dané trendy populárne. Pripomenieme si aj to, ktoré z trendov by sa teoreticky mohli opäť vrátiť do módy.

Odporúčané
Najhoršie módne trendy uplynulého desaťročia. Tepláky v ponožkách, véčkový výstrih a oplechované šiltovky Najhoršie módne trendy uplynulého desaťročia. Tepláky v ponožkách, véčkový výstrih a oplechované šiltovky 15. januára 2020, 9:06

Navštívili sme autosalón vo Viedni

Do hľadáčika si automobiloví nadšenci alebo záujemcovia o nového tátoša môžu dať  okrem dvoch slovenských autosalónov aj hlavné mesto Rakúska. Až do nedele tam vystavovali Vienna Autoshow 2020. Boli sme sa pozrieť, či sa ti sem oplatí podniknúť víkendový výlet, alebo nie. 

V článku si prečítaš, za čo sú často kritizované slovenské autosalóny, koľko stojí lístok na autosalón vo Viedni, ako sa tam dostaneš a ktoré autá tam uvidíš, ktoré modely nás zaujali najviac a ako dôležité boli vo Viedni elektromobily.

Odporúčané
Namiesto Incheby a Agrokomplexu sme vyskúšali autosalón vo Viedni. Toto sú jeho plusy a mínusy Namiesto Incheby a Agrokomplexu sme vyskúšali autosalón vo Viedni. Toto sú jeho plusy a mínusy 17. januára 2020, 10:51

Škótsky sériový vrah, ktorého nikdy nenašli

Prípad Bible Johna je podľa jednou z najznámejších nevyriešených sériových vrážd v Európe. Vyčíňal v 60-tych rokoch 20. storočia. Jeho obeťou sa stali tri mladé ženy. Všetky tri boli vydaté a v čase vraždy menštruovali. Všetky navštívili ten istý podnik a ich osudnou chybou bolo, že si dovolili flirtovať s cudzími mužmi.

V článku sme podrobne opísali celý prípad s informáciami o tom, akým spôsobom zabíjal svoje obete škótsky vrah, akú chybu urobil pri tretej vražde, vďaka ktorej vznikol jeho obrázok, prečo ho prezývajú Bible Johnom a čo je pravdepodobne dôvodom, že vraždil.

Odporúčané
Škótsky sériový vrah, ktorého nikdy nenašli. Obeťami boli vydaté mladé ženy, citoval Bibliu, znásilnil ich a za trest zaškrtil Škótsky sériový vrah, ktorého nikdy nenašli. Obeťami boli vydaté mladé ženy, citoval Bibliu, znásilnil ich a za trest zaškrtil 18. januára 2020, 15:54

Viac ako sto mladých Slovákov si počas sviatkov chcelo siahnuť na život

Porozprávali sme sa s dvoma psychológmi: Marekom Madrom, ktorý mal poradenskú službu aj počas sviatkov v online poradni na stránke IPčko.sk, a Liborom Klenovským, ktorý pracuje pre Linku dôvery 0800 800 566. Tú prevádzkuje Liga za duševné zdravie. A práve u nich môžeš hľadať pomoc, ak ťa niečo trápi.

Dozvieš sa, prečo sú podľa psychológov Vianoce takým vyhroteným obdobím, ako dopadol prípad chlapca, ktorý sa chcel zabiť deň pred Štedrým dňom, ako pomohla online poradňa v prípade dievčatka, ktoré sexuálne zneužíval priateľ jej mamy a na čo sa dospelí klienti, ktorí zavolajú na Linku dôvery, zvyknú sťažovať. Prečo sú po novom psychológovia aktívni aj na Twitchi?

Odporúčané
Viac ako sto mladých Slovákov si počas sviatkov chcelo siahnuť na život. Život im zachránili psychológovia z internetovej poradne Viac ako sto mladých Slovákov si počas sviatkov chcelo siahnuť na život. Život im zachránili psychológovia z internetovej poradne 18. januára 2020, 9:12

Vražda Petra Molnára z Kolárova

December 2016, Kolárovo. Miroslav Marček vidí ako sa jeho šéf Peter Molnár z dopravnej firmy PE-MO vracia domov. Okamžite volá svojmu bratrancovi Tomášovi Szabovi, že je čas na akciu. Na vraždu, ktorú mali, podľa slov samotného Marčeka z výpovede pred súdom, naplánovanú už niekoľko mesiacov.⁠

Obaja sú dnes obžalovaní aj z vykonania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Marček sa už k skutku priznal, Szabó stále pred súdom prezentuje svoju verziu.⁠ V článku si prečítaš, ako presne mali Marček a Szabó spáchať vraždu⁠, prečo podnikateľa Petra Molnára zabili⁠ a ako dlho trvalo tajomno okolo vykonávateľov vraždy, keď bola polícia bezradná⁠.

Odporúčané
Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť 17. januára 2020, 16:56

Spomienka na The Sims

Je málo hier, ktoré si obľúbia chlapci aj dievčatá  rôzneho veku. Presne taká bola séria The Sims, ktorá svojho času patrila medzi prvé „simulátory života“ a do detailov kopírujúce reálny svet. Jednotka 31. januára oslávi rovných 20 rokov.

V nostalgickom článku si môžeš zaspomínať,  ako v prvej verzii hry simíci tvorili deti, kde sa autor inšpiroval k vytvoreniu hry a prečo revolúciu priniesla až tretia verzia hry. Povieme si, čo zabránilo The Sims 4 stať sa obrovským trhákom hneď pri svojom uvedení na trh a čo sa dá očakávať v piatom pokračovaní The Sims.

Odporúčané
Každý aspoň raz skúsil zabiť svojho simíka. The Sims hrali takmer všetci a séria si získala srdcia miliónov hráčov aj nehráčov Každý aspoň raz skúsil zabiť svojho simíka. The Sims hrali takmer všetci a séria si získala srdcia miliónov hráčov aj nehráčov 16. januára 2020, 15:45

Aké boli prvé tri dni na súde s Kočnerom očami redaktora

Spoločne s redakciou Refresheru môžeš od pondelka podrobne sledovať jeden z najväčších súdnych procesov, aké Slovensko doteraz zažilo. Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej otriasla celou krajinou, no niektorí obžalovaní si naďalej udržiavajú úsmev na perách. S našim redaktorom Viktorom Knišom sme sa porozprávali o tom, ako vnímal posledné tri dni súdneho pojednávania, na ktorých sa zúčastnil a pripravoval pre čitateľov Refreshera LIVE prenos.

Prezradil, prečo sme sa rozhodli informovať čitateľov o procese minútu po minúte, ako prebiehal detailný opis vraždy strelcom Miroslavom Marčekom, akým spôsobom reagovala rodina obetí a či Marian Kočner prejavoval nejaké emócie. Dozvieš sa, koľko hodín denne náš redaktor strávil na súde.

Odporúčané
Miroslav Marček opisoval vraždu Kuciaka a Kušnírovej bez náznaku emócií. Kočner sa usmieval a žmurkal na novinárov (Rozhovor) Miroslav Marček opisoval vraždu Kuciaka a Kušnírovej bez náznaku emócií. Kočner sa usmieval a žmurkal na novinárov (Rozhovor) 16. januára 2020, 17:29
Domov
Zdieľať
Diskusia