Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2020, 16:57
Čas čítania 1:26
Tina Hamarova

Môžete pozerať do plafónu, ja som čítal trestný poriadok. Povedal Dobroslav Trnka po prepustení z policajnej cely

NEWS DOBROSLAV TRNKA GENERÁLNA PROKURATÚRA NAKA
Uložiť Uložené

Dobroslava Trnku po prepustení z policajnej cely nikto nečakal. Na autobus ho odviezli novinári.

Bývalého generálneho pokurátora Dobroslava Trnku zadržali vo štvrtok ráno. Vyšetrovatelia NAKA ho vypočúvali 8 hodín, potom ho previezli do cely predbežného zadržania, kde čakal na rozhodnutie o väzbe. Na polícii sa však dlho neohrial a v piatok popoludní už prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal, aby ho pustili. 

Dobroslava Trnku odvádzajú z výsluchu
Dobroslava Trnku odvádzajú z výsluchu Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Záchranil som 1,5 miliardy

„Bol som obvinený z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v druhom odseku, a to na základe tej skutkovej veci, že som mal v spolupráci s Počiatkom zrejme pripraviť mu nejaké výhody politického charakteru, keď som podával mimoriadny opravný prostriedok v rámci kauzy Tipos, kde som štátu vtedy zachránil 1,5 miliardy korún. To, že Počiatek pol miliardy vyplatil, to bolo v období, do ktorého som ja nemal možnosť zasahovať. To je všetko, čo vám môžem k tomu povedať,“ povedal Trnka v rozhovore s redaktormi z denníka Nový Čas.

Odporúčané
Najprv oslávil meniny, potom mal rozlúčku so slobodou: Slováci si hromadne uťahujú zo zadržaného Dobroslava Trnku Najprv oslávil meniny, potom mal rozlúčku so slobodou: Slováci si hromadne uťahujú zo zadržaného Dobroslava Trnku 16. januára 2020, 18:33

 Na otázku, či mu je ľúto tých obvinení odpovedal, že to je realita, s ktorou sa musí vyrovnať. „Som obvinený za to, že som zachránil republike miliardu a pol,“ dodal Trnka.  Priznal autenticitu videa, teda, že sa s Počiatkom stretol. Vraj ale len za účelom porozprávať sa ako budú upokojovať verejnosť. 

„Áno, boli sme tam. To, keď dvaja ľudia sa rok rozprávajú takýmto spôsobom, tak áno, sú tam aj určité veci, ktoré za normálnych okolností by človek nepovedal, ale nemyslím si, že to bolo až tak nejako strašidelne vulgárne, nehovoriac o tom, že tá nahrávka je spred desiatich rokov. Ten skutkový stav sa vlastne nemenil doteraz, tak tá kauza je pre mňa uzavretá,“ povedal pre Nový čas Trnka.

Ako na infekčnom oddelení

Dobroslav Trnka sa pred novinármi trochu posťažoval aj na podmienky v policajnej cele. „Ja som trošku taký naturalista, musíte si niečo vsugerovať, že ste na infekčnom oddelení, kde nemá každý prístup a môžete len takú stravu, čo vám dajú. A nemôžete nič robiť, len ležať a pozerať do plafónu, alebo čítať trestný poriadok, čo som ja robil.“


Hoci povedal, že má v pláne ísť sa domov osprchovať a potom nakúpiť, v Hamuliakove zamieril rovno do miestnej krčmy.



Podľa rozhovoru Trnku s Marianom Kočnerom, ktorý zverejnil Denník N minulý rok, sa dobre poznali a Kočner sa s bývalým generálnym prokurátorom rozprával ako so svojim podriadeným. Túto nahrávku však Dobroslav Trnka odmietol komentovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia