Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2020, 7:40
Čas čítania 0:53
Tímea Krauszová

Mesto Amsterdam pomôže mladým zbaviť sa dlhov. Prevezme ich na seba a vypracuje splátkové kalendáre

NEWS
Uložiť Uložené

Aj na Slovensku by sme niečo také využili.

Viac ako tretina mladých obyvateľov Amsterdamu má dlh, píše The Guardian. Ten je  v priemere okolo 13 700 € a mladým ľuďom v podstate znemožňuje život. Mesto sa preto rozhodlo, že im pomôže. Časť dlhu splatí namiesto nich, so zvyškom im pomôže zjednať splátkový kalendár. Do novej schémy, ktorú začnú testovať vo februári, sa môžu zapojiť mladí, ktorí sú ochotní nájsť si prácu alebo sa venovať škole.

Dostanú svojho kouča a znížia im dlhy o 750 €

Mesto plánuje odkúpiť dlhy účastníkov a každému navyše prispeje 750 €, čím zníži ich dlh. Každý účastník tiež dostane aj svojho kouča. Spolu s ním si vytvoria plán, vďaka ktorému sa zbavia všetkých dlhov: spíšu si splátkový kalendár a budú dlh mestu splácať podľa svojich možností. Popri tom môžu aj študovať či pracovať.

Každý účastník bude môcť dokončiť školu alebo sa zapísať na vzdelávací kurz, neskôr si nájde prácu a vytvorí si pravidelný príjem. Podľa portálu The Mayor je práve nepravidelný príjem predovšetkým študentov problémom pri splácaní dlhov. Vedenie mesta tomu rozumie a svojim mladým obyvateľom chce ponúknuť možnosť začať odznova a s čistým štítom.

Až 34 % mladých ľudí vo veku 18 až 34 rokov má v Amsterdame nejaký dlh. Celkovo v Holandsku stúpa počet mladých, ktorí si požičiavajú peniaze – podobne ako v iných európskych krajinách. Týmto krokom sa hlavné mesto snaží vyjsť v ústrety dlžníkom a pomôcť im svoje dlhy splatiť bez toho, aby im to zničilo budúcnosť.

Odporúčané
Tip na seriál: The Outsider je mysterióznym nástupcom True Detective Tip na seriál: The Outsider je mysterióznym nástupcom True Detective 17. januára 2020, 17:25
Domov
Zdieľať
Diskusia