Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2020, 13:37
Čas čítania 0:54
Matej Krajčovič

EÚ chce spraviť USB-C konektor v mobiloch povinným. Tentokrát už naozaj

TECH MOBILY
Uložiť Uložené

Štandard by sa mohol rozšíriť aj na slúchadlá a inú drobnú elektroniku. Doteraz ho bolo možné ľahko obchádzať.

Aj teba určite rozčuluje množstvo rozličných káblov a nabíjačiek s nesprávnymi koncovkami. Európsky parlament teraz podľa Android Police pripravuje hlasovanie o návrhu, ktorý by výrobcov prinútil používať jednotný štandard známy ako USB-C.

Ide o praktický obdĺžnikový konektor, aký majú napríklad takmer všetky najnovšie androidy a je úplne jedno, ktorým smerom ho do telefónu zasunieš. 

EÚ chce spraviť USB-C konektor v mobiloch povinným. Tentokrát už naozaj
Zdroj: Unsplash.com

Okrem toho tiež ponúka možnosť rýchlejšieho nabíjania a dátových prenosov. Nie je to nová téma, prvý podobný pokus sa objavil už v roku 2014, no vtedy zo strany EÚ nešlo o žiadny príkaz. Dodržiavanie štandardov je prakticky dobrovoľné a podľa toho to aj vyzerá. 

Apple si napríklad ponechal svoj Lightning. Kábel totiž dnes v krabici môže byť hocijaký, pokiaľ má štandardné USB aspoň na strane pripájanej k nabíjačke. 

EÚ chce spraviť USB-C konektor v mobiloch povinným. Tentokrát už naozaj
Zdroj: Unsplash.com

Tentokrát by prechod na USB-C mal byť povinný. Väčšina výrobcov (a v prípade iPadov už aj Apple) na USB-C kvôli výhodám prechádza dobrovoľne, no stále sa to netýka lacnejších zariadení a príslušenstva ako slúchadiel, externých batérií, počítačových myší a podobnej „malej elektroniky“. Micro-USB konektorov sa totiž na skladoch váľajú tisíce a sú tak stále trochu lacnejšie. 

Práve rozšírenie USB-C aj mimo mobilov by mohlo spraviť tvoj život jednoduchším, mobil už totiž zďaleka nie je jediný kus elektroniky, ktorý dnes musíš nabíjať.  

Odporúčané
Samsung odstraňuje 3,5-milimetrový jack, hovoria úniky. Svoje obľúbené slúchadlá pripojíš už len cez adaptér Samsung odstraňuje 3,5-milimetrový jack, hovoria úniky. Svoje obľúbené slúchadlá pripojíš už len cez adaptér 2. augusta 2019, 15:09

EÚ mohutne argumentuje aj ekológiou, staré nabíjačky generujú až 51 ton odpadu ročne. Takto by si doma mohol mať jednu a nová elektronika v krabici by už žiadnu ďalšiu nemala. 

Domov
Zdieľať
Diskusia