Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2020, 15:52
Čas čítania 1:09
Tina Hamarova

Astronómovia našli „druhú Zem”, teda planétu, ktorá by mohla byť obývateľná

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Planéta pravdepodobne obieha okolo hviezdy, ktorá je nášmu Slnku najbližšie

Vedci objavili existenciu novej planéty, ktorá by sa mohla podobať na našu Zem. Krúži v hviezdnom systéme Alfa Centauri, ktorý je najbližší sused našej slnečnej sústavy. Systém centauri je zaujímavý tým, že nemá len jednu hviezdu, ale rovno tri. Keby ste tak boli na jednej z planét, ktoré sa v tejto sústave nachádzajú, mohli by ste vidieť akoby „dve slnká“ a jedného červeného trpaslíka, teda zhasínajúcu hviezdu Proxima Centauri. 

Dve svietiace hviezdy a jeden červený trpaslík v systéme Alfa centauri

Astronómovia našli „druhú Zem”, teda planétu, ktorá by mohla byť obývateľná
Zdroj: Wikipedia/Skatebiker

Nádejné planéty

V roku 2016 našli astronómovia prvú planétu, ktorá bola v obývateľnej zóne červeného trpaslíka. Teda dosť ďaleko od hviezdy, aby mohla na svojom povrchu udržiavať vodu, ktorá nemrzne. Nazvali ju Proxima centauri B v tomto systéme. Jej hmotnosť vedci odhadli na 1,3 krát viac ako Zem, obývateľnosť však nepotvrdili, pretože planéta je vystavená hviezdnemu vetru, ktorý je dvetisíckrát väčší ako ten slnečný.


Nová planéta s menom Proxima Centauri C by mala byť od hviezdy šesťkrát vzdialenejšia, takže vedci sa zamerajú na jej podrobnejšie skúmanie. Zatiaľ vedia, že je väčšia ako Zem, ale napríklad menšia ako Urán či Neptún. Obehnúť červeného trpaslíka Proxima Centauri jej trvá približne 5,2 roka.

Odporúčané
NASA otestovala robota, ktorý bude na Mesiaci hľadať vodu NASA otestovala robota, ktorý bude na Mesiaci hľadať vodu 14. januára 2020, 19:29

„Aj najbližší planetárny systém pri Slnečnej sústave nás môže stále prekvapovať," povedal pre portál space.com Fabio Del Sordo z University od Crete. „Hviezda Proxima Centauri má oveľa komplexnejší planetárny systém ako sme si mysleli a nevieme aké ďalšie záhady môžeme odhaliť.“

Nová planéta by podľa ilustrácii mohla mať výhľad na „tri slnká“

Astronómovia našli „druhú Zem”, teda planétu, ktorá by mohla byť obývateľná
Zdroj: youtube/CoconutScienceLab

Môžeme sa mýliť

Vedci sa najbližšie budú snažiť potvrdiť existenciu planéty aj vizuálne. Postarať by sa o to mohol satelit Gaia, ktorý v súčasnosti zostavuje hviezdnu mapu. Stále je však možné, že sa vedci mýlia a žiadna ďalšia planéta neexistuje. 

Domov
Zdieľať
Diskusia