Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2020, 18:46
Čas čítania 1:04
Matej Krajčovič

Akcie Tesly rekordne rastú, Elon Musk má dôvod na radosť. Pomáha mu aj nová továreň v Číne

TECH ELON MUSK TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Možno je vhodný čas na nákup.

Z automobilky Tesla začínajú konečne chodiť prevažne dobré správy. Akcie firmy za posledný týždeň narástli o takmer 15 %, za mesiac dokonca až o 48 %. Zároveň na tom sú vôbec najlepšie v histórii.

Akcie Tesly rekordne rastú, Elon Musk má dôvod na radosť. Pomáha mu aj nová továreň v Číne
Zdroj: Yahoo / Apple

Dôvodov na optimizmus je niekoľko, aj keď v novembri predstavený koncept Cybertruck medzi ne nepatrí.

Akcie rástli najmä po novoročnom oznámení, podľa ktorého sa v poslednom štvrťroku 2019 podarilo vyrobiť až 104 891 vozidiel a dodať rovno 112-tisíc Tesiel modelov 3, S a X. 

Medzi rokmi 2018 a 2019 tak dodávky áut poskočili o vyše 50 %, vďaka čomu záujemca o Teslu na svoje nové auto čaká výrazne kratšie a možno už nedá až tak často prednosť konkurencii. 

Akcie Tesly rekordne rastú, Elon Musk má dôvod na radosť. Pomáha mu aj nová továreň v Číne
Zdroj: TASR / AP Photo/Chuck Burton

Dôležitým faktorom je aj štart výroby v Číne, autá totiž začala produkovať aj Gigafactory 3 v blízkosti Šanghaja. Presne na konci roka si prvých 15 vozidiel prevzali zamestnanci fabriky.

Okrem Modelov 3 a Modelu Y bude Gigafactory 3 vyrábať tiež batériové články. Elon Musk podľa The Verge dokázal továreň postaviť len za 12 mesiacov od prvého poklepania na základný kameň a už o dva až tri roky by malo z pásov schádzať až pol milióna áut ročne. 

Popularita elektromobilov v Číne narastá obrovským tempom, no krajina je zároveň zaplavená výrobcami, o ktorých si v Európe zrejme ani nepočul (Byton, Geely, NIO, Great Wall Motors) a autá Tesly svojou cenovkou výrazne podlezú. 

V Európe zas Tesla bude čeliť obrovskému nástupu modelov na baterky od klasických značiek ako VW, Peugeot, Citroen, Ford alebo Škoda. Doterajší rast teda nemusí znamenať úspech aj v ďalšom období.

Odporúčané
Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie 27. augusta 2019, 12:49

Tesla je aktuálne najhodnotnejšou americkou automobilkou, ale vzhľadom na to, General Motors pred desiatimi rokmi počas ekonomickej krízy takmer prestal existovať a zo štvrtí, kde v Detroide ešte nedávno vyrábali autá, je mesto duchov, to zas nie je až taký náročný výkon. 

Domov
Zdieľať
Diskusia